Ja w poprzednim aucie na początku stosowałem Mobil 1 10W40, potem znajomy polecił mi by zalać Motula 6100+ Synergie(10W40) i różnica była bardzo widoczna i słyszalna - lepsze osiągi, cichsza praca i mniej dolewek - silnik turbodoładowany więc dolewki były koniecznością. Silnik jakiś czas nawet jeździł na Motulu 8100 X-cess i nie było żadnych problemów. Przebieg licznikowy 250000 więc stosunkowo niedużo, ale pewnie 3 albo więcej było z przodu. Dodam jeszcze, że auto jak tylko olej osiągał temperaturę 90 stopni nie miało lekko bo noge mam ciężką, przejechałem nim ponad 50000km.
I teraz w Carinie niedługo planuję zmienić olej, obecnie jest zalany (niestety) Mobilem 15W40, auto ma przejechane 293000km i jest to raczej przebieg prawdziwy(auto pochodzi z Polski), silnik pracuje równo i cicho więc myśle, że Motul będzie ok. Troche boje się przejścia z mineralnego na półsyntetyk ale w Ibizie dało rade jeździć nawet na syntetyku. A auto zalane olejem mineralnym to dla mnie nie auto, bo taki gęsty olej i tak nie wyeliminuje usterek.
Jeszcze z innej beczki: ile oleju wchodzi do 3s-fe?