Autor Wątek: Wideorejestrator  (Przeczytany 27957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
Wideorejestrator
« dnia: 05 Marca 2019, 15:08:52 »
Dzień dobry!
Mam prośbę o podpowiedź - jak w swoich Aurisach montujecie kamerki? Przednia szyba jest znacznie nachylona, a do gniazda 12V daleko, albo przez ekran systemu audio, co nie wygląda specjalnie estetycznie. Zachowałem mojego Blaupunkta BP 2.0 z poprzedniego samochodu i właśnie usiłuję wymyślić jakiś sensowny montaż.
Przy okazji drugie pytanie - mam ustawione światła na "auto". Kiedy ruszam rano, świecą cały czas, pomimo np ostrego słońca. Włączanie i wyłączanie automatyczne aktywuje się dopiero po kilkunastu kilometrach, albo po południu, kiedy wracam z pracy. W sumie mi to nie przeszkadza, ale czy tak ma być?
Pozdrawiam.

Offline kaziukaz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wideorejestrator
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2019, 15:26:49 »
Jeśli chodzi o funkcję auto to masz coś skopane
U mnie przekręcam kluczyk i gdy ciemno to od razu zapala a gdy jasno to tylko ledy się palą.
Auris 2 po FL 1.33 vvvti (Active)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2019, 16:20:16 »
Mam prośbę o podpowiedź - jak w swoich Aurisach montujecie kamerki? Przednia szyba jest znacznie nachylona, a do gniazda 12V daleko,

Porządne kamery mają w zestawie długi kabel który się puszcza pod podsufitówką, przy drzwiach i potem pod dywanikami, także kabla prawie nie widać..

Co do szyby, to dobra kamera powinna mieć obiektyw tuż przy szybie np.

Także sprawdź sobie ile Twoja kamerka jest warta ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2019, 16:24:40 wysłana przez mariuszs »

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2019, 18:04:15 »
Dzięki za odpowiedź. Kamerka jest ze średniej półki, ale działa OK. Problem z ukryciem kabla, ale powinno wystarczyć. Czytałem też (w innym aucie) o podłączeniu do instalacji lampki nad lusterkiem.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2019, 18:05:45 »
Porządne kamery mają w zestawie długi kabel który się puszcza pod podsufitówką, przy drzwiach i potem pod dywanikami, także kabla prawie nie widać..
Co do szyby, to dobra kamera powinna mieć obiektyw tuż przy szybie np.

Dobry zgrywus z Ciebie... :good: Zapomniałeś jeszcze dodać, że porządna kamerka powinna być niebieska - te co podałeś są słabe, bo czarne <zalamka>

A tak serio: światła na auto świecą cały czas - w dzień tylko takie małe ledy, a po zmroku mijania się  włączają. Ja sobie to chwalę. Mam cały czas włączone na auto.

Ta kamerka co masz to raczej dziadostwo - przy jakimkolwiek zdarzeniu podejrzewam, że nie ma szans na odczytanie numeru rejestracyjnego. Jak ci to nie przeszkadza to zawsze możesz przecież dokupić dłuższy kabel...

Jak chcesz pogłębić swoją wiedzę na tym polu to poczytaj tu: http://www.autowrzuta.pl. Jeśłi nie chce Ci się czytać to na dzień dzisiejszy dobra i tania kamera to Viofo S119 - taka jak na trzecim zdjęciu wklejonym przez Mariusza, bardzo dobra kamera w rozsądnej cenie (z WiFi) to Viofo 129 (jest ona w dwóch wersjach - tylko na przednią szybę, a także przód + tył - wersja Duo).     

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2019, 18:10:10 »
Jeśłi nie chce Ci się czytać to na dzień dzisiejszy dobra i tania kamera to Viofo S119 - taka jak na trzecim zdjęciu wklejonym przez Mariusza,

70mai Pro (drugię zdjecie) będzie tańsza, z WiFi, kodekiem H265, trybem parkingowym na baterii i obrazem podobnej lub lepszej jakości niż leciwe już Viofo 119S.

Potrafisz rozróżnić która jest która?
https://youtu.be/IbqFZP2-OS4

Co do kamery z obiektywem przy szybie to po pierwsze redukuje to refleksy i wpływ samej szyby na ostrość, po drugie kamera jest mniej widoczna z zewnątrz.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2019, 18:16:04 wysłana przez mariuszs »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2019, 19:38:49 »
na baterii
I to jest właśnie bardzo źle, bo bateria (czyli w tym przypadku akumulator) po jakimś czasie jest do niczego. W Viofo A119 (wcześniej napisałem S119 - ale chodziło mi o wersję bez S, chociaż wersja z S jest też bardzo dobra) jest kondensator co jest jego wielkim plusem.

Viofo A119/A119S nie są już pierwszej świeżości. Jednak nie bez powodu do dziś określane są jako Dyktator w tym segmencie cenowym:)

Potrafisz rozróżnić która jest która?
Ten film jest w 720p i najprawdopodobniej skompresowany więc nie ma co porównywać nawet.

70mai Pro nie jest generalnie zła. Plusem jest cena no i WiFi oraz H256, o którym wspomniałeś. Ja się zasadzam na A129 właśnie z powodu WiFi. Obecnie mam od 2,5 roku A119 i jest ok.

« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2019, 19:42:20 wysłana przez Jasio »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2019, 19:44:05 »
Ten Viofo ze zdjęcia, zawsze ma taki mały kąt nagrywania? Zaledwie 2/3 szyby obejmuje.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2019, 19:46:04 »
Ten film jest w 720p i najprawdopodobniej skompresowany więc nie ma co porównywać nawet.

https://youtu.be/i-hEVG7c_cs?t=136

Tutaj fajnie widać co która potrafi.

Mam obie kamerki, nie warto się zasadzać na A129 bo tam jest tylko WiFi i nic więcej. Lepiej poczekać na kolejny model nad którym Viofo teraz pracuje, a mają konkurencje więc muszą się postarać :)

A129 dykatatorem był, wiem bo sam nabyłem. Ale 70mai Pro jest nowocześniejszy i tańszy :) Niestety nie ma wsparcia dla śledzenia trasy przez GPS. Co do baterii to się zgadza, jeśli auto będzie stało na słońcu to warto mieć kondensatory.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2019, 19:53:45 wysłana przez mariuszs »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2019, 19:49:32 »
Ten Viofo ze zdjęcia, zawsze ma taki mały kąt nagrywania? Zaledwie 2/3 szyby obejmuje.

Filmuje od belki do belki, ma 135 stopni. Mniejszy kąt to "bliższy obraz" i więcej szczegółów.

https://www.youtube.com/watch?v=KjlOseTrjsM
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2019, 20:02:50 wysłana przez mariuszs »

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2019, 21:02:43 »
A tak serio: światła na auto świecą cały czas - w dzień tylko takie małe ledy, a po zmroku mijania się  włączają. Ja sobie to chwalę. Mam cały czas włączone na auto.
Ja też mam włączone na "auto" i rano to nie za bardzo działa, potem bez problemu. Cuda jakieś?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2019, 20:45:26 »
Cześć

Czy możecie podpowiedzieć który dolny (pod kierownicą) bezpiecznik ma cały czas prąd? Auris 2015 przed liftem.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2019, 07:49:26 »
Dopytuje bo podłączyłem pod bezpiecznik i po około 3 minutach kamera wyłącza się trybu parkingowego i przestaje działać. Może to być też fakt że akumulator spada poniżej 12.5 V.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Października 2019, 08:31:08 »
Podłącz kamerkę przez powerbank (nawet najtańszy) a będzie działać nie pare minut ale parę dni w zależności od jego pojemności.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2019, 22:36:35 wysłana przez fazibazi »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Października 2019, 09:42:17 »
Tylko powerbank też trzeba ladowac więc kolejne druciarstwo trzeba zrobic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl