Autor Wątek: Kamera cofania wyłącza się na chwilę  (Przeczytany 21191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mlis92

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kamera cofania wyłącza się na chwilę
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Marca 2019, 09:35:52 »
Skoro oboje użytkownicy (Marek08 oraz mlis92) korzystają z telefonu przez bluetooth i u jednego kamera wyłącza się, a u drugiego nie, to wnioskuję, że to nie ten trop.

Mam system z nawigacją. Na dwóch wersjach oprogramowania ten sam problem. Umawiam się w takim razie kolejny raz do ASO niech szukają dalej przyczyny.

Racja, pomyliłem posty i wywnioskowałem, że obraz ginie w obydwu samochodach. Przepraszam, za wprowadzenie w błąd.  :embarassed:
Było:
Celica IV 4A-GE ?89,
C-HR Prestige 2ZR-FXE ?18,
Yaris II TS 2ZR-FE ?07.
Jest:
Yaris I FL 1SZ-FE ?04

Offline Stefan1234

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2019, 09:40:58 »
@szmyk, spróbuj czy dzieje się to bez telefonu, to będziesz wiedział, czy telefon ma na to wpływ.
Toyota C-HR 1.2 CVT

ulver

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Marca 2019, 08:24:58 »
standart , kamera wyłącza sie na czas potwierdzenia komunikatu z ekranu głównego , gdy paruje telefon albo gdy był ustawiony na ekranie gps - no wiece zawsze na początku sie odpala sie ten komunikat o bezpieczeństwie bla bla bla. To normalne zachowanie i nie wystepuje już później , tylko zaraz po uruchomieniu.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Marca 2019, 17:14:20 »
kamera wyłącza sie na czas potwierdzenia komunikatu z ekranu głównego

Absolutnie nie! U mnie kamera cofania zawsze działa priorytetowo i nic nie przerywa jej działania!

ulver

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Marca 2019, 13:39:24 »
kamera wyłącza sie na czas potwierdzenia komunikatu z ekranu głównego

Absolutnie nie! U mnie kamera cofania zawsze działa priorytetowo i nic nie przerywa jej działania!

a może nie zauważyłeś tego zjawiska ponieważ ... trzymasz np auto w garażu i po uruchomieniu nie zaczynasz cofać od razu po starcie samochodu , bądź parkujesz tyłem i zawsze ruszasz przodem  :) Nie ma problemu jeśli toyocie da się kilka sekund na wystartowanie systemu zanim zacznie sie jazdę , to nie jest usterka tylko normalna reakcja systemu. Fakt że jest to głupie bo wg mnie kamera powinna pracować nadrzędnie w stosunku do komunikatów bezpieczeństwa , ale tak nie jest. Jest tak od nowości w moim aucie , system zaktualizowany , jest tak samo w aucie znajomego i w aucie testowym salonowym które testowałem.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Marca 2019, 22:29:30 »
trzymasz np auto w garażu i po uruchomieniu nie zaczynasz cofać od razu po starcie samochodu

Auto w garażu więc zawsze wyjeżdżam tyłem i to samo na parkingu w pracy.

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Marca 2019, 10:33:03 »
U mnie też kamera działa bez przerw. Od wrzucenia R do D, jest cały czas obraz z kamery.
Ulver, może u Ciebie dochodzi kwestia startu wifi.

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Marca 2019, 14:53:47 »
Ja mam tt2+ z wifi i gdy cofam, a cofam zaraz po starcie, nie mam takich przerw.

Offline szmyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Marca 2019, 10:49:21 »
Dodam jeszcze, że oprócz C-HRa mam również Priusa. Zatem ten sam kierowca, ten sam telefon, te same nawyki jazdy, te same środowisko. Problem występuje tylko w C-HR. Prius nie ma tego problemu, ale tam mam system bez nawigacji.

Offline szmyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Marca 2019, 21:56:36 »
Potrafię już odtworzyć problem za każdym razem. Nawet nie jeżdżąc, tylko stojąc na parkingu.

Sposób 1:
 - uruchamiamy samochód
 - czekamy 15 s.
 - wrzucamy wsteczny bieg
 - kamera włączy się
 - około 22 s. od momentu uruchomienia samochodu kamera wyłączy się na chwilę (mierzone ze stoperem)

Sposób 2:
 - uruchamiamy samochód
 - czekamy aż napis HYBRID zniknie
 - szybko wrzucamy wsteczny bieg
 - kamera włączy się i za chwilę wyłączy na chwilę

Czy możecie sprawdzić czy uda Wam się uzyskać problem? Zwłaszcza osoby, które nie zauważyły do tej pory problemu z wyłączającą się kamerą.

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Marca 2019, 11:01:51 »
Dziś sprawdziłem oba opisywane sposoby. W moim autku z TT2 bez nawigacji w obu przypadkach nie występują opisywane usterki. Kamera cofania działa bez zarzutu.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Marca 2019, 21:06:56 »
Problem występuje prawdopodobnie w starszym oprogramowaniu, a jaką masz wersję softu?
Moja wersja oprogramowania: VE3937, a najnowsza dostępna to: VE3953

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Marca 2019, 13:39:12 »
Najnowsze oprogramowanie rozwiązuje następujące problemy związane m.in. z kamerą:
- When in reverse, the rear camera parking assist screen switches off by itself.
- Ignition off was performed with the gear in reverse and the rear camera is displayed.

Offline szmyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Kwietnia 2019, 09:11:32 »
Dzięki za sprawdzenie i za info o nowej wersji oprogramowania.

Miesiąc temu serwis podobno wgrał mi najnowszą wersję oprogramowania. Mam TT2 z nawigacją. Nr wersji: HE3947.
Zatem jadę jeszcze raz po nowszą wersję softu.

Offline szmyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Maja 2019, 08:56:53 »
Serwis zaktualizował mi oprogramowanie z HE3947 do HE3953 (TT2 z nawigacją).
Niestety problem nadal występuje. Sprawdziliśmy też w aucie demonstracyjnym - problem też występował.

W międzyczasie na próbę odłączyli mi nawigację i przez miesiąc używałem TT2 bez nawigacji. W takiej konfiguracji problem z wyłączającą się kamerą praktycznie nie występował. Kamera przez miesiąc wyłączyła się może ze 2 razy. Natomiast teraz na nowym sofcie i z nawigacją problem występuje bardzo często.

Czy jest ktoś, kto ma TT2 z nawigacją i nie ma problemu z wyłączającą się kamerą? Jeżeli tak, to proszę o sprawdzenie metodą opisaną w poście z 27 marca. Prośba też o podanie nr wersji softu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl