Nie wiem czy to krótkie odcinki, ale na odcinkach około 10km po mieście w godzinach szczytu, korki, światła, itp., średnia prędkość około 30km/h, spalanie wychodzi mi średnio 5,7l/100km jesienią (średnia z miesięcy październik, listopad) i 6,1 zimą (grudzień, styczeń, luty). Są to wskazania komputera + 5% (jak porównuję spalanie podawane przez komputer z tym, które wyliczam sam po tankowaniu, to wychodzi mi, że komputer mniej więcej o tyle zaniża).
Czasem jeżdżę też na jeszcze krótszych odcinkach po mieście - około 6,5km, ale to już poza godzinami szczytu (więc średnia prędkość pewnie około 40km/h) i zazwyczaj jest to maksymalnie po 1,5h postoju, więc auto nie jest jeszcze całkiem wychłodzone (co widać chociażby po wskazaniach temperatury wewnątrz i na zewnątrz). Wtedy średnie spalanie mi wychodzi poniżej 5,3l/100km (już bez znaczenia czy jesień czy zima).
A z całkiem "ciepłego startu", czyli po kilkunastominutowym postoju, można, nawet na krótkich odcinkach miejskich i nawet zimą, zobaczyć na komputerze katalogowe 3,7

Po dodaniu tych 5% wychodzi około 3,9, więc nadal poniżej 4.
A jeśli chodzi o awaryjność, to przez 1,5 roku użytkowania nie miałem żadnych problemów (auto poleasingowe, Auris II HSD, rok produkcji 2015).