Autor Wątek: RAV 4 II 2.0 VVTi - radio przestało grać  (Przeczytany 8820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
RAV 4 II 2.0 VVTi - radio przestało grać
« dnia: 11 Lutego 2019, 20:51:05 »
Witam ponownie. W RAV4 żony pojawił się kolejny problem i tym razem to chyba nie jest kwestia przypadkowo wciśniętego przycisku. Pokładowe radio zamilkło. Z głośników kompletna cisza. Same radio wygląda jakby działało normalnie - wszystko się wyświetla na ekranie, pokazuje stacje radiowe i ich zmianę, przełącza się na CD (podłączoną do niego zmieniarkę Yatour - można zmieniać foldery/utwory). Wszelkie inne opcje menu też są dostępne. Ale z głośników cały czas cisza. Żadnych trzasków, żadnych dźwięków. włączanie i wyłączanie radia przyciskiem power i kręcenie pokrętłem głośności też nic nie daje.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki bo myślałem, że może napęd działa, a jest niezależny wzmacniacz i od niego bezpiecznik padł. Wszystkie bezpieczniki ok. Żaden nie jest spalony. Podobno radio grało normalnie. Żona poszła do sklepu na parę min., a po powrocie po odpaleniu auta radio już się nie odezwało.
Ma ktoś jakieś pomysły? Padł wzmacniacz? Czy coś innego? Co i gdzie można by jeszcze sprawdzić?
Sam wzmacniacz jest tam chyba zintegrowany w napędzie? Nie widzę na schemacie powiązań z oddzielnym elementem / rozprowadzenia na jakiś sprzęt w bagażniku itp. Zresztą nie kojarzę żeby tam gdzieś coś było pod tapicerką jak ją demontowałem...
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2019, 21:03:51 wysłana przez Miszel »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV 4 II 2.0 VVTi - radio przestało grać
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2019, 21:34:20 »
A żona przypadkiem nie nacisnęła na pokrętło głośności ręką?

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2019, 15:47:39 »
Napisałem przecież, że sprawdzałem regulację głośności/przycisk power. Radio jest włączone - wyświetlacz się świeci, wyświetla informacje o kanale. Włącznik/wyłącznik w pokrętle głośności działa. Kręcenie głośnością nic nie daje.
No chyba, że coś innego masz na myśli...?

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2019, 17:48:24 »
Nie wiem jakie masz radio, ale w radiach z ekranem dotykowym jest jeszcze przycisk oznaczony w instrukcji jako Nr 6 i służy do wyłączenia dźwięku.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lutego 2019, 22:39:39 »
Radio z CD takiego typu: https://a.allegroimg.com/s512/0390c1/11deb8d64637885a2f1eb610ab9b bez ekranu dotykowego. Z jakąś prehistoryczną nawigacją chyba tekstową (napęd od nawigacji pod fotelem kierowcy).

W instrukcji wyczytałem, że zawilgocenie napędu w środku może powodować nieodtwarzanie płyty (ciszę). Może to więc kwestia wilgoci (ostatnie 2 tygodnie były plusy i topniejące śniegi), ale CD nie było używane. Nie wiem jak to się ma do radia i emulatora zmieniarki. Czy całe radio przestaje grać czy tylko laser nie ogarnia płyt...
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2019, 22:52:00 wysłana przez Miszel »

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego 2019, 09:02:29 »
W yarisie miałem kiedyś podobny objaw w radiu firmowym. Przyczyną był zimny lut.
Ponaciskaj radio w róznych miejscach, popukaj, pouderzaj dłonią i zobacz czy cokolwiek się odezwie.
Ja u mnie musiałem uderzyć z prawej strony i znowu pare tygodni grało  <diabel> :grin:
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lutego 2019, 14:22:05 »
Czasami zestaw głośnomówiący wyciszy radio na dłużej.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lutego 2019, 18:22:12 »
W aucie nie ma zestawu głośnomówiącego. Żona słucha jedynie radia, a ja jak czasem korzystam z auta to zmieniarki Yatour. Jej obsługa radia ogranicza się do zmiany zaprogramowanych kanałów i regulacji głośności. Reszty się nie dotyka bo nie ma takiej potrzeby.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2019, 18:03:07 »
Żadnych konkretnych pomysłów? Walenia pięścią w bok rada nie traktuję w kontekście sposobu naprawy radia ;)

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2019, 14:29:02 »
Walenia pięścią w bok rada nie traktuję w kontekście sposobu naprawy radia ;)
nie myl naprawy ze zlokalizowaniem usterki  ;)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2019, 14:43:08 »
Musisz wyjąć radio i podłączyć jakiś głośniczek do jednego kanału, to wiele zmieni w gdybaniu.

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2019, 22:24:29 »
Na chwilę obecną we czwartek radio samo odżyło... łapnął większy mróz i pogodnie było to słońce po blachach grzało. Obstawiam więc, że to jakaś wilgoć, albo zimne luty pracujące przy zmianach temperatur. Zobaczę kiedy problem wróci, bo raczej za czas jakiś wróci...

Offline Miszel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2019, 18:22:41 »
Problem z radiem ponownie dopadł auto. Radio zamilkło na kilka dni, a potem w najmniej spodziewanym momencie podczas jazdy na rondzie, zmiany pasa itp. nagle odżyło pełną mocą głośników przyprawiając żonę prawie o zawał, bo w międzyczasie gdy nie działało to zdążyła podkręcić głośność w górę sprawdzając, czy go nie ściszyła na maksa. Na razie ponownie działa. Spotkał się ktoś z czymś takim i ma jakiś pomysł? Nie jest to raczej związane z trzęsieniem autem itp. bo zaczęło grać na gładkim nowiutkim asfalcie :) A przestało chyba po jakiejś nocy na parkingu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl