Autor Wątek: Wypalanie DPF - czy można z ECU wyprowadzić sygnalizator?  (Przeczytany 20425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wypalanie DPF - czy można z ECU wyprowadzić sygnalizator?
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Kwietnia 2021, 07:46:42 »
Wystarczy jeździć z włączoną opcją chwilowego spalania i będzie widać, kiedy trwa i zakończy się wypalanie DPF-a. 

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Kwietnia 2021, 10:37:54 »
W ASO stado baranów. W alfie kierownik powiedział że sanki są przyspawane do silnika dlatego jest taki sztywny. W toyocie zaś po dwóch latach zaczęło ściągać w prawo. Wiadomo ASO przy okazji przegladu. Mówię ściąga w prawo Pan że geometria i zbieżność. Tylko 380 złociszy. Oddają auto okazuje się że bardziej ściąga niż było więc nawrotka i mówię że gorzej niż było i chce kierownika. Ten mi pokazuje wydruki i cała resztę że jest super elegancko. Mówię żeby sobie wsiadł i sprawdził, przejechał się ze mną i stwierdził że to wiatr a nie wada pojazdu. Na środku drogi zawróciłem bo miałem ochotę mu krzywdę zrobić za robienie ze mnie debila i mówię "dalej ściąga nie widzi Pan? Teraz wiatr z zachodu? " ten odpowiedział że zawirowania powietrza. Wysadziłem idiote i więcej z ASO nie korzystam. W pośladkach mam ich gwarancję bo więcej krzywdy niż porządku robią.
A co do DPFa to zazwyczaj znajomi montowali diodę która oświetlała pedały podczas wypalania i napewno się da.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Kwietnia 2021, 10:55:12 »

A co do DPFa to zazwyczaj znajomi montowali diodę która oświetlała pedały podczas wypalania i napewno się da.

W Oplu Insygnia podczas wypalania DPF włącza się ogrzewanie tylnej szyby i użytkownicy podłączają diodę LED w układ i tym sposobem mają wizualne skazanie wypalania.
Ciekawe czy w Toyotach też tak można ?
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Kwietnia 2021, 11:05:41 »
Pytanie co ma szyba do DPF. Nie prościej podpiąć się do wiązki która idzie do DPF?

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Kwietnia 2021, 19:39:09 »
Pytanie co ma szyba do DPF. Nie prościej podpiąć się do wiązki która idzie do DPF?
Pewnie chodzi o zwiększenie poboru prądu żeby silnik wkręcić na wyższe obroty.
Ale wracając do tematu to mamy gdzieś schemat tej wiązki?

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Kwietnia 2021, 10:46:26 »
Przy wypalaniu DPF podawana jest większa ilość paliwa, a to wymaga tez większego obciążenia silnika by je "spalić".
Standardowo przy wypalaniu DPF, włączane są wszystkie elementy pobierające prąd w "dużej" ilości, nie przeszkadzające kierującemu, np. podgrzewanie szyb i lusterek, grzałek w układzie chłodzenia silnika etc.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Kwietnia 2021, 20:05:29 »
Przy wypalaniu DPF podawana jest większa ilość paliwa, a to wymaga tez większego obciążenia silnika by je "spalić".
Standardowo przy wypalaniu DPF, włączane są wszystkie elementy pobierające prąd w "dużej" ilości, nie przeszkadzające kierującemu, np. podgrzewanie szyb i lusterek, grzałek w układzie chłodzenia silnika etc.
W Aurisie też?

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Kwietnia 2021, 14:59:06 »
W Aurisie też?

W Auris nie włącza. Podpiąłem diodę bezpośrednio w wyjście do ogrzewania szyby i nie zapaliła się podczas wypalania DPF.

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Kwietnia 2021, 15:12:02 »
Pytanie do wszystkich. Podobno zmiana zegarów wystarczy do tego aby pokazywało proces wypalania DPF. Moje pytanie brzmi, czy w takim razie do zegarów dochodzi w wiązce przewód do kontrolki która to sygnalizuje ? Czy da się stąd wyciągnąć sygnał

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Kwietnia 2021, 15:39:47 »
Pytanie do wszystkich. Podobno zmiana zegarów wystarczy do tego aby pokazywało proces wypalania DPF. Moje pytanie brzmi, czy w takim razie do zegarów dochodzi w wiązce przewód do kontrolki która to sygnalizuje ? Czy da się stąd wyciągnąć sygnał
Na jakie zegary?

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Kwietnia 2021, 16:32:36 »
Na jakie zegary?

Z nowszego modelu. Ktoś napisał że włożył z nowszego modelu i pokazuje mu kontrolką że wypala dpf

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 09 Kwietnia 2021, 19:33:34 »
Na jakie zegary?

Z nowszego modelu. Ktoś napisał że włożył z nowszego modelu i pokazuje mu kontrolką że wypala dpf
Ja mam 2016 FL i nie pokazuje

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 09 Kwietnia 2021, 20:09:43 »
Nie ma czegoś takiego jak kontrolka wypalania DPF. Można aktywować kontrolkę informującą o konieczności wykonania jazdy pozwalającej na wypalenie DPF.
(65 km/h przez ok. 30 min). W zależności od modelu i wersji wyposażenia będzie to kontrolka świec żarowych, DPF, lub informacja tekstowa. Aktywacja w kumatym ASO. (Dotyczy silników 1.4 ND).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl