Autor Wątek: Brać czy nie brać ;-)  (Przeczytany 21870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RobakTR

• Toyot Leżący
  • *
Brać czy nie brać ;-)
« dnia: 14 Marca 2019, 20:37:02 »
Witam serdecznie po raz pierwszy.
Skoro społeczeństwo C-HRów jest tak miłe, to pozwolę sobie na pierwszy wątek. Przyznaje że jeszcze miesiąc temu nie miałam pojęcia o istnieniu C-HRki. Skupiałam się głownie na używanych (2 -3 lata ) Mitsubishi ASX lub Nissan Qashqai. Napomknę tylko, ze miał to być pierwszy w moim życiu "nowy" samochód. Do tej pory pierwszy był VW Golf III 1,8 z LPG rocznik 92 i drugi Renault Clio 1,4 rocznik 2002. Jakiś czas temu osiedliłam się u zachodnich sąsiadów i stwierdziłam , że najwyższa pora poszukać w końcu coś, co nie będę musiała uruchamiać młotkiem tu i tam. Niestety rzeczywistość okazała się zbyt bolesna. Kredyt, ubezpieczenie i podatek drogowy szybko wybiło mi to z głowy.  :wallbash: Szczególnie jeśli chodzi o te marki, które szukałam. Myślałam że hybryda jest jeszcze bardziej niedostępna cenowo. W chwili kiedy już całkiem zrezygnowałam, kolega z pracy (Grek) pochwalił się, że kupuje całkiem nowy samochód. Chwila konsternacji, wow tak szybko?! Przyjechał raptem 5 miesięcy temu i wprowadzając się nie miał na podstawowe meble, a tu nagle kupno auta. Okazało się, że będąc w Stuttgarcie przejeżdżał koło salonu Toyoty, gdzie promowano nową akcję rabatową dotyczącą Toyota C-HR Hybrid Team Deutschland i RAV4 Hybrid Team Deutschland (4x2). W sumie auto ma wszystko, oprócz skórzanych siedzeń, system JBL i pakiet LED. Ten ostatni można sobie dokupić. Oferta była tak skonstruowana, że faktycznie i ja zaczęłam myśleć, że jednak stać mnie na całkiem nowe auto. <taniec>  Mniej więcej brzmi to tak, bez wpłaty własnej i końcowej, raty rozłożone na 8 lat!!!!!! Ale konsultowałam się z moim "doradcą" i okazało się że zarówno podatek drogowy jak i ubezpieczenie, przy tym aucie jest o wiele mniejsze. Szybka kalkulacja ile pali i jakie są w ogóle koszty utrzymania itd. Czytam o tym aucie od dobrych dwóch tygodni. Stąd też moja obecność na forum. Bo chcę się najprościej w świecie dowiedzieć, czy nie w kopie się z ratami na 8 lat ( na które mnie w końcu stać ) w jakieś g....? Mimo że dobrze wiem, ze Toyota to jeden z lepszych marek samochodowych na rynku. Przyznaje że na początku, wygląd zew. C-HRki mnie nie powalił. Ważniejsze są zupełnie inne kwestie, jak koszty eksploatacji i żywotność auta. Nie zależy mi również na osiągach rajdowych. Jeżdżę dynamicznie ale spokojnie. Jestem kobietą ale dla mnie trochę design przekombinowany. Chociaż przekonam się dokładnie 22.03.19, bo to właśnie w tym dniu mam jazdę próbną. Przyznaje również, że po tych wszystkich starociach jakich miałam, przeraża mnie ta ilość elektroniki. Czytam tutaj o aktualizacjach itd. I może ktoś się ze mnie śmiać, ale ja się zastanawiam jak w ogóle auto może mieć dostęp do internetu? Jakieś karty Proxi itd. itp.... Mam 37 lat i pierwszy raz w życiu mogę posiadać zupełnie nowe auto i to właśnie ten model, który z dnia na dzień co raz bardziej kradnie moje serce. Drodzy forumowicze, jeśli macie swoje doświadczenie i jesteście w stanie mi jasno podpowiedzieć "brać czy nie brać", to proszę o głosy. Jeśli ktoś chciałby dostęp do tej niemieckiej oferty proszę pisać, najwyżej w wiadomości prywatnej jakoś prześle. Pozdrawiam Was Ciepło!

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Brać czy nie brać ;-)
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2019, 22:04:18 »
To jest tak oferta?

https://www.toyota-wilkens.de/21-toyota-c-hr-team-deutschland

Z ratą balonową (dużą ostatnia ratą), którą po 3 latach zamienia się na kolejny okres kredytowania zamiast zwrotu auta?

Jeśli wybierzesz C-HR w wersji hybrydowej, to przez 10 lat masz spokój. Co do aktualizacji i dostępu do internetu, to Toyota jest bardzo zacofana, takie muzeum techniki także na to nie zwracaj uwagi ;)

https://www.toyotaservice.ie/pages/benefits/toyota-hybrid-taxi-service

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2019, 22:46:53 »
To jest tak oferta?
Ta jest chyba na 3 lata, a koleżanka pisze o 8. Ale i tak fajne oprocentowanie kredytu, nie to co w Polsce

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2019, 22:49:17 »
To jest tak oferta?
Ta jest chyba na 3 lata, a koleżanka pisze o 8. Ale i tak fajne oprocentowanie kredytu, nie to co w Polsce
Tak, ta jest na 3 lata, ale po 3 latach możesz brać nowe auto, oddać je lub przedłużyć o kolejny okres.

Offline RobakTR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2019, 23:02:11 »
Dokładnie chodzi o taka ofertę http://www.toyota-ahz-stuttgart.de/Hybrid-SUVs.html?fbclid=IwAR1kSUkun21bP6eRy_wbZuMhhBJ6jUc8Sc3p42fd6HfNo6llH-q4P39A09A
Ale o wszystkie szczegóły finansowania ( a jest ich trochę do wyboru ) trzeba pytać dealera.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2019, 23:08:48 »
Witam!   <narka>

Jeśli jeździłaś autami z manualną skrzynią biegów to jazda próbna może być dla Ciebie małym szokiem!  :shock:
Hybryda ma skrzynią automatyczną bezstopniową CVT więc może Ci się wydawać że C-HR jest mało dynamiczny :o i sprawia wrażenie ślizgającego sprzęgła  :o ale musisz patrzeć na prędkościomierz  :song: bo może okazać się że szybko przekraczasz dozwoloną prędkość  <kucharz> "Efekty" takie szybko mijają bo hybrydą trza nauczyć się jeździć!
Jeśli jeździsz głównie po mieście to nie ma lepszego napędu a i na trasie da sobie radę  :good:
Jak tu niektórzy twierdzą! hybrydy nie nadają się na autostradę!  <taniec> Są zdania podzielone więc proponuję pooglądąć testy Toyoty C-HR na you tube, tam jest bardzo ciekawy materiał i pewnie pomoże Ci podjąć decyzję :hug: Jeden z testujących tam stwierdził że C-HR uczy się jak jeździ kierowca  :shock: może coś w tym jest!
W lutym minęło 2 lata jak jeżdżę C-HR i jestem bardzo zadowolony czego i tobie życzę <kwiatki>
Internet dostępny jest z telefonu lub modemu w zależności jaki jest system multimedialny może być przez bluetooth (tylko w Polsce) lub wf-fi reszta Europy.

Pozdrawiam

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2019, 07:52:28 »
Jeżdżę dynamicznie ale spokojnie.

Bierz po prostu auto na jazdę próbną testową i trochę nim pojeźdź - zrób ze trzy podejścia i się z tym prześpij (im dłużej po testujesz tym decyzja będzie lepsza) . Jedź tak jak jeździsz czyli dynamicznie ale spokojnie i zobaczysz ile to Ci pali przy Twoim stylu jazdy i czy taki automat Ci odpowiada. Pamiętaj z jazdy masz mieć przyjemność i to auto ma się dostosować do Ciebie a nie odwrotnie. :)

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2019, 08:32:46 »
Nie wiem, czy klasa kompakt jest dla Ciebie interesująca - ale ja bym poczekał jeszcze chwilkę na debiut nowej Corolii - raz, że w hybrydzie 1.8 będzie tańsza, dwa, że hybryda 2.0 180 km będzie kosztowała podobnie, a trzy to będzie funkiel nówka model i przez 8 lat kredytu będziesz jeździła "nowym" samochodem.

Offline P@rsival

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2019, 10:21:26 »
Polecam spróbować C-HR przedtem próbując innego podobnego auta - np. KIA Niro.
Generalnie to co jest wada C-HR dla niektorych jest zaletą np. specyficzne dzialanie skrzynii eCVT (dla jednych hałasliwa,bo wciskaja gaz do oporu, dla niektorych w normie - bo przyspieszaja spokojnie i wowczas nie jest zbyt halasliwa), ale zaleta bezawaryjnosc. Podobnie opony - wybor 18 cali czy 17 cali (18-tki ladniejsze,ale kazdy kraweznik przeszkadza,drozsze opony; znowu 17-tki tansze opony i krawezniki juz nie sa tak problematyczne, itd.)
Dla mnie aututem był:
- fajny design,
- sprawdzony uklad napedowy,
- bezawaryjnosc eCVT.
Natomiast glowne wady to:
- slabsze wygluszenie auta,
- kiepskie multimedia,
- latwo rysujace sie plastki,
- koszt oblsugi serwisowej,
- wysoka cena.
Kia Niro teraz chyba juz jest po liftingu - parametry ma podobne, design konserwatywny, a i cena 20 tys zł nizsza...za to wadą jest gorszy "wizerunek marki" (w Polsce wg mnie niezasadnie Toyota to jak auto premium), uklad napedowy mniej sprzawdzony na rynku. Zaletami: wnetrze (jakosc wykonania zblizona lub wyzsza niz w Toyocie), multimedia - jest obsluga Android Auto i iOS, GPS i mapy - 7 lat aktualizacji GRATIS (Toyota tylko 3 lata  :czerwona:
Toyota C-HR Hybrid Prestige+LED+JBL+inne

Offline RobakTR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2019, 15:31:29 »
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.  :hug: Gdyby komuś jeszcze przyszło coś do głowy, zachęcam do wpisu. Ja na pewno dam znać jak po jeździe próbnej.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2019, 21:14:46 »
P@rsival   Kia Niro ma automat cvt , czy inny ?
RAV4 2.5 hybrid

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2019, 21:50:27 »
P@rsival   Kia Niro ma automat cvt , czy inny ?

Dwusprzęgłowy 6-cio biegowy automat.

Offline RobakTR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Marca 2019, 20:37:59 »
Witam ponownie. Wczoraj miałam swoją jazdę próbną po zakorkowanym Stuttgarcie. Właśnie... Korki... To auto jest stworzone do jazdy po ogromnych metropoliach, gdzie 90% podróży spędza się... stojąc. Udało się jednak znaleźć okolice, gdzie mogliśmy przycisnąć, jak i pojeździć na dość stromych wzniesieniach. Powiem tak... 27 kwietnia odbieram ciemnoszary pojazd z pakietem LED. Myślałam o systemie JBL, ale fabryczne audio w zupełności mnie usatysfakcjonowało. Zdecydowałam że Navi sobie podarujemy, skoro jest tyle negatywnych opinii. Był tutaj taki temat, czy to auto jest dla kobiet? Nie dla wszystkich, bo znam dziewczyny, które potrafią przycisnąć i na pewno C-HR będzie dla nich zbyt nudne. Ja wsiadając za kierownicę od razu poczułam się jak w domu. Ja po prostu tym autem chcę jeździć. Jeśli ktoś szuka sportowych osiągów, to na pewno nie w tym aucie. Ja czuję się w nim pewnie i mam na prawdę sporo przyjemności z jazdy. Nawet mój chłop stwierdził, że w takich wygodnych warunkach może do Polski "kulać się" te 120km/h  :laugh:  <taniec> W tym roku jeszcze czeka mnie zakup opon zimowych i czekam na promocje Toyoty. Podobno od września ma być o 200 euro taniej. Sprawdzimy. Jeśli nie, będę szukać pomocy na forum ;-) Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Offline janeksobieski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Marca 2019, 10:07:13 »
Witam
Mój pierwszy post, ale wydaje mi się że dobrze trafiłem. Cehusia planuje już kupić od poprzedniego roku, bo bryła podoba się mojej żonie, ale czekam na mocniejszy silnik, w tym roku do coroli dali hybryda 2.0 ze 180 konnym silnikiem, i liczę że to samo zrobią z cehusiem. A mam pytanie do koleżanki zza zachodniej granicy, który rocznik bierzesz i jaki jest koszt auta po upustach? I czy wiadomo kiedy wyjdzie u was najnowszy model rocznika '19?

Offline RobakTR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Marca 2019, 11:27:03 »
Na razie jest cisza czy będą lepsze silniki. Ja mam wersje Team Deuschland bez navi i z dokupionym pakietem LED. Koszt nie całe 25.000?. Bez LED koszt promocyjny to 23.990?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl