Czołem Szanowni Koledzy
Mam problem z klimatyzacją w moim autku. Może ktoś pomoże...
Miesiąc temu jeszcze działała...
Nie odpala sprężarka.
Czynnik sprawdzony - ciśnienie w stanie spoczynku po wysokiej i nieskiej stronie w okolicy 4bar, czyli ok.
Techstream nie pokazuje żadnych błędów, aczkolwiek próba ręcznego włączenia sprężarki nic nie daje, dalej martwa. Inne testy m.in wentylatory, ok.
Wbudowana diagnostyka klimatyzacji pokazuje 00 czyli stan NORMAL. Testowo odłączyłem czujnik ciśnienia to od razu pojawił sie błąd 23, czyli wykryło tak spreparowaną usterkę. Po czym wnioskuję, że diagostyka działa

.
Bezpiecznik w inwerterze też został sprawdzony.
Wentylarory działają, ogrzewanie działa.
Miesiąc temu odłączałem aku 12v na czas wymiany klocków, tarcz i piasty z przodu. Może to miało jakiś wpływ? Widziałem w Techstream była funkcja adaptowania chyba servo w panelu sterowania po jego wymianie lub odłączeniu baterii, funkcję wykonałem z wynikiem pozytywnym.
Wygląda mi to na padniętą sprężarkę, aczkolwiek nie mam pewności i u mnie w okolicy ciężko z ludźmi z odpowiednią wiedzą odnośnie hybrydy. Komentarz o poziomie wiedzy niech wystarczy taki, że żaden nie wiedział nawet, że musi być olej zgodny z ND-11 i nie można nawet podłączyć do ich sprzętu napełnionego olejem uniwersalnym.
Może ktoś poratuje wskazówkami co jeszcze zweryfikować? Może jak sprawdzić czy to nie padnięta sprężarka? Jak ją sprawdzić? Wydaje mi się, że padnięta sprężarka powinna sypnąć jakimś błędem...
W ostateczności wybiorę się do ASO, aczkolwiek wolałbym pozostawić to jako ostateczność. Mam nadzieję, że jeśli mi do tego przyjdzie to Szczecin lub Gorzów wykażą się lepszym podejściem niż to ostatnie gdzie mi robili UPG.
Pozdrawiam
Andrzej