Autor Wątek: Światła Full LED - regulacja  (Przeczytany 4658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dajanosky

• Toyot Leżący
  • *
Światła Full LED - regulacja
« dnia: 27 Marca 2019, 07:19:14 »
Witam moi drodzy,
Mojemu Aurisowi strzeliło 30 000km. Od samego początku miałem drobny problem ze światłami. Właściwie ciężko nazwać to problemem, ale do sedna.

Światła w nocy dają naprawdę potężną dawkę światła, jednak zdaniem wielu kierowców - zbyt wysoką. Kierowcy z naprzeciwka cały czas mrugają mi długimi, robiąc to czasem przed samą maską w imię "zasady", że to oni powiedzieli ostatnie słowo. I tak było od pierwszego kilometra.
Stąd moje pytanie do posiadaczy toyot na Full LEDach - macie taki problem, że jadąc na zwykłych światłach po zmroku jadący z naprzeciwka kierowcy myślą , że jedziecie na długich? Światła świecą naprawdę dość wysoko. Na tyle wysoko, że po włączeniu długich naprawdę widzę znikomą różnicę. Byłem w ASO pierwszym razem - jest ok, nic się nie dzieje. Teraz po przeglądzie 30 000 kazałem zwrócić uwagę na światła. Obniżyli je dość znacznie, kwitując, że jeżeli coś będzie nie tak to mam podjechać bez umawiania się i oni poprawią.

Cały problem w tym, że ja wcale nieszczególnie chcę tam jechać... Czy jakaś dobra duszyczka regulowała kiedyś światła Full LED na własną rękę?
[  ] Citroen Berlingo '08
[X] Auris HSD HB '17 Selection Pure

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: Światła Full LED - regulacja
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marca 2019, 07:48:38 »
 <zalamka> <zalamka> <zalamka>
Ustawiasz samemu . Tam chyba jest 10% spadek.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline dajanosky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marca 2019, 07:54:47 »
W którym miejscu jest ta śruba służąca do regulacji? Tak mi to obniżyli, że muszę deko podnieść  :song:

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2019, 11:54:25 »
Popatrz od góry w okolicy reflektora. Mastam taką dziurkę na klucz imbusowy (sześciokątny), rozmiaru nie pamiętam, otoczony kawałkiem plastiku (chyba) z oznaczeniem D <---> U . Znaczy Down - na dół i Up - do góry. Wsadzasz klucz i kręcisz w odpowiednią stronę. Dla każdego reflektora osobno. Najlepiej po ciemku, stojąc na płaskim przed jakąś ścianą.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2019, 13:31:17 »
Ja na pierwszym przeglądzie na stacji kontroli pojazdów nie aso poprosilem diagnostę o sprawdzenie świateł sugerując że świecą za nisko, po sprawdzeniu na urządzeniu rzeczywiście okazało się że świecą za nisko, diagnosta wyregulował na odpowiednią wysokość, światła mijania świecą mi teraz naprawdę wysoko po zmroku naprawdę bajka
Jeżdżę już tak rok i nie zdążyło mi się ani razu żeby ktoś migał mi długimi dziwne że u ciebie taki problem

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2019, 13:41:35 »
A może zamiast samemu kombinować to warto podjechać na pierwszą stacje kontroli pojazdów.
10 zł i masz 100% pewność że jest ok

Offline dajanosky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marca 2019, 14:26:10 »
.
Popatrz od góry w okolicy reflektora. Mastam taką dziurkę na klucz imbusowy (sześciokątny),
Dokłądnie tak było w Berlingo, które miałem i tam nie było żadnego problemu. Rano dolewałem akurat płynu i zerkałem na lampy i nic szczególnego nie widziałem. No ale nie zmóżdżałem się nad tym jakoś bardzo bo do pracy mi się spieszyło. Poszukam za dnia a wyreguluję wieczorem. A jak nie to jutro na stację i tyle.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2019, 07:38:36 »
U mnie świeciły za nisko ASO poprawiło ale dalej dla mnie za mało. Bialy odstajacy element z tyłu lampy, ja palcami tym krecilem i ustawiłem wyżej jak chce

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl