OK. Nie znam się, to się wypowiem. Podsumowanie.
W trakcie zwykłego użytkowania diesla co pewien czas - u mnie co około 600 km - włącza się automatyczne wypalanie. Nie jest to w żaden sposób sygnalizowane. O ile w trakcie jazdy da się to wychwycić - zwiększone zużycie chwilowe paliwa o 2-3 litry albo np. niezerowe zużycie przy hamowaniu silnikiem, to jak staniemy, to jest to kłopotliwe. A podobno lepiej raz rozpoczętej procedury nie przerywać.
Auto sygnalizuje tylko jak wypalanie jest już mega konieczne, np. N razy było zaczynane a nie kończone (np. non stop krótkie trasy). Wtedy mamy duży komunikat i musimy się przejechać na dłużej...
I tu przydałaby się sygnalizacja wypalania DPF'a. Zdania są podzielone. Ja tam diodki żadnej u siebie nie widzę do tego jak wszystkie się zapalają testowo na starcie silnika, ale może nie uważałem.
Jeśli jest ktoś, kto pojechał do serwisu i mu coś zmienili, by jakaś informacja się pojawiała o wypalaniu - proszę o info tutaj. Albo jeśli jest możliwość ustawienia czegoś samemu np. z poziomu któregoś programu do ODB2. Albo można coś podpiąć lub informacja o wypalaniu jest połączona z jakąś inną - też fajnie byłoby dodać tu taką informację. Pozdro!