Autor Wątek: Prius 3 - klimatyzacja - zgon  (Przeczytany 8219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Prius 3 - klimatyzacja - zgon
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Kwietnia 2019, 11:22:19 »
Kupiłbym najtańszą. Są raczej z rozbiórek samochodów. Olej nie jest taki drogi, w tamtym roku kupowałem z Bernera, to chyba było 80zł za 100ml.
POE100 ERRECOM, 250ml., 68zł. w Intercarsie
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2019, 11:42:43 wysłana przez Darek Toyota »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Kwietnia 2019, 12:23:47 »
Używka + nabicie klimy to i tak taniej niż sama diagnoza w ASO

To lubię, podstawa to właściwa diagnoza. Odhaczam sobie kolejna rzecz "nie do zrobienia samodzielnie" w hybrydzie 1.8 :) (poza nabiciem klimy itp.).
Czekamy na relację. Może jakieś fotki z wymiany? Myślę, że wiele osób skorzysta.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Kwietnia 2019, 20:06:38 »
Jakieś porady do zakupu używanej sprężarki? Może jakiś dostawca używanych gratów sprawdzony?
Jeśli jesteś z okolic Szczecina to spróbuj zapytać w Auto Janicki na Pomorskiej, tel. 692 970 665.

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Kwietnia 2019, 09:03:03 »
Auto Janicki ma wystawioną na allegro jedną sprężarkę, ale jej numery nie odpowiadają mojej.

Dzwoniłem do firmy, która regeneruje sprężarki i wg informacji od nich numery mają znaczenie. Część jest ze sobą kompatybilna, część nie, niestety, póki co, katalogu nie mam, więc nie bardzo wiem jakie numery sprężarek są zamienne z moją.

Zamówiłem najtańszą na allegro o zgodnych numerach, trochę mam co do niej wątpliwości, na zdjęciach niezabezpieczone otwory wlotowe, może trochę być skorodowana w środku. Cóż, traktowana jest jako test diagnozy ;)

Olej ERRECOM 1l na allegro za 90 zeta kupiony.

W tym tygodniu, tudzież max następnym mam zmianę oleju w silniku i skrzyni, to przy tej robocie od razu zmienię sprężarkę. Po zmianie starą rozbieram, sprawdzam czy nie zatarta i jeśli nie, to nabicie klimy i sprawdzenie działania.

Gorzej jeśli zatarta, wtedy trzeba będzie wymienić chłodnicę klimatyzacji, trochę więcej zabawy niż z samą sprężarką, bo trzeba przedni zderzak ściągnąć i wykręcić chłodnice. chłodnice widziałem ładnie są dostępne nowe, no i koniecznie zrobić płukanie całej reszty układu, a i filterek do wymiany. To do zrobienia samodzielnie może być też. Sprężarka, butla na chemię do płukania i płuczemy co się da. Chemia i butla kosztuje niestety, ale w serwisie też to musieliby zrobić i swoje by skasowali.
Zrzucenie czynnika i napełnienie też można zrobić samodzielnie, aczkolwiek jeśli ktoś nie ma sprzętu i "papierów" to niekoniecznie to jest legalne. Niemniej jednak nie jest to trudne.
Potrzeba tylko manometry z wężami, pompę próżniową i czynnik. Na OLX można jeszcze dość tanio znaleźć R134A, pytanie co jest w środku... Pewnie gaz do zapalniczek...
Swoją drogą napełnienie zwykłym gazem do kuchenki na samo sprawdzenie powinno zdać egzamin... Taki rozważania laika w temacie. A, że sama praca ludzi, którzy się tym zajmują dużo kosztuje, to i rozważam co mogę i dam radę ogarnąć samodzielnie.
Ewentualnie rozwiązanie typu easyklima z jakimś bliżej nieokreślonym gazem węglowodorowym.

Jak trochę poczytałem o tym nowszym czynniku R1234yf, to w jego przypaku wcale bym się nie zastanawiał i w jego miejsce gaz z kuchenki wcisnął. Straszne świństwo. Jak Unia to dopóściła? Masakra

Instrukcja wyciągnięcia sprężarki tutaj:
http://www.zatonevkredit.ru/repair_manuals/raw_content/AWIr1fvgRvZszzJri-9O

Instrukcja zamontowania sprężarki tutaj:
http://www.zatonevkredit.ru/repair_manuals/raw_content/AWIr1f0fU9h2CeTmbuuQ

Masa innych pozostałych informacji serwisowych do P3 tutaj:
 http://www.zatonevkredit.ru/repair_manuals/viewdoc/AWIr0NJlBFyj9RK35LRQ

Offline internista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Maja 2019, 09:08:04 »
No i stało się... Działa ;) ? Póki co.

Oczywiście prace przy klimatyzacji muszą być wykonywane przez wykwalifikowanych pracowników. Do pracy przy klimatyzacji samochodowej wystarczy zaświadczenie o odbytym szkoleniu z F-GAZÓW.

Wymieniona sprężarka na używaną (trzeba pamiętać o numerach sprężarki, takie same, albo wg katalogu kompatybilne), koszt śmieszny 130 z przesyłką. Olej POE cały litr 80 złotych.

Wymiana prosta. Wg instrukcji wcześniej zamieszczonych. Pamiętamy o odłączeniu obu baterii przed demontażem sprężarki.
Po ponownym podłączeniu baterii pokazało się kilka błędów odnoście napędu hybrydowego, ale po skasowaniu ich już się więcej nie pojawiły. Pewnie na dzień dobry coś się nie zdążyło naładować.

Stara sprężarka niby się kręciła, ale miała jakiś ciemniejszy osad na ściankach. Jako, że to była bardziej testowa wymiana, w dodatku na używkę, to darowałem sobie na tą chwilę wymianę chłodnicy i płukanie układu.

Z popsutej sprężarki oleju prawie nic nie wyleciało, ale po rozkręceniu w środku jeszcze było go sporo, wobec tego po zamontowaniu drugiej oleju dolane tak symblicznie dwie małe strzykawki, razem 24ml.

Sprawdzona szczelność azotem.
Układ napełniony podręcznikowo, klima ładnie zastartowała, ciśnienia w trakcie pracy zgodnie z dokumentacją.
Te operacje wykonuje się w staroświecki sposób, manometry, węże, butla azotu z reduktorem, pompa próżniowa, waga i butla czynnika.

Na tą chwilę działą :D. Jak długo to się okaże. Ciszyć się póki działa, a jak znowu padnie to tym razem kompleksowo, wymiana chłodnicy, płukanie układu, wymiana sprężarki, zalanie olejem w szczególności nowej chłodnicy i srężarki.

Trudno powiedzieć co się działo z tym autem wcześniej, ma w końcu około 300 kkm nalotu. Może sprężarka sama padła, a może dodano niewłaściwego oleju przy którymś serwisie, a może ktoś jakiegoś izbutanu wcisnął...

Koszt sumaryczny wszystkiego 410 złotych (po znajomościach) i sumarycznie 2 godziny czasu faktycznej roboty.

Pozdrawiam
Andrzej

« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2019, 09:11:07 wysłana przez internista »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl