Autor Wątek: poszarpywanie przy załączaniu się silnika spalinowego  (Przeczytany 2700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DjAdamus

• Prawie Toyot
poszarpywanie przy załączaniu się silnika spalinowego
« dnia: 05 Kwietnia 2019, 12:30:18 »
Witam,
2 tygodnie temu zakupiłem Aurisa II kombi HSD 2015 i po okresie zafascynowania nowym rodzajem napędu zaczynają się pojawiać wątpliwości co do płynności działania układu hybrydowego.

Szukałem na forum i nie znalazłem (przeszukałem pierwszych 5 kart, może za mało)
Mam pytanie odnośnie lekkich poszarpywań jeśli mogę tak to określić.
Owe poszarpywania występują najczęściej przy delikatnym obchodzeniem się z pedałem gazu.
Choć i kilka razy wydaje mi się że było można je odczuć przy szybszym starcie z pod świateł.

Pytanie czy ktoś z was miał podobny problem i co było wtedy przyczyną.
Czy może to normalne że przy spokojnej jeździe daje się wyczuć moment załączenia się silnika spalinowego i jest to własnie wyczuwalne w ten sposób.

Jeśli temat był gdzieś wcześniej poruszony to przepraszam.

Z góry dziękuję za pomoc.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: poszarpywanie przy załączaniu się silnika spalinowego
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2019, 14:14:08 »
Nie przepraszaj.
Najlepiej jakbys wsiadł do samochodu wlasciciela, ktory nie ma w/w zastrzeżeń i zweryfikował czy to jest problem czy nie. A jednocześnie pozwolić mu przejechać się twoim. Oczywiście oba HSD. Możliwe ze to są normalne objawy działania HSD a mozliwe ze np. uszkodzony tłok, lub świece, lub EGR, lub ...itp.
Moment załączenia się spaliny jest odczuwalny i teraz.....ja czuje (bo wiem.i się go spodziewam) a moja żona na fotelu obok nic nie czuje....a niektóre kobiety nie czują że wyjechały w dziurę....no i kto ma racje? Punkt widzenia zalezy od punku siedzenia. Reasumując najlepiej porównać.
Napisz skąd jesteś (Może Trojmiasto, Grudziądz, Bydgoszcz i okolice) to moglbym osobiście pomóc a jak nie to moze znajdzie sie ktoś chetny wymienić doswiadczenia z innego rejonu.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2019, 14:16:16 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline DjAdamus

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2019, 16:45:36 »
No ok raczej na pewno (:)) to nie jest uszkodzony tłok czy świece bo to "poszarpywanie" występuje nie w 100% przypadków i zazwyczaj przy bardzo delikatnym obchodzeniem się z pedałem gazu.
Uspokoiłeś mnie trochę że moment załączania się spalinowego silnika jest odczuwalny, to by zwiększało prawdopodobieństwo że jednak "ten typ tak ma".
Innym Aurisem własnie się przejechałem i "problem" jest podobny jednak chyba u mnie większy ale to wszystko subiektywna opinia.
Znajomy z tego Aurisa po przejechaniu się moim stwierdził że jest tak jak u niego w/g niego wszystko jest ok a dodatkowo w jego starszym priusie dużo bardziej czuć załączenie się silnika.

więc chyba temat zamykamy :)
thx

Offline piodi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2019, 17:04:55 »
Miałem okazję 2 dni pojeździć Aurisem HSD z 2018r, 24 tys przebiegu po przesiadce z 1.6. Odczuwałem lekkie wibracje przy załączaniu silnika spalinowego, im delikatniej operowałem gazem tym bardziej dało się to zauważyć. Nie przeszkadzało to mocno, ale na co dzień mogłoby nieco irytować.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwietnia 2019, 17:11:31 »
Dodam tylko, że pewnie niedługo "doswiadczysz" ruchy auta podczas różnych faz ładowania baterii EV przez silnik spalinowy na postoju (zmieniaja się obroty).
Miłego użytkowania.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Plotik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwietnia 2019, 22:54:19 »
Dodam tylko, że pewnie niedługo "doswiadczysz" ruchy auta podczas różnych faz ładowania baterii EV przez silnik spalinowy na postoju (zmieniaja się obroty).
Miłego użytkowania.

Dokładnie jak mówisz.Ładowanie na postoju objawia się lekkimi wibracjami.Grzanie auta też inaczej.
Na początku użytkowania hybrydy drażniło mnie niezbyt łagodne przejście z elektryka na spalinę- szarpnięcie.
Efekt łagodnego przejscia można się nauczyć rozpędzając się delikatnie na elektryku i pod koniec wskaźnika ECO przyciśnięcie gazu , wtedy spalina załącza się niezauważalnie.
Po  pół roku użytkowania mam to w d... i przestaje się zwracać na to uwagę.

Auris 2FL HSD Kombi

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2019, 19:37:32 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl