Autor Wątek: Kalibracja czujników ciśnienia w oponach  (Przeczytany 33590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline depalma

• Toyot Leżący
  • *
Kalibracja czujników ciśnienia w oponach
« dnia: 13 Kwietnia 2019, 22:03:25 »
Dobry wieczór,

Mam dwa zestawy kół do swojej C-HR hybrid.
Oba zestawy są wyposażone w czujniki ciśnienia. Wszystko z ASO.
Wymieniłem wczoraj koła z zimowych na letnie a dzisiaj pojawiła się kontrolka ciśnienia w oponach.
Nie robiłem wczoraj kalibracji bo po wymianie nic "złego" się nie pojawiało - założyłem że nowe czujniki się "przyjęły" automatycznie.

Oto moje pytania:

1. Czy przy zmianie zestawu kół zawsze trzeba kalibrować czujniki?

2. Czy ciśnienie wyższe od skalibrowanego tez spowoduje alarm?
Zakładam że tak bo to chyba była przyczyna mojego problemu dzisiaj rano. Jedno z kół miało 2,4 bar a po spuszczeniu alarm zniknął. (Tylko dlaczego w ogóle się włączył? Przez niższą temperaturę rano?)

3. Czy mieliście również problem z samą kalibracja?
Po wybraniu SET, trzymałem dość długo środkowy przycisk ale nie było żadnego potwierdzenia ustawień o którym mówi instrukcja...

Wielkie dzięki.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Kalibracja czujników ciśnienia w oponach
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2019, 23:40:17 »
Kalibracja po wymianie zestawów kół nic nie da. Musisz poinformować samochód, że zmieniłeś zestaw czujników. On ciągle szuka starych czujników, trwa to kilkanaście minut, dlatego lampka nie zapala się od razu. W CHR jest pewnie podobnie jak w innych modelach Toyoty. Zdaje się, że nie ma u Was przycisku kalibracji, tylko robi się wszystko z menu? W każdym razie musisz przełączyć zestaw czujników, w innych Toyotach polega to na 3x naciśnięciu przycisku kalibracji w ciągu 3 sekund. Przełączenie zadziała pod warunkiem, że ten drugi komplet czujników jest "zaprogramowany" w ECU.
Ad. 1. Kalibracja jest niekonieczna. Jednak czujniki mają jakąś własną tolerancję pomiaru, warto na zimnych oponach napompować ile trzeba i skalibrować.
Ad. 2. Nie spowoduje alarmu.
Ad. 3. Kalibracja nie udaje się, jeżeli system nie "widzi" czujnika/czujników. Musisz najpierw przełączyć zestaw kół (czujników) na aktualnie używany (lub nawet najpierw je "doprogramować" do komputera). Automatycznie tu się nic nie zadzieje.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2019, 00:00:15 »
Jedno z kół miało 2,4 bar a po spuszczeniu alarm zniknął. (Tylko dlaczego w ogóle się włączył? Przez niższą temperaturę rano?)
Przez niższą temp. ciśnienie przecież spada.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwietnia 2019, 11:52:55 »
Po spuszczeniu powietrza lampka zgasła, ale z jakiegoś innego powodu niż obniżenie ciśnienia. System na typowy nadmiar ciśnienia nie reaguje, być może zareaguje na bardzo duży przyrost, tego nie wiem, nie sprawdzałem.
Ciśnienie w kołach zmienia się wraz z temperaturą opon. Może być tak, że np. przy 15C wyregulowane i skalibrowane, a rano przy niskiej temperaturze ciśnienie spadnie i lampka się zapali. To zjawisko jest zupełnie normalne na jesieni, trzeba kapkę dopompować. Przyrost/spadek ciśnienia o 0,1 bara przypada na każde ok. 10-15 stopni. Lampka reaguje na spadek od wartości skalibrowanej o jakieś 0,2-0,3 bara. Trzeba też pamiętać o naturalnym ubytku ciśnienia.
Spalanie - Motostat.pl

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2019, 00:20:37 »
Tutaj pokazali jak się to robi w C-HR:
https://youtu.be/N_z7eYcCwFs
Zmiana zestawu opon (czujników) jest w punkcie 7. Wszystko robi się na wyświetlaczu za pomocą przycisków na kierownicy.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl