Szanowni,
Chciałbym dowiedzieć się czy opisywana sytuacja występuję, u niektórych z Was ? posiadaczy RAV4 III skrzynia manualna.
Mianowicie zauważyłem, że na WŁĄCZONYM silniku w trakcie PUSZCZANIA sprzęgła mam nazwijmy to STUK lub KLIKIEM, (gdy zrobie to bardzo, bardzo pomału będzie to nie słyszalne)
W szczególności na NISKICH biegach typu 1 oraz 2, gdy znajduje się już na biegu i jadę WOLNO i nagle dodam WIĘCEJ gazu mimo, że nie zmieniam biegu usłyszę wydaje mi się ten sam odgłos STUK lub KLIK.
Auto jest z końcówki produkcji 2011 2.0 benzyna i ma przejechane 110 700 tys. odkupione miesiąc temu zostało od rodziny serwisowane cały czas w ASO
Byłem wczoraj w ASO przy gruntownym przeglądzie (zrobiłem już przegląd na 120 000 tys. mimo, że auto jeszcze tyle km nie ma)
Opisałem w serwisie moje spostrzeżenia.
Mechanik z ASO powiedział, że jest to LUZ na KOLE ZĘBATYM jak dobrze zrozumiałem i powodem tego może być przebieg auta lub duża jazda po mieście (jednak członek rodziny jeździł miasto/autostrada pół na pół nie tylko miasto?)
Mechanik powiedział, że biegi działają prawidłowo i mam tak jeździć a gdybym zdecydował się na wymianę to ze względu na gabaryty i rodzaj pojazdu SUV taki luz może powstać ponownie bardzo szybko a czasem w nowych pojazdach jest on wyczuwalny nawet od razu.
Mam pytanie:
1.Czy uważacie, że mechanik ma racje w tym co mówi.
2.Czy u Was (nie mówię u każdego) podobne zjawisko występuję?
3.Gdy mechanik mówił o kole zębatym miał na myśli samo sprzęgło czy skrzynię? (nie znam się na motoryzacji stąd pytam)
4.Zastanawiałem się czy auto nie ma gdzieś luzu na PODUSZKACH czy w układzie, bo jak pisałem ten PODOBNY odgłos - STUK występuję także już na wbitym NISKIM biegu, gdy dodam ENERGICZNIEJ gazu a nie tylko, gdy PUSZCZAM sprzęgło na WŁĄCZONYM silniku na biegu jałowym?, ale mechanik nie informował o tym wiec zakładam, że jest te podzespoły są sprawne.
Dziękuję i proszę o pomoc.