Autor Wątek: Klocki i tarcze zużycie  (Przeczytany 4787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kozyra

• Toyot Leżący
  • *
Klocki i tarcze zużycie
« dnia: 02 Marca 2019, 11:18:36 »
Witam,

dziś spojrzałem na klocki i tarcze przód tył u siebie i nie wiem czy to nadaję się wizualnie patrząc do wymiany? auto ma nie całe 150,000km mam je 10 msc,

Przód:

tył:

Offline titak

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Klocki i tarcze zużycie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2019, 11:21:52 »
Nie dziaduj tylko wymień...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2019, 11:34:31 »
Nie dziaduj tylko wymień...

Według mnie na drugim zdjęciu widać całkiem nowy klocek. Tarcze chyba ciężko ocenić po zdjęciach.

Offline kozyra

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2019, 11:59:21 »
Kolega mówi, że mają duży rant, i jakieś przypalenia.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2019, 12:27:00 »
Kolega mówi, że mają duży rant, i jakieś przypalenia.

Jeśli te tarcze mają 150 tys przebiegu to pewnie w najlepszym stanie nie są. Nie chcę się wypowiadać za bardzo w temacie tarcz bo nie jeździłem samochodami z takim przebiegiem. Wiem jednak że raz zdarzyło mi się wymieniac tarcze w MONDEO po 70 tys przebiegu ale tam nie chodziło o wyglad a o straszne bicie podczas hamowania. W innych samochodach wymieniałem tylko klocki ale jak mówiłem przebiegi były max po 120 tys. ale nie sam przebieg ma znaczenie. Jeśli grubość tarcz nadal jest w normie to chyba rantu można sie pozbyć przez toczenie.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2019, 12:41:18 »
Jak sie za bardzo nie orientujesz w temacie to podjedz do SKP albo jakiegos zaufanego mechanika zeby to ocenił bo na odleglosc to nie bardzo stawiac diagnozę
Hamulce to nasze bezpieczeństwo i lepiej na nich nie oszczędzać

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2019, 13:02:15 »
Hejka, jeżeli tarcze mają zachowaną grubość co najmniej minimalną i nie ma bicia na kierownicy podczas hamowania to możesz zostawić. Ranty tylko mogą powodować piszczenie podczas hamowania. Toczenie/szlifowanie tarcz mija się z celem z powodu stosunkowo niskich cen dobrych zamienników.
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2019, 13:37:00 »
dziś spojrzałem na klocki i tarcze przód tył u siebie i nie wiem czy to nadaję się wizualnie patrząc do wymiany?
Tego nie da się ocenić wizualnie, patrząc przez felgę i nikt ci tego tym bardziej nie napisze wiarygodnie na podstawie zdjęć. Jest tylko gdybanie i zgadywanie. "Trza" zdjąć koło i wtedy sam będziesz wiedział. Można zmierzyć tarcze suwmiarką, albo pod palcami na podstawie rantu czuć, w jakim stanie są tarcze, a stan klocków dobrze widać gołym okiem.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2019, 14:01:28 »
Hejka, jeżeli tarcze mają zachowaną grubość co najmniej minimalną i nie ma bicia na kierownicy podczas hamowania to możesz zostawić. Ranty tylko mogą powodować piszczenie podczas hamowania. Toczenie/szlifowanie tarcz mija się z celem z powodu stosunkowo niskich cen dobrych zamienników.

W zasadzie takiej zasady też się trzymam. Rant nie jest dużym problemem bo nowy klocek bardzo szybko się do niego dopasuje. Jednak ta grubość tarczy to juz ważna sprawa. Widziałem tarcze które rozleciały się pod wpływem nacisku klocka bo były tak cienkie. A żeby było smieśniej to były na te tarcze zamontowane świeżo klocki i mechanik olał stan tarcz.

Offline kozyra

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2019, 13:51:42 »
Panowie, jak to jest z tymi tarczami w aurisie 2.0 D4D, wpisuje model i silnik w inter cars, wyskakuje rząd części a jak klikam na tarcze firmy BOSCH to jest jedna tańsza za 136zł a druga za 235zł, patrze dokładniej w parametry to jedna ma średnicę 270mm ( ta tańsza) a droższa 295mm 235zł..  do tego inna wysokość i bądź tu mądry i zamów części poprzez wybranie model i silnika...

jak to ocenić jak chcę samemu kupić ? VIN w mojej si.e zaczyna SB1KD..

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2019, 14:01:31 »
Na jednym zdjęciu masz tarcze na tyl a na drugim na przód  <zalamka>
Dlatego  roznica w cenie

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marca 2019, 17:42:15 »
Grubością zewnętrznego klocka na zdjęciu też bym się nie sugerował, wewnętrzny potrafi być o połowę cieńszy. A propos doboru części najlepiej wg VIN i nr orginału, ja opieram się na: japancars.ru i zwykle jest ok.
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline grodzioflic

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Czerwca 2021, 11:57:00 »
Cześć, czy zdarzyło się aby ASO sugerowała komuś z was wymianę klocków i tarcz (tył) w Aurisie już po 45/60 000 km ?

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwca 2021, 00:58:08 »
Cześć, czy zdarzyło się aby ASO sugerowała komuś z was wymianę klocków i tarcz (tył) w Aurisie już po 45/60 000 km ?
Podczas serwisu przy 60k przebiegu powiedzieli mi, że klocki i tarcze są prawie jak nowe, ale to hybryda

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl