Autor Wątek: Zakup Toyoty Nowej 2018r  (Przeczytany 4303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
Zakup Toyoty Nowej 2018r
« dnia: 17 Marca 2019, 17:48:51 »
Witam na wstępnie przywitam sie ze wszystkimi. Jestem nowy na forum od dzis, wczoraj byłem w salonie Toyoty bo od dłuższej chwili myślę nad jej zakupem a mianowicie chodzi mi o wyprzedaż rocznika 2018 Toyote Auris albo HB albo w Kombi z silnikiem 1.6 i teraz ,
Czy ktoś może mi dać kilka wskazówek na co zwrócić uwage przy zakupie:
1. czemu się przyjrzeć?
2 co można ugrać w takim salonie czy już nic bo auto jest w wyprzedaży ?
3. można się handlować czy jak  sprawa wygląda ?
4. Jakie opinie ma Auris z tym silnikiem ?
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2019, 21:22:26 wysłana przez fazibazi »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Zakup Toyoty Nowej 2018r
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2019, 18:45:16 »
W Toyocie ciężko się targuje i poza przyjęty schemat nie schodzą - ewentualnie można jakieś gratisy wydębić. Co do ceny to najpierw ustaliłem sobie w salonie ile może mnie  autko, kosztować już ze zniżką a następnie pojechałem do pośrednika brokera i tam ten sam samochód i też z wyprzedaży kupiłem znacznie taniej.

Biorąc Toyotę (Corollę) z silnikiem 1,6 najpierw odbyłem jazdy próbne - tak, że byłem świadomy, że auto nie ma dynamiki i jest nazwijmy to "lekko mułowate".  Tak więc polecam jazdę próbną i się kawałek dłuższy przejechać bo jak przesiadasz się na ten silnik z jakiegoś turbo (tdi) z prawie dwa razy większym momentem obrotowym to możesz się nie miło zaskoczyć.

Oprócz powyższego auto jeździ i jak na razie się nie psuje. Jak będziesz jeździł głownie poza miastem i delikatnie to i mało spali nawet  w okolicach 5,5 możesz osiągać a jak w mieście i trochę dynamicznie to i 9 l/100 km będziesz osiągał lekko. :)

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2019, 19:51:35 »
kosztować już ze zniżką a następnie pojechałem do pośrednika brokera i tam ten sam samochód i też z wyprzedaży kupiłem znacznie taniej.
czyli możesz jaśniej jak to sie robi ?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2019, 20:21:53 »
Napisałem Ci PW.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2019, 20:52:50 »
Biorąc Toyotę (Corollę) z silnikiem 1,6 najpierw odbyłem jazdy próbne - tak, że byłem świadomy, że auto nie ma dynamiki i jest nazwijmy to "lekko mułowate".

Ono nie jest mułowate, ma dobrą dynamikę, tylko że to silnik wolnossący i tym się inaczej jeździ, jak autem z turbiną, czy tam jakimś TDI. 10 sekund do setki, to słaba dynamika? Przecież to auto dla ludzi, nie sportowe. Trzeba ciągnąć tym silnikiem od 3,5 tysiąca obrotów wzwyż i na pewno nikt nie będzie narzekał na dynamikę.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2019, 21:11:05 »
Co do dynamiki to napisałem o swoich wrażeniach ( to moje subiektywne odczucia a inni mogą myśleć nawet odwrotnie)  bo moje poprzednie autko miało 310 Nm/przy 1900 obr a ten silnik ma 160 Nm/przy 4400 obr to w niektórych momentach czułem się tak jakby mi ktoś nogi połamał. Zwłaszcza wyprzedzanie na wzniesieniach na autostradzie przy 140 km/h jest wręcz niemożliwe.  Ale spoko normalnie faktycznie autko jeździ tylko trzeba pamiętać, że jakby co to trzeba go bardzo wysoko kręcić i redukować najlepiej po dwa biegi :)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2019, 23:30:59 »
opinie o tym aucie z tym silnikiem poczytaj tu;

https://www.autocentrum.pl/oceny/toyota/auris/ii/touring-sports/silnik-benzynowy-valvematic-130-132km-2013-2015/

Nie wiem jakie masz podejście do zużycia paliwa , kolega ma takie auto i w mieście  niżej 8l nie może zejść. (wszystko pewnie zależy od ilości kilometrów przejechanych w korkach i od wielkości miasta  )

Z ciekawości za ile to nowe  auto z tym silnikiem, teraz można kupić?
RAV4 2.5 hybrid

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2019, 09:02:09 »
Zwłaszcza wyprzedzanie na wzniesieniach na autostradzie przy 140 km/h jest wręcz niemożliwe.  Ale spoko normalnie faktycznie autko jeździ tylko trzeba pamiętać, że jakby co to trzeba go bardzo wysoko kręcić i redukować najlepiej po dwa biegi :)
Hmmm, to ja do tej pory jeździłem samochodem też 1.6 benzyna, 110KM, ze 150 Nm przy 4000 obr/min (z całą rodziną na pokładzie) i jakoś dawałem radę przyspieszać, i wyprzedzać bez tworzenia korków. Oczywiście jak ktoś przesiada się z czegoś mocniejszego z turbo to różnica jest pewnie wyraźna, ale nie popadajmy w przesadę.
A może dlatego, że mam nawyk redukowania przed wyprzedzaniem, co by skrócić cały proces?

Offline RavenF2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2019, 09:06:28 »
Nie wiem jakie masz podejście do zużycia paliwa , kolega ma takie auto i w mieście  niżej 8l nie może zejść. (wszystko pewnie zależy od ilości kilometrów przejechanych w korkach i od wielkości miasta  )
No właśnie, 8 litrów to raczej w niedużym/średnim mieście, więc te wszystkie raporty spalania miejskiego co są w internecie można wsadzić gdzieś, bo nie ma w nich informacji do jakiej wielkości miejscowości się to odnosi.
Jeżeli mieszkasz w dużej aglomeracji, to zapomnij o 8 litrach, przy korkach ze średnią 10km/h to raczej 10-11 będziesz miał.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marca 2019, 09:36:04 »
sprawdziłem w cenniku wyprzedażowym Toyoty ,niezłe obniżki 12-13 tys ,na aurisa. Szkoda że takie ceny nie są  cały rok :good:

https://pdf.sites.toyota.pl/spec_auris_classic.pdf

Nowego aurisa można kupić taniej ,nic 2 latka z otomoto  (polski salon,pierwszy właściciel .......itd )!!!!!!!!!
RAV4 2.5 hybrid

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Marca 2019, 09:46:38 »
Tu nie chodzi o to ile pali bo zasada jest jedną ile wlejesz tyle Ci spali. Chodzi mi bardziej o to czy auto zapakowane po tzw dach da radę jeszcze wyprzedzać czy czuć dynamikę jazdy ?
I jeszcze jedno pytanie kupić lepiej HB czy pójść w Kombi ( co wy byście wybrali )

pireus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Marca 2019, 09:49:14 »
Ono nie jest mułowate, ma dobrą dynamikę
10,0-11,2 do setki to we współczesnym samochodzie w/g Ciebie dobra dynamika  :o

Offline JRA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marca 2019, 11:27:31 »
Mam już 4 Toyotę z tym silnikiem. Corolle i Auris TS. Głównie kursuje na trasy przedmieścia - centrum. Miejsca użytkowania Łódź i Warszawa. Autostrada między tymi miastami. Jazda normalna, tak jak wszyscy. Średnie spalanie od 7.4 do 7.8. Obecna Corolla z sezonu zimowego ma 7.6L. Dynamika ok, spalanie ok. Idealny samochód żeby dojechać i zapomnieć. Zero problemów.
ex. Auris TS HSD '15
ex. Auris TS 1.6 '17
ex. Corolla 1.6 '16
ex. CHR HSD Selection '18
ex.Corolla Comfort 1.6 '17
Corolla Sedan HSD '19
CHR HSD Selection JBL '19

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Marca 2019, 16:03:19 »
apakowane po tzw dach da radę jeszcze wyprzedzać czy czuć dynamikę jazdy ?
Na twoim miejscu umówiłbym sie na jazdę próbną . Wziąłbym 4 kumpli i razem w piątkę.po jeździe testowej , dopiero będziesz wiedział czy dynamika auta jest wystarczająca dla Twojego stylu jazdy. <sternik>

Dla porównania wybrać jakieś autko z podobną ilością koni ,ale z turbiną .
RAV4 2.5 hybrid

Offline Le$zek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Marca 2019, 17:58:03 »
Dziś własnie odbyłem taka jazdę próbna ja liczony jako grubas , pasażer z boku normalna budowa ciała , i z tyłu kobieta i grubas i stwierdzam ze auto do mojej dziadkowej jazdy daje rade. Odbiór w połowie kwietnia więc i dołączę do Waszego grona.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl