Autor Wątek: Zakaz wjazdu dla aut z silnikami Diesla w Polsce  (Przeczytany 27512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
Zakaz wjazdu dla aut z silnikami Diesla w Polsce
« dnia: 14 Lutego 2019, 15:30:18 »
Zastanawiam się czy to nie odpowiednia pora pozbyć się mojego aurisa z 2014r z silnikiem diesla norma euro 5 z powodu dużej utraty wartości która może nastąpić przez wprowadzenie  zakazu wjazdu dla aut z silnikami Diesla w Polsce o którym czytałem że jest w planach tylko nie wiadomo kiedy będzie i w których miastach. Z drugiej strony mogą wprowadzić zakaz wjazdu benzyniaków też.  Hybryda jest  bardzo droga a mnie chodzi o zachowanie ekonomi finansowej. Może lepiej jeździć nadal dieslem i później sprzedać go za małe pieniądze niż inwestować w drogą hybrydę która po pewnym czasie też straci na wartości? Następna opcja zakup Aurisa 1,6 w benzynie i montaż instalacji lpg
Ktoś może coś wie więcej na temat tego bezsensownego zakazu?
Proszę o wypowiedzi w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2019, 15:39:41 wysłana przez cezario1 »

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakaz wjazdu dla aut z silnikami Diesla w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2019, 15:43:33 »
Wiedzieć na 100% to pewnie nikt nie wie.

Ale na logikę to nie sądzę by jakikolwiek polityk (teraz to już jest chyba w gestii prezydentów miast) zaryzykowałby wprowadzenie takiego zakazu i niechęć "dizlowych" wyborców.

Śmierdzących pieców z kamienic czy "starych" domów wolnostojących w miastach nie potrafią się pozbyć, a dizle z 2014 roku im śmierdzą...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2019, 15:43:59 »
Utrata wartości diesli ma w Polsce niewiele wspólnego z zakazami wjazdu.  Główną przyczyną jest wysoka awaryjność i koszty eksploatacji aut używanych oraz rosnąca konkurencja ze strony downsizingowanych turbo benzyn.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2019, 15:58:50 »
Śmierdzących pieców z kamienic czy "starych" domów wolnostojących w miastach nie potrafią się pozbyć, a dizle z 2014 roku im śmierdzą...
domów nie ruszą, ale nasze samochody już tak, bo łatwiej wydać zakaz wjazdu np. do centrum niż wymienić wszystkie piece na nowe. W pierwszym przypadku koszty poniosą użytkownicy samochodów, a w drugim musiałoby miasto partycypować w kosztach. Wiadomo co wybiorą urzędasy.
Benzyna + LPG też niewiele ci da - w walce ze smogiem wyeliminują z centrum miast wszystkie samochody - w tym benzynowe. Wyjątek będzie oczywiscie dla tych co mieszkają w tych strefach i dla..... urzędników miejskich co by do roboty na urzędniczy parking mogli dojechać
E18_Prestige_MultidriveS

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2019, 18:42:21 »
Taki zakaz to nie w Polsce. Na dodatek tego i tak nikt nie wyegzekwuje. Zresztą z Euro 5 możesz spać spokojnie.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2019, 18:45:28 wysłana przez bazi »

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2019, 19:33:45 »
Taki zakaz to nie w Polsce. Na dodatek tego i tak nikt nie wyegzekwuje. Zresztą z Euro 5 możesz spać spokojnie.
Nie byłbym taki pewny czy nie wprowadzą tego zakazu Chyba już w Krakowie wprowadzili jakieś strefy gdzie tylko można wjechać samochodem elektrycznym i na CNG nawet hybrydą nie wolno Chyba że to dopiero przymiarka do wprowadzenia tego Czytałem też o propozycji opłaty za wjazd do miasta która miałaby wynosić 30 zł za dobę

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2019, 19:44:35 »
Jak sie patrzy w cenniki nowych aut ,zarówno w Niemczech  jak i w Polsce to jakoś nie widać odwrotu od diesli.  <taniec>
Toyota reklamuje hybrydy jako alternatywę dla diesli , tylko jaka to alternatywa jak każdy diesel ma większy moment obrotowy i spalanie porównywalne.

Koncerny samochodowe musza coś wymyślać żeby nakręcać sprzedaz nowych aut , czyli teraz mamy erę ,,eko,,, diesle są złe i mamy kupować benzynowce , za 10 lat benzynowce już nie będą  eko , będzie  moda na elektryki.

Artykuły te i podobne mają nas utwierdzić w tym że diesle są w odwrocie ;

http://moto.pl/MotoPL/7,88389,23052749,europejczycy-maja-dosc-diesli-to-juz-nie-zyczenie-ekologow.html

Dziennikarz który o tym pisał zapomniał dodać że w Europie przez 9 miesięcy 2018 roku sprzedano 12.3 miliona aut  , i jeżeli licząc średnio 40% to diesle to jest to  nadal  sprzedawanych ponad 5 milionów nowych DIESLI CO ROKU !!!!!

RAV4 2.5 hybrid

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2019, 20:06:14 »
spalanie porównywalne? Pokaż mi dizla który chociaż o dwa litry zbliży się w korkach do hybrydy. Weź poprawkę na to że wszystkie busy i dostawczaki to dizle dla firm a są wliczane jako samochody

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lutego 2019, 20:07:04 »
Żeby dizlem mieć 4,2 litra z 30 km to nie lada wyzwanie którego nie da się osiągnąć a ja bez wysiłku przeciętnie mam od 4,0 do 4,5. Właśnie na odcisnku 30km

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2019, 20:13:44 »
ja za to takie coś czytałem
https://autokult.pl/33002,klienci-volkswagena-zamawiaja-wiecej-diesli-nie-pomogla-afera-dieselgate-i-zakazy
ten odwrót od disli to trochę na zasadzie nie strasz, nie strasz bo się zesrasz :)
A tak serio patrząc na gospodarkę, zamożność obywateli, politykę - rachunek zysków i strat jest prosty. Nie ma co się przejmować przebąkiwaniem o jakich zakazach bo prędzej w naszym pięknym kraju wybudują elektrownię atomową niż będą realne zakazy na te silniki (przynajmniej te bez przeróbek)
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2019, 20:42:45 »
Żeby dizlem mieć 4,2 litra z 30 km to nie lada wyzwanie którego nie da się osiągnąć a ja bez wysiłku przeciętnie mam od 4,0 do 4,5. Właśnie na odcisnku 30km
Ja na takim odcinku robię 3,7l.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2019, 21:00:13 »
Nie zaczynajcie tematu co mniej pali diesel czy hybryda Mnie pali 5 l Jeżeli chcą zejść do 4,5 to nie mam żadnej przyjemności z jazdy Chodzi mi bardziej czy w w Polsce w niedługim czasie wprowadzą zakaz wjazdu diesli do miasta czy to tylko takie straszenie Samochodów z silnikami dwusuwowym wprowadzili zakaz rejestracji więc z dieslami też mogą jakiś numer wyciąć
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2019, 21:19:35 wysłana przez cezario1 »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2019, 21:31:09 »
Trzeba by zapytać Krzysztofa Jackowskiego...

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lutego 2019, 22:24:50 »

Ktoś może coś wie więcej na temat tego bezsensownego zakazu?

Oczywiście, że bezsensowny
https://moto.rp.pl/archiwum/7781-diesle-okazaly-sie-trujace-i-ich-los-jest-przypieczetowany

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl