Autor Wątek: Słaby nawiew powietrza (F)  (Przeczytany 34035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dagon

• Gość
Odp: Słaby nawiew powietrza
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Czerwca 2010, 15:41:10 »
Cytuj (zaznaczone)
a gdzie dokładnie ta uszczelka, a ktora to? Wydaje mi sie gdyby tam jakas uszczelka była walnieta to by woda sie do auta lała, a tak nie jest
Otwierasz maskę i widzisz plastik podszybia.... Do niego, na samym końcu, powinna być przymocowana uszczelka (przynajmniej u mnie jest i wg schematów powinna być w każdej wersji) która jest dociskana przez maskę po jej zamknięciu. Mam zrobić zdjęcie?

Poza tym dlaczego uszczelka oddzielająca grodź silnika od podszybia miałaby powodować dostawanie się wody do auta? Nie pojmuje...

Jak zdejmiesz plastik podszybia, to tam masz bardzo fajne kanały odpływowe....

A z resztą, w TYM wątku wszystko widać.

Uszczelkę o której mówię widać na TYM oraz TYM zdjęciu.

Tak jak mówię, u mnie nie zachodzi takie zjawisko jak większość osób na forum opisuje. Poważnie zastanawiam się, czy winowajcą nie jest właśnie ta uszczelka która np. nie jest dociskana należycie.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Czerwca 2010, 20:15:14 »
Uszczelkę mam całą i po śladzie na masce wnioskuję, że przylega do niej na całej długości.

A przy takiej pogodzie jak ostatnio - burza w gorący dzień - para na przedniej szybie , że oko wykol (a kanały czyściutkie).
Na szczęście mam klimę.

far77

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Czerwca 2010, 21:18:59 »
Uszczelka przylega na całej szerokosci maski,poczekam na opady i zobacze czy sytuacja się poprawi.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Czerwca 2010, 01:17:05 »
Jakby na to nie patrzeć, to bez klimatyzacji parowanie wewnątrz samochodu przy zamkniętych szybach jest zjawiskiem normalnym. Nie powinno co prawda pojawiać się tak "nagle" po zatrzymaniu, ale być może po prostu TTTM (ten typ tak ma).

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Czerwca 2010, 11:40:39 »
Uszczelkę mam całą i po śladzie na masce wnioskuję, że przylega do niej na całej długości.

u mnie jak wyzej

a co do parowania to występuje podczas jazdy przy opadach deszczu jak np zatrzymam się na światłach

dzięki Dagon za tak obszerna odpowiedz

far77

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Czerwca 2010, 17:16:35 »
Jakby na to nie patrzeć, to bez klimatyzacji parowanie wewnątrz samochodu przy zamkniętych szybach jest zjawiskiem normalnym. Nie powinno co prawda pojawiać się tak "nagle" po zatrzymaniu, ale być może po prostu TTTM (ten typ tak ma).

Miałem pare innych aut i w żadnym szyby nie parowały mimo braku klimatyzacji,czekam na opady deszczu i zobaczymy.

far77

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Czerwca 2010, 16:35:02 »
Troszke pośmigałem,obserwowałem czy nie parują szyby w czasie deszczu,jednym słowem jest znacznie lepiej ale jednak parowanie występuje przy dłuzszych postojach auta.Powaznie sie zastanawiam czy winowajcą nie jest uszczelka na grodzi silnika o której pisał DAGON po pewnej sytuacji,jechałem autem,deszczyk pada,szyby nie parują jest super,zatrzymałem się zatankować auto,po jakis 10 min wsiadam odpalam i dosłownie w ciągu 30 sekund szyby bardzo mocno zaparowane,efekt jak by gdzies dmuchawa pociągneła ciepłe powietrze co włąśnie wskazuje na komore silnika i uczczelke na grodzi.Oczywiscie sprawdziełm przyleganie uszczelki i nic nie wskazuje na nieszczelnośc.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Czerwca 2010, 21:41:11 »
To tak.

Po kolei.
1. Deszcz na rozgrzaną maskę.
2. Intensywne parowanie.
3. Zasysanie ciepłego i wilgotnego (łaźnia parowa) powietrza znad maski do wnętrza.
4. Skierowanie tegoż powietrza na szybę - zimną bo pada na nią deszcz.
5. Zaparowana szyba.

To tylko czysta fizyka.
Zjawisko nasili się po zatrzymaniu samochodu - bardziej sprzyjające warunki.

far77

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Czerwca 2010, 20:51:53 »
Według tej teori pomocne będzie wytłumienie maski od spodu,np: oryginalną matą z avensisa.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Czerwca 2010, 21:52:58 »
Tak mata może trochę pomóc - chodzi o to aby tak bardzo nie nagrzała się maska.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Czerwca 2010, 23:15:19 »
Przyznaję.Po założeniu maty wygłuszającej parowanie maski w deszczu oraz szyby przedniej jest trochę mniejsze.

far77

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Czerwca 2010, 18:45:24 »
Przyznaję.Po założeniu maty wygłuszającej parowanie maski w deszczu oraz szyby przedniej jest trochę mniejsze.

Od jakiego modelu założyłeś mate wygłuszajacą ??

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Czerwca 2010, 22:57:03 »

Od jakiego modelu założyłeś mate wygłuszajacą ??
Od Cariny.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Czerwca 2010, 09:29:51 »
nie mam klimy. szyby paruja mi jak cholera... wnetrze mam suche, przeciekow tez nie zauwazylem. ale zdarzylem sie juz przyzwyczaic i prawie ciagle jezdze z wlaczonym nawiewem. widocznie jak napisal Dagon: TTTM ;]
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

anjuszka

• Gość
Odp: Słaby nawiew powietrza (F)
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Lipca 2010, 09:10:27 »
Pozwólcie koledzy że przypne się do wątku.
Jako że gorąco ostatnimi czasy włączam nawiew z klimą na 100 % i jest dokuczliwie głośno. Na trasie praktycznie bez znaczenia ale w mieście przeszkadza. Powodem jest mocowanie wentylatora, jak się złapie silnik ręką i nie drga w uchwycie to jest wyraźnie ciszej.
Macie jakiś patent na ten problem, dodatkowe wyciszenie lub sztywniejsze mocowanie wentylatora?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl