Autor Wątek: Prius 3 - klimatyzacja - zgon  (Przeczytany 8207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
Prius 3 - klimatyzacja - zgon
« dnia: 09 Kwietnia 2019, 21:36:13 »
Czołem Szanowni Koledzy

Mam problem z klimatyzacją w moim autku. Może ktoś pomoże...
Miesiąc temu jeszcze działała...
Nie odpala sprężarka.

Czynnik sprawdzony - ciśnienie w stanie spoczynku po wysokiej i nieskiej stronie w okolicy 4bar, czyli ok.
Techstream nie pokazuje żadnych błędów, aczkolwiek próba ręcznego włączenia sprężarki nic nie daje, dalej martwa. Inne testy m.in wentylatory, ok.
Wbudowana diagnostyka klimatyzacji pokazuje 00 czyli stan NORMAL. Testowo odłączyłem czujnik ciśnienia to od razu pojawił sie błąd 23, czyli wykryło tak spreparowaną usterkę. Po czym wnioskuję, że diagostyka działa ;).
Bezpiecznik w inwerterze też został sprawdzony.
Wentylarory działają, ogrzewanie działa.

Miesiąc temu odłączałem aku 12v na czas wymiany klocków, tarcz i piasty z przodu. Może to miało jakiś wpływ? Widziałem w Techstream była funkcja adaptowania chyba servo w panelu sterowania po jego wymianie lub odłączeniu baterii, funkcję wykonałem z wynikiem pozytywnym.

Wygląda mi to na padniętą sprężarkę, aczkolwiek nie mam pewności i u mnie w okolicy ciężko z ludźmi z odpowiednią wiedzą odnośnie hybrydy. Komentarz o poziomie wiedzy niech wystarczy taki, że żaden nie wiedział nawet, że musi być olej zgodny z ND-11 i nie można nawet podłączyć do ich sprzętu napełnionego olejem uniwersalnym.

Może ktoś poratuje wskazówkami co jeszcze zweryfikować? Może jak sprawdzić czy to nie padnięta sprężarka? Jak ją sprawdzić? Wydaje mi się, że padnięta sprężarka powinna sypnąć jakimś błędem...

W ostateczności wybiorę się do ASO, aczkolwiek wolałbym pozostawić to jako ostateczność. Mam nadzieję, że jeśli mi do tego przyjdzie to Szczecin lub Gorzów wykażą się lepszym podejściem niż to ostatnie gdzie mi robili UPG.

Pozdrawiam
Andrzej

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius 3 - klimatyzacja - zgon
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2019, 21:43:31 »
Czy aby Klima się włączyła to nie musi być przypadkiem odpowiednio wysoka temp na zewnątrz?

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2019, 21:47:24 »
Ostatnio było bardzo ciepło, tryb grzania/odparowywania przedniej szyby działać powinien zawsze i do tej pory przez zimę działało.

Offline eprom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2019, 21:51:04 »
Zastanawiam się czy jak silnik sprężarki padlby w taki sposób, że nie byłoby zwarcia i obwód zamknięty a  nie krecilaby to czy na pewno zglosiloby błąd, raczej pewnie nie.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2019, 22:15:17 »
Porównaj w Data list,, compressor speed i compressor target speed. Będziesz wiedział czy się kręci.

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2019, 22:24:01 »
Sprawdzałem. compressor speed i compressor target speed - nie kręci

Active test też brak reakcji. Kompresor nie kręci.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2019, 11:11:22 »
napełnionego olejem uniwersalnym

Czytałem nawet że płukanie urządzenia do nabiajnia klimy nie daje gwarancji i nawet śladowe ilości złego oleju moga powodować uszkodzenia sprężarki.

Pytanie: czy był wymieniny czynnik/olej kiedykolwiek u Ciebie?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2019, 11:14:18 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2019, 11:25:31 »
Przeszłość jest mi nieznana, wcale bym się nie zdziwił gdyby jakaś partyzantka przy tym kiedyś poszła.
Niemniej jednak na tą chwilę potrzebuję zdiagnozować co jest padnięte. Gdyby doszło, że muszę wymienić sprężarkę to pewnie kupie od razu, tak jak dokumentacja Toyoty zaleca, chłodnicę i coś tam jeszcze, na tą chwilę nie pamiętam. Wymiana elementów jest prosta, nabicie trochę mniej, ale też do ogarnięcia, pewnie zrobię to sam. Właściwym olejem zalewa się przed montażem sprężarki. Manometry i węże jak będą nowe to nie będą niczym skażone i nie trzeba będzie nic czyścić ryzykując skażenie.

Tylko problemem jest zdiagnozowanie awarii. Czy to padnięta sprężarka, czy może jaki czujnik...

Nikt w okolicy nie potrafi zrobić diagnozy, ASO w Gorzowie poddało się ze startu. ASO Szczecin się deklaruje, że zrobią diagnostykę i chyba będzie trzeba z ich usługi skorzystać. Bo jakoś nie uśmiecha mi się w ciemno wymieniać sprężarki, gdzie uszkodzone może być zupełnie co innego i wymiana spreżarki mi nie pomoże.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2019, 13:18:12 »
Jak na fioletowym przewodzie przy sprężarce jest 12v i masa na biało czarnym, to nie pozostaje nic tylko wymienić kompresor. Chłodnice wymienia się o ile kompresor uległ zatarciu.
Śladowe ilości innego oleju nie popsują kompresora.

Offline slavo88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2019, 16:11:13 »
Skoro padło tak nagle to może czasem nie działa  sprzęgiełko kompresora? :o
Posiadacz Priusa II z LPG
Spalanie - Motostat.pl

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2019, 07:38:51 »
12v i masa jest. Odłączenie przewodów powoduje pojawienie się błędu 98, czyli jakaś komunikacja ze sprężarką jest. Aczkolwiek na polecenie z Techstrem'a nie chce się załączyć. Czyli wychodzi, że sprężarka do wymiany.

Spróbuję zaryzykować z używką, sama wymiana to chwila, po wymianie sprawdzenie czy czasami się nie zatarła i ewentualnie wymiana jeszcze chłodnicy. Załadowanie i test... Pewnie z tydzień może dwa zejdzie zanim wszystko zakupię i wymienie.

Jakieś porady do zakupu używanej sprężarki? Może jakiś dostawca używanych gratów sprawdzony?

Wszystkie kompresory są właściwie takie same, różnią się tylko końcówką numerów, czy ktoś wie, czy ma to znaczenie i musi być doładnie to samo co u mnie? Czy można zamontować z inną końcówką numerów?

Używka + nabicie klimy to i tak taniej niż sama diagnoza w ASO ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2019, 08:19:40 wysłana przez internista »

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2019, 10:37:49 »
A w Priusie, hybrydowym przecież (przy okazji - który to model ?), sprężarka nie jest napędzana silnikiem elektrycznym wysokiego napięcia ?
Pozdrawiam
Wojtek

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Kwietnia 2019, 10:43:32 »
ale pomysł... nie nie jest, na szczęście  :-)

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2019, 11:04:00 wysłana przez wojtek_pl »
Pozdrawiam
Wojtek

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwietnia 2019, 11:05:14 »
Mowa jest o klimatyzacji w Prius 3 jak w temacie ;)

Silnik elektryczny, prąd zmienny 3 fazy, do sprężarki idzie stały DC 200V i w samej sprężarce jest falownik zmieniający na prąd zmienny.

Do tych sprężarek idzie inny olej. Zamiennik oleju to POE 100, ten ND-11 Denso to jak gdzieś znalazłem jest kosmicznie drogi, jakieś 600 PLN za 40ml.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl