Autor Wątek: Wymiana oleju (F)  (Przeczytany 79480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Maja 2005, 13:36:19 »
Cytat: er
Witam

Wlasnie mam zamiar wymienic olej. Teraz jest zalany mineralny (nie wiem dlaczego  ). Nic nie bierze, nic nie cieknie, samochod ma ponad 180 tys. Mam pytanie czy moge spokojnie z takiego oleju przejsc na syntetyczny ????  

Absolutnie nie na syntetyk!!
Radziłbym Ci pozostanie przy mineralu. Nie zmienia się oleju z gorszej klasy lepkości na lepszy, zawsze w doł z lepszego na gorszy.

Marcys myślę  że z cenami nie bedzie  źle. :D
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:54:30 wysłana przez Miche »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Bisua

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Maja 2005, 23:41:30 »
Cytat: lackyluk
Po 150kkm zalałem 10W40 MobilS mam wrażenie , że silnik jest minimalnie spokojniejszy.
mam podobne odczucia wczesniej lałem 5-50 a teraz przy 190 tysiacach zalałem 10-40 i jak dla mnie autko ciszej pracuje, ale u mnie moze być to zwiazane z tym ze mam lpg
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:55:24 wysłana przez Miche »

lackyluk

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Maja 2005, 11:53:05 »
Bisua
Moja Cari także bryka na lpg.Przejście na MOBIL S uzgodniłem z doradca technicznym firmy zaprzyjaźnionej handlujacej Mobilem. Ten połsyntetyk kosztował 90,00 pln plus filtr gratis (chyba niezła cena ).
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:55:46 wysłana przez Miche »

jaari

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Maja 2005, 18:25:27 »
Cytat: Kryspin
Po Casrtolu syntetyku silniki w  środku są czarne (110 tys km, ave brata) a osad można zbierać garściami, co nie jest dobre dla silnika i nadnierne zużycie oleju.
Po Mobilu syntetyku nawet po 260 tys silnik w  środku jest jak nowy zero osadow.(moja poprzednia carina)
Baza jest na 100% taka sama ale niestety dodatki są bardzo rożne i psują cały temat.
Ponadto mam dobrego kolegę w ASO w Płocku i jego opinia na temat Castrola jest identyczna. Jest mechanikiem i rozbierał już niejeden silnik w celu naprawy głownej po castrolu oczywiście. Syf totalny.
Casrtol owszem tak ale nie dla toyoty. Silniki te nie znoszą castrola. Co ciekawe czesto po przejściu z castrola na mobil spada zużycie oleju lub wraca do normy, co mowi samo za siebie - opinia mechanika ASO, oparta o 9 letnie doświadczenie w ASO Toyoty.

Ciekaw jestem wobec tego dlaczego Toyota praktycznie na całym  świecie fabrycznie leje Castrol :oops: :lol:  :lol:  :lol: Wpadkę mieli tylko raz z SLXem.
Ja osobiście mam od nowości (1996) silnik zalany Castrolem RS (160pln/4l) i nie mam  ŻADNYCH objawow, ktore byłes  łaskawy tak autorytarnie opisać. Zero ubytkow oleju, zero czarnych osadow, moc silnika w normie.Nie twierdzę jednak,  że Castrol jest cool, a Mobil do pupy, bowiem wszystko zależy jeszcze od kultury pracy danego silnika, a wiec i od naszego stylu jazdy...Nawet zalany najlepszym olejem  świata silnik można bardzo szybko "zajeździć"...O czym powinniśmy pamietać zanim zaczniemy udzielać rad mniej doświadczonym użytkownikom forum - zwłaszcza ty Kryspin jako mod.
PS. Jedyna rzecz ,co do ktorej się z Tobą zgodzę, to fakt  że nie powinno się absolutnie zmieniać oleju z mineralnego na syntetyk!
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 16:59:11 wysłana przez Miche »

shady

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Maja 2005, 21:28:04 »
Cytat: jozef01
Jeśli nie bierze oleju to lej syntetyk, tak jak sugeruje Kol. Perzan, jeśli zaczął brać przejdź na 10W/40. Polecam Valvoline MaxLife.

zalalem dzis Mobil 1 5w50, ale ku mojemu zdziwieniu silnik zaczol chodzic glośniej :( chyba ze jestem przewrazliwiony, moze wczesniej sluchalem radia i nie zwracalem uwagi, sam juz nie wiem.

Kuba
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:02:24 wysłana przez Miche »

er

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Maja 2005, 00:23:09 »
Cytat: Kryspin
Absolutnie nie na syntetyk!!
Radziłbym Ci pozostanie przy mineralu. Nie zmienia się oleju z gorszej klasy lepkości na lepszy, zawsze w dał z lepszego na gorszy.

Cytat: jaari
PS. Jedyna rzecz ,co do ktorej się z Tobą zgodzę, to fakt  że nie powinno się absolutnie zmieniaÃć oleju z mineralnego na syntetyk!

Pytanie laika.
Czy moge zmienic na polsyntetyk jezeli zawsze jezdzil na syntetyku a tylko ostatnie 8 tysiecy km na mineralnym  :?:   :?:   :?:
Z gory dzieki za pomoc.

POZDRO
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:05:32 wysłana przez Miche »

Duckling

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Maja 2005, 10:26:02 »
Nie jesli byl zalany mineralem nie mozesz pojsc w lepszej jakosci olej ... nie zalewaj polsyntetykiem, ani syntetykiem, tylko MINERALNY !

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Maja 2005, 16:44:41 »
Ciekaw jestem wobec tego dlaczego Toyota praktycznie na całym  świecie fabrycznie leje Castrol ???

Odpowiedź jest bardzo prosta - Castrol wyposaża gratisowo ASO w podnośniki samochodowe i pewien park maszyn, w zamian za stosowanie i sugierowanie jego olejow.

Nawet zalany najlepszym olejem  świata silnik można bardzo szybko "zajeździć"...O czym powinniśmy pamietać zanim zaczniemy udzielać rad mniej doświadczonym użytkownikom forum - zwłaszcza ty Kryspin jako mod.
Zgadzam się  że każdy silnik można zajeździć na każdym oleju, a moje rady opierają się na pewnej bazie doświadczen jednakże to  że jestem opiekunem działu nie ma tu  żadnego znaczenia.
Osobiście z dwoch wybrałbym Mobil, ponieważ uważam  że Castrol jest jaki jest. A z porad można skożystać lub nie  :D  :D
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:08:10 wysłana przez Miche »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Wlodek

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Maja 2005, 22:46:19 »
er jak dla mnie po takim przebiegu na mineralnym  śmiało można wlać właściwy olej patrz połsyntetyk W takim czasie jak piszesz ok 8 kkm nie mogło osadzić się jakieć duże ilości szlamow nagarow czy innego cholerstwa Najwyżej wymien po pary tysiącach jak zmienisz na połsyntetyk
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:09:46 wysłana przez Miche »

jaari

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Maja 2005, 19:27:01 »
Oczywiście Kryspin,  że z porad można skorzystać lub nie. Mnie jednak chodziło o fakt,  że jako MOD powinienes być bezstronny przy porownywaniu konkretnych produktow czy marek.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:10:23 wysłana przez Miche »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Maja 2005, 00:54:47 »
Cytuj (zaznaczone)
PS. Osobiście ciekawiłaby mnie bardzo opinia tematy "olejowe" ludzi takich jak serwis SJ.

Poszukaj po forum, znajdziesz niejedną :-DD
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:10:51 wysłana przez Miche »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

wwtcka

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Czerwca 2005, 01:22:56 »
czy ktos na forum wlewa do swojej Cariny olej Microoil. Jest to olej szwajcarski tam jest produkowany i rozlewany, firma ta zajmowała sie rownież produkcją olejow Quackera zanim Ci wycofali się z rynku europejskiego, obecnie jeżdżę na nim a dokładna nazwa to Microoil Midland XHD SAE 15W-40 Mineral
w Yarisie lałem namietnie Valvoline Racing 10W-60 tylko ta cena ponad 40 zł za litr
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:11:59 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Czerwca 2005, 09:44:54 »
Witam.
Jako  że tematem jest wymiana oleju, wiec się podpinam.
Jak wymienić olej w skrzyni biegow w Cari?
Dzieki za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:12:38 wysłana przez Miche »

Wlodek

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Czerwca 2005, 10:02:01 »
Cytat: zawika1
Witam.
Jako  że tematem jest wymiana oleju, wiec się podpinam.
Jak wymienić olej w skrzyni biegow w Cari?
Dzieki za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam.[/quote
Dość proste na rozgrzanym samochodzie pod spodem skrzyni jest  śruba na wpust kwadratowy odkrecić spuścić olej. Na przodzie skrzyni patrząc od czoła auta około połowy wysokości jest  śrubka na klucz 22 jest to wlew i zarazem otwor kontrolny. Olej najlepiej wlewać przy pomocy lejka z elastyczną koncowką albo do korka butelki z olejem dopasowć kawałek jakiegos weża i odwrłcić butelkę tez działa. I to cała robota najdłużej to leci sam olej do skrzyni ;)
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:14:43 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
wymiana oleju (F)
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Czerwca 2005, 10:28:54 »
Wielkie dzieki Włodek.
Pozdrawiam.  :grin:
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2007, 17:15:35 wysłana przez Miche »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl