Autor Wątek: Sprzedaż samochodu - rękojmia  (Przeczytany 11819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
Sprzedaż samochodu - rękojmia
« dnia: 12 Marca 2019, 00:27:42 »
Witam
12 stycznia sprzedałem samochód Auris I 1,6. Facet po obejrzeniu zażyczył sobie sprawdzenie na stacji diagnostycznej, wszystko było Ok włącznie ze spalinami. Dzisiaj czyli po 2 m-cach otrzymuję od niego pismo w którym wzywa mnie do polubownego załatwienia sprawy ponieważ prawdopodonie uszkodzony jest silnik. Twierdzi że przejechał tylko 500 km i nastąpiły objawy uszkodzenia silnika, nierówna praca i syczenie. Najpierw wymienił olej z 0w20 na 5w30(nie w ASO) następnie wymienił uszczelkę pod kolektorem. Objawy niby ustały na dzień i wróciły. Mechanik wymienił świece i 2 cewki ale to nic nie dało. Dopiero po tych zabiegach udał się do ASO gdzie stwierdzili brak kompresji na 2 cylindrach i zakwalifikowali silnik do remontu w kwocie 7 tys. Teraz facet straszy mnie sądem i podpiera się rękojmią. Czy może? Przecież jak sprzedawałem samochó był sprawny. Dziwi mnie jeszcze to że najpierw jacyś pseudomechanicy wymienili mu pół silnika a dopiero teraz piszę do mnie żebym pokrył koszty naprawy. Jak to wygląda prawnie?

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sprzedaż samochodu - rękojmia
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2019, 07:26:28 »
Z tego co pamiętam, na umowie jest zapis o stanie technicznym samochodu, gdzie kupujący swoim podpisem sygnuje, że jest mu znany. Moim zdaniem sprawa załatwiona, nic nie musisz mu prawnie płacić, no chyba że dałeś mu jakąś czasową gwarancję na samochód.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2019, 08:18:25 »
Jak to wygląda prawnie?
Proponuję wydać te 100-200 zł na prawnika, żeby mieć jasność w tej sprawie, zamiast tutaj szukac porad, które mogą wprowadzać w błąd.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2019, 08:29:35 »
Popieram to co pisze pireus.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2019, 08:32:43 »
Tak zrobię

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2019, 08:50:34 »
A ja bym bardzo się nie przejmował.
Kupujący przez 2 miesiące mógł "zaorać" silnik nawet na 500 km. Zgubić płyn czy źle wykonać naprawy.
Auto jest używane i awaria może się zdarzyć po kilku dniach. Nikt Ci nie udowodni że jest to wada którą ukryłeś zwłaszcza że był na diagnostyce.
Innym tematem jest wykonanie serwisów "poza ASO" a naprawy silnika w ASO. Każdy mechanik może stwierdzić spadek ciśnienia na cylindrach (zwłaszcza że wymieniali świece i na 100% były nie wypalone). Naprawa góry silnika (pierścienie lub zawory) nie kosztuje 7 tys.
Gość szuka jelenia. Do sądu raczej nie pójdzie a raczej będzie Cię "nękał"
Porada prawna powinna Cię uspokoić a wydatek jest nie duży wiec warto zapytać. Wiem tylko że umowa nie jest gwarancją na pojazd a rekojmia to raczej na miesiąc od zakupu na wady ukryte.
Można poczytać: https://autokult.pl/27026,rekojmia-na-samochod-uzywany-co-powinienes-wiedziec

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marca 2019, 09:56:24 »
Daj znać po rozmowie z papugą.

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marca 2019, 09:59:12 »
Z tego co pamiętam, na umowie jest zapis o stanie technicznym samochodu, gdzie kupujący swoim podpisem sygnuje, że jest mu znany. Moim zdaniem sprawa załatwiona, nic nie musisz mu prawnie płacić, no chyba że dałeś mu jakąś czasową gwarancję na samochód.

Ten zapis jest niezgodny z prawem i o niczym nie świadczy.

Kolego zikr6 - idź do prawnika, wystosuje pismo wyśmiewające jego pismo i śpij spokojnie.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marca 2019, 10:20:55 »
Z tym spaniem spokojnie bym nie przesadzał.
Cytuj (zaznaczone)
Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego z tytułu rękojmi, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną, w szczególności jest uszkodzona lub w stanie niezupełnym. Sprzedawca odpowiada za wady fizyczne, które istniały w chwili wydania rzeczy kupującemu lub wynikły z przyczyny, która w chwili wydania tkwiła w rzeczy sprzedanej. Jest on natomiast zwolniony, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.
Dlatego ważne jest opowiedzenie o wadach przy sprzedaży używanego samochodu.
Jak było nie wiem. Może silnik był zalany motodoktorem i po wymianie oleju stracił kompresję? Kiedyś tak kupiłem Jeepa. Po wymianie oleju zaczął klepać hydraulicznymi regulatorami luzu zaworowego... Ale działał.
Może też być, że kupujący cisnął na odcięciu i zarżnął silnik , nawet w tym krótkim czasie po zakupie.

Tu poczytać. https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/. Ale dokładniej to zapoznałbym się z ustawą i przeczytał dziennik ustaw. Bo publikacje na stronach , w sumie rządowych, należy traktować z PISowską poprawką...  :wallbash:

PS. Brak kompresji nie jest czymś, czego nie widać . Są widoczne objawy. Powinny być widoczne dla sprzedającego oraz kupującego.
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2019, 10:26:25 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marca 2019, 10:37:44 »
Ten zapis jest niezgodny z prawem i o niczym nie świadczy.
Niezgodny z prawem a cały czas praktykowany ? Skąd to przekonanie że niezgodne to z prawem ?

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marca 2019, 11:46:39 »
Niezgodny z prawem a cały czas praktykowany ? Skąd to przekonanie że niezgodne to z prawem ?

https://samochodzwadami.wordpress.com/2017/05/17/kupujacy-oswiadczyl-iz-zapoznal-sie-z-stanem-technicznym-pojazdu-i-nie-bedzie-w-zwiazku-z-tym-wnosil-zadnych-roszczen-czy-taki-zapis-w-umowie-wylacza-mozliwosc-dochodzenia-roszczen-w-zwiazku-z/

"Bez znaczenia są więc te postanowienia treści umowy, w których kupujący deklaruje jedynie, że zapoznał się ze stanem technicznym pojazdu. Oznaczają one tylko i wyłącznie tyle, że kupujący zapoznał się ze stanem technicznym w zakresie w jakim został o nim poinformowany i w zakresie w jakim sam zbadał pojazd. Brak wiedzy pozwanej co do stanu technicznego pojazdu nie zwalnia zatem jej samej od odpowiedzialności jako rzetelnego kontrahenta.?"

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marca 2019, 12:07:37 »
W umowie można wyłączyć odpowiedzialność sprzedającego z tytułu rękojmii jeśli sprzedaje się prywatnie i wada nie zostanie "podstępnie zatajona".

https://www.auto-swiat.pl/porady/kupno-i-sprzedaz/sprzedajesz-samochod-odpowiadasz/7yqkmw7

Daj znać jak problem się rozwiąże.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marca 2019, 12:17:38 »
Ciekawe. Obejrzał w stacji diagnostycznej, zapłacił za ich opinię i na jej podstawie podjął decyzję, więc raczej roszczenie powinno być w ich stronę.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Marca 2019, 12:25:06 »
Ciekawe. Obejrzał w stacji diagnostycznej, zapłacił za ich opinię i na jej podstawie podjął decyzję, więc raczej roszczenie powinno być w ich stronę.

Albo mieć pretensję do losu. Też tak uważam ale prawnikiem nie jestem więc wiele nie napiszę. 500km to jednak sporo i w tym czasie można zrobić różne dziwne rzeczy, żeby zatrzeć silnik. Racja powinna być po stronie sprzedającego ale to już musi potwierdzić prawnik.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Marca 2019, 12:29:02 »
Dopóki nie przedstawi opinii rzeczoznawcy, nie ma się czym przejmować. Gość ma problem, bo musi udowodnić Twoją winę. Jest to bardzo trudne. Nawet jeśli była jakaś wada, rzeczoznawca musiałby udowodnić, że pierwotny właściciel o tym wiedział. A jak udowodni? Jeśli nawet coś było, to przecież nie jesteś jasnowidzem, aby przewidzieć, że za parę km coś zacznie się dziać.

Zwyczajnie poproś o opinię rzeczoznawcy, do której będziesz mógł się rzeczowo odnieść. Na razie trudno się odnieść do "bicia piany".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl