Autor Wątek: Rav4 2.0 Manual 2011r - W trakcie puszczania sprzęgła słychać STUK  (Przeczytany 5645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
Szanowni,

Chciałbym dowiedzieć się czy opisywana sytuacja występuję, u niektórych z Was ? posiadaczy RAV4 III skrzynia manualna.

Mianowicie zauważyłem, że na WŁĄCZONYM silniku w trakcie PUSZCZANIA sprzęgła mam nazwijmy to STUK lub KLIKIEM,  (gdy zrobie to bardzo, bardzo pomału będzie to nie słyszalne)

W szczególności na NISKICH biegach typu 1 oraz 2, gdy znajduje się już na biegu i jadę WOLNO i nagle dodam WIĘCEJ gazu mimo, że nie zmieniam biegu usłyszę wydaje mi się ten sam odgłos STUK lub KLIK.

Auto jest z końcówki produkcji 2011 2.0 benzyna i ma przejechane 110 700 tys. odkupione miesiąc temu zostało od rodziny serwisowane cały czas w ASO

Byłem wczoraj w ASO przy gruntownym przeglądzie (zrobiłem już przegląd na 120 000 tys. mimo, że auto jeszcze tyle km nie ma)

Opisałem w serwisie moje spostrzeżenia.

Mechanik z ASO powiedział, że jest to LUZ na KOLE ZĘBATYM jak dobrze zrozumiałem i powodem tego może być przebieg auta lub duża jazda po mieście (jednak członek rodziny jeździł miasto/autostrada pół na pół nie tylko miasto?)

Mechanik powiedział, że biegi działają prawidłowo i mam tak jeździć a gdybym zdecydował się na wymianę to ze względu na gabaryty i rodzaj pojazdu SUV taki luz może powstać ponownie bardzo szybko a czasem w nowych pojazdach jest on wyczuwalny nawet od razu.

Mam pytanie:
1.Czy uważacie, że mechanik ma racje w tym co mówi.

2.Czy u Was (nie mówię u każdego) podobne zjawisko występuję?

3.Gdy mechanik mówił o kole zębatym miał na myśli samo sprzęgło czy skrzynię? (nie znam się na motoryzacji stąd pytam)

4.Zastanawiałem się czy auto nie ma gdzieś luzu na PODUSZKACH czy w układzie, bo jak pisałem ten PODOBNY odgłos - STUK występuję także już na wbitym NISKIM biegu, gdy dodam ENERGICZNIEJ gazu a nie tylko, gdy PUSZCZAM sprzęgło na WŁĄCZONYM silniku na biegu jałowym?, ale mechanik nie informował o tym wiec zakładam, że jest te podzespoły są sprawne.

Dziękuję i proszę o pomoc.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 2.0 Manual 2011r - W trakcie puszczania sprzęgła słychać STUK
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2019, 10:07:21 »
Miałem podobne stuki jak kupowałem Yarisa demo , dealer sie zapierał że takie stuki to normalne (przebieg 7tys :wallbash: :wallbash:) ,pojechałem do innego serwisu toyoty i okazało się że w tarczy sprzęgła są uszkodzone 2 sprężyny

takie jak tu ;https://www.iparts.pl/czesc/tarcza-sprzegla-japanparts-df255,0-156-df255-0.html#100053

wymienili i stukanie ucichło.
Wiem ze masz inny samochód ,ale być może to samo się rozpierniczyło <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline jerrry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2019, 12:46:16 »
A nie dochodzi to z układu kierowniczego (kolumny kierownicy)?
Te auta miały z tym problem.

Offline tomgie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2019, 13:26:26 »
Cześć wszystkim. Jestem tu nowy, ale od roku stale przeglądam to forum  :-) Odnośnie Twoich stuków, to ja z takim przypadkiem walczyłem dobre 3 miesiące z ASO w Koszalinie. W sumie objawy miałem identyczne. Opisywałem na serwisie co się dzieje, robiliśmy jazdy testowe i oni mówili, że te Ravki tak mają. Zaproponowali mi jazdę testową ich autem testowym i ku ich zdziwieniu tam nic nie stukało, na dodatek porównałem, że moje sprzęgło przy 106 tyś km chodzi ciężko. W ramach dodatkowej gwarancji wymienili mi kompletne sprzęgło, pedał mięciutki, ale stuki pozostały. Dałem sobie spokój z nimi i pojechałem na serwis pogwarancyjny. Zajęło im to 15 min i szef zawołał mnie na kanał. Pracownik w kanale powiesił się na rurze od wydechu a szef wciskał sprzęgło i nic nie stukało. Okazało się, że wyrobiła się obejma na łączeniu rury która wychodzi z kolektora z rurą pierwszego tłumika. Dwa elementy uderzały (ocierały) o siebie w trakcie dodawania lub ujmowania gazu, bądź zmiany biegów 1 na 2 i 2 na 3. Wróciłem do ASO i kierownikowi serwisu palcem pokazałem co stuka, jak auto wzięli na podnośnik. Obejma nowa, stuków brak a ja dodatkowo cieszę się nowym sprzęgłem  :-)

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2019, 13:40:33 »
Tomgie:

Na jakiej podstawie wymieli Ci sprzęgło ? - co to była za akcja serwisowa i obejmująca jakie Rav4, bo ja mam z 2011... i wchodząc na akcje serwisowe toyota nic nie widziałem żeby wspominali o sprzegle...

Piszesz, że objawy miałeś identyczne, ale przy puszczaniu sprzęgła na biegu jałowym, gdy samochód stoi też miałeś STUK?, czy tylko przy gwałtowniejszym przyspieszaniu na niższych biegach...?

No ja w ASO prosiłem żeby zedyntifikowały ten STUK czy to może tak jak JERRRY piszesz nie układ lub poduszki to powiedzieli, że nie (o ile sprawdzili dokładnie) tylko argumentowali, że to normalny objaw, który nawet wystepuję od nowości lub po kilku tys od zakupu w Ravkach... co Wy na to...

Offline tomgie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2019, 13:50:40 »
Ja mam ravke z 2014 r. i przedłużyłem sobie gwarancję na kolejny rok, stąd wymiana bezkosztowa dla mnie.  Odnośnie tych stuków, to tak jak pisałem powyżej. W trakcie zmiany biegów od 1 do 3, przy dodawaniu bądź ujmowaniu gazu, wtedy silnik delikatnie zmienia kąt na zawieszeniu, na biegu jałowym stuki występowały rzadziej.

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2019, 14:47:30 »
Czyli jednak u Ciebie jest inaczej..., bo u mnie na postoju biegu jałowym przy puszczaniu sprzęgła występuje ten STUK a dopiero podczas jazdy jak u Ciebie przy niskich biegach a szybszym dodaniu gazu podobny jest dzwięk stukania

Nagrałem Film jak to u mnie wygląda...

https://youtu.be/7TxVa9TS800

Offline tomgie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2019, 15:57:00 »
Założyłem słuchawki i posłuchałem Twojego stuku. Ma troszkę inny dźwięk. U mnie niosło się z tunelu. Nawet żona siedząca z tyłu wskazywała to miejsce. W czasie jazdy stuk jest taki sam?

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2019, 16:28:21 »
w czasie jazdy stuk wystepuje w trakcie zmiany biegów z 1 np na 2 wtedy auto ma malą prędkość, ale te biegi są czułe i jak mocniej dodam gazu to czuć ten pojedyczny stuk.

Gdy już jadę na biegu nr 2 i dodaje gazu i puszczam też słychać wydaje mi się ten sam STUK, co w przypadku, gdy stoje w miejscu autem na włączonym silniku i puszczam sprzegło na biegu jałowym.

Dlatego zastanawiam się czy to może być sprzęgło tzn jak to nazwano w ASO "LUZ na kole zębatym" czy może jest to jakiś luz na poduszce lub w układzie kierowniczym, ale dlaczego na postoju puszczając sprzęgło też słysze ten stuk - nie słyszę go tylko, gdy bardzo wolno puszczę sprzęgło lub na wyłączonym silniku...

Offline tomgie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2019, 12:47:40 »
Jak masz możliwość skorzystać z kanału, to spróbuj zlokalizować dolegliwość. Jedna osoba siedzi za kierownicą, zaciąga ręczny, wbija jedynkę i delikatnie rusza pedałem sprzęgła, a Ty obserwuj. U mnie w ten sposób doszli co stuka.

Offline kpkp1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2019, 06:30:10 »
Nie mam niestety kanału, ale może gdzieś na stacje diagnostyczną podjadę, jednak wkurza mnie to, bo byłem kilka dni temu w ASO, gdzie zostawiłem 2.5k właśnie ich tak zwaną kontrole całego auta po 120 000 tys, mimo tego, że auto ma 110 700 z hakiem na liczniku.

Wymieniano mi przy tym przeglądzie wszystko co jest wg ich procedury z takim przebiegiem i sprawdzali ogólny stan samochodu a jeszcze im o tym stuku wspomniałem.

Ja jedynie co zauważyłem, to że jak zaciągne ręczny na postoju jałowym wbijając bieg 1 i popuszczając samo sprzegło też jest ten STUK, nie znam konstrukcji sprzęgła i teraz nasuwa się pytanie czy to sprzęgło czy układ kierowniczy obstawiał bym coś z układem, ale z drugiej strony, gdy samochód stoi i ma WŁĄCZONY silnik, puszczając sprzegło wtedy tez jest STUK... a auto przeciez nie porusza się i nie jest wbity żaden bieg

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl