Cześć,
zastanawiam się nad kupnem VIOFO A129 Duo z adapterem zasilania Viofo Hardwire ACC HK3 (3- żyłowy zestaw) umożliwiającym skorzystanie z automatycznego trybu parkingowego. Z tego, co wyczytałem, to adapter "analizuje" skąd pobiera zasilanie:
a) jeśli z akumulatora (czyli prawdę mówiąc z "czerwonego" przewodu), to uruchamia się tryb parkingowy,
b) jeśli z innego źródła (np. obwód gniazda zapalniczki - przewód "żółty), to uruchamia się zwykły tryb rejestrowania obrazu.
Chciałbym zapytać osoby posiadające ten adapter: pod jakie bezpieczniki podpinaliście adapter? Wg schematu znalazłem: przewód żółty - nr 17 Zapalniczka do papierosów. Ale czerwony gdzie?
Poza tym: orientujecie się jaki jest pobór prądu w poszczególnych typach trybu parkingowego tego wideorejestratora? Znalazłem kilka wątków niżej pobór, ale dla modelu A119.
Jak sobie radzi Wasz akumulator w trybie parkingowym?
Nie mieliście problemów z poprowadzeniem przewodu do tylnej kamerki?
Piszecie, że dobrym patentem na stałe zasilanie kamerki jest powerbank. Ale w takim razie kamerka Viofo będzie nagrywać cały czas, bo nie odróżni jazdy (zasilanie np. z zapalniczki) od zaparkowania (zasilanie z aku), gdyż powerbank cały czas daje zasilanie. U innych producentów jazda od parkowania jest odróżniana, np. zmianą obrazu w kamerce czy zmianą położenia pojazdu (z GPZ). Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
Edycja: jednak się trochę pomyliłem. Viofo też wykrywa jazdę bądź parkowanie (po 5 minutach bezczynności). Wszystko zależy z jakiego adaptera się korzysta.
Powyższe wątpliwości pojawiły się, gdyż nie mam pewności co do trybu parkingowego - może lepiej to odpuścić.
I jeszcze jedno: gdzieś wyczytałem, że kamerka A129 traci ustawienia WiFi po utracie zasilania. Możecie to potwierdzić bądź zaprzeczyć?
Z góry dziękuję i przepraszam za tyle pytań naraz