Autor Wątek: Nowy, elektryczny C-HR - Toyota wycofuje się z hybryd  (Przeczytany 18685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Nowy, elektryczny C-HR - Toyota wycofuje się z hybryd
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Maja 2019, 11:11:05 »
Natomiast przemiana motoryzacyjna jest nieunikniona, szkoda, że nasz Kraj "lekko" został w tyle.

Nie ma co przesadzać...
Dla mnie problemy są takie:
1. ceny aut - na razie z kosmosu i bez sztucznej pomocy Państwa oferta tylko dla specyficznych grup ludzi
2. czas i koszt ładowania w trasie
3. konieczność zapewnienia odpowiedniej ilości energii odnawialnej (jeśli to ma być ekologiczne)

A odnosnie Chin wystarczy pojechac poza miasta i zobaczyc w sporej firmie, że kibel to kilkudziesięciometrowej długości wybetonowany rów (tak by wiele osób mogło korzystać jednocześnie i latwo splukac co 8 godzin).
A odnosnie sprzedazy aut to jskieś 4% to auta, które laduje się z gniazdka. I dużo i mało...

Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline kytna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Maja 2019, 17:00:41 »
Odnośnie Chin zgodzę się w 100%. Może źle ująłem, ale chodziło mi o rozwój motoryzacyjny jaki u nich jest na przestrzeni niedużego okresu.

Nie ma co ukrywać, że za rozwojem infrastruktury stoją olbrzymie pieniądze i niestety u nas z tym cienko. Inwestycji w odnawialne źródła energii praktycznie żadne w porównaniu do innych krajów. Coś o tym wiem, bo pracuję przy offshore'owych farmach wiatrowych.

Według mnie zmiana na elektryki jest wymuszona, aby zacząć produkcję "od nowa". Auta, infrastruktura, odnawialne źródła energii... "Ktoś" na tym zbije fortunę.

Auta elektryczne są przyszłością, osiągi, cisza za kółkiem. Natomiast wada, która dyskwalifikuje je to ładowanie. Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będzie można naładować auto w 10-20 min. Wtedy będzie miało to sens.

Dlatego uważam, że obecnie jazda autem z napędem hybrydowym jest najbardziej optymalna. W mieście cichutki, mało pali, a wybranie się w trasę nie stanowi żadnego problemu. Tankujemy chwilkę i jedziemy dalej.

Wysłane z mojego Redmi 6A przy użyciu Tapatalka

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Maja 2019, 18:36:11 »
Dlatego uważam, że obecnie jazda autem z napędem hybrydowym jest najbardziej optymalna. W mieście cichutki, mało pali, a wybranie się w trasę nie stanowi żadnego problemu. Tankujemy chwilkę i jedziemy dalej.

Dla mnie hybryda nic nie daje oprócz wyższej ceny i niższego zużycia paliwa. Koszt eksploatacji nieco niższy hybrydy, może trochę droższe ubezpieczenie, diabeł wie co z naprawami.
Rewolucją byłby plug-in. Bo na co dzień jazda na bardzo taniej energii elektr. a od święta w trasę większość na benzynie.
Tyle, że ceny podobnie jak elektryków na razie z kosmosu.

Jak to dobrze, że Corolla żony ma niecałe 3 lata i lata jazdy przed sobą (żona chciałaby małego SUVa ale po moim trupie... :)
Mój Jazz ma dopiero 16 lat i za 2 lata dam go córce do nauki jazdy.
Wtedy kupię sobie za 30k jakiegoś małego 5-letniego Swifta na kolejne X lat...
A o ładowaniu z gniazdka będę myślał jak ceny aut będą normalniejsze albo ja bogatszy... czyli w następnym wcieleniu... ;) Ale jak Pańśtwo zacznie maczać palce w tym interesie...
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2019, 18:42:24 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline kytna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Maja 2019, 23:01:47 »

Dla mnie hybryda nic nie daje oprócz wyższej ceny i niższego zużycia paliwa. Koszt eksploatacji nieco niższy hybrydy, może trochę droższe ubezpieczenie, diabeł wie co z naprawami.
Rewolucją byłby plug-in.

Hybrydą jeździ bardzo cichutko po mieście, co jest mega różnicą dla mnie w stosunku do zwykłego napędu. Jest prostą i bezawaryjną konstrukcją, której eksploatacja jest tania jak barszcz.

Plug-in ma niestety 2 wady: cena i to, że musi nagrzać się na silniku spalinowym. Nie jest w stanie ruszyć na zimno tylko na EV (musi spalić paliwo). Także sens jest praktycznie żaden.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Maja 2019, 00:13:11 »
Hybrydą jeździ bardzo cichutko po mieście, co jest mega różnicą dla mnie w stosunku do zwykłego napędu.

OK. Dla mnie nie ma to większego znaczenia.

Jest prostą i bezawaryjną konstrukcją, której eksploatacja jest tania jak barszcz.

Podobnie jak wiele zwykłych benzyniaków.

Plug-in ma niestety 2 wady: cena i to, że musi nagrzać się na silniku spalinowym. Nie jest w stanie ruszyć na zimno tylko na EV (musi spalić paliwo). Także sens jest praktycznie żaden.

Wg tego, niewielkie ma to znaczenie (w każdym razie znacznie mniejsze niż oszczędności zwykłej hybrydy do benzyniaka):
https://autokult.pl/30414,hyundai-ioniq-plug-in-hybryda-doskonala-i-przecietny-kompakt,all
https://www.auto-swiat.pl/testy/hyundai-ioniq-plug-in-nie-tylko-oszczedny-or-test-opinie-dane-techniczne-ceny/94rqbxc

A całą pozostała jazda "za grosze" (~4PLN/100km).

Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline kytna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Maja 2019, 08:59:15 »
Czy miałeś okazję jeździć autem z napędem hybrydowym, plug-in, elektrycznym?

Teoria swoje, a realia swoje. Jeździłem każdym napędem, a hybrydę użytkuję na co dzień.

Cisza robi różnicę, proponuje się przejechać.

Hybryda jest znacznie prostszą konstrukcją, w której nie występują elementy takie jak sprzęgło, alternator, paski...

Znajomy użytkuje plug-in'a i niestety nie jest w stanie uzyskać praktycznie zerowego spalania. Wychodzi średnio koło 2l. Przy znacznie większej cenie zakupu opłacalność jest nieuzasadniona (dlatego zmienia na elektryka).

Nie mam zamiaru z nikim się sprzeczać. Taka dyskusja pokazuje jaka piękna jest motoryzacja. Wybór mamy tak ogromny, że każdy może znaleźć odpowiednie auto dla siebie.

« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2019, 09:08:37 wysłana przez kytna »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Maja 2019, 18:38:40 »
Cisza robi różnicę, proponuje się przejechać.

Miałem tylko kilka aut w życiu (nie zmieniam aut co chwilę) i nie potrafię powiedzieć czy któreś bylo znacząco cichsze od pozostałych. Po prostu ma to dla mnie takie samo znaczenie jak ilość schowków czy kolor opon.

ybryda jest znacznie prostszą konstrukcją, w której nie występują elementy takie jak sprzęgło, alternator, paski...

Taaak... Przez wszystkie lata, kilometry i auta na te demonizowane elementy, których nie ma w hybrydach wydałem 200PLNów (kilkanaście lat temu regeneracja alternatora).

najomy użytkuje plug-in'a i niestety nie jest w stanie uzyskać praktycznie zerowego spalania. Wychodzi średnio koło 2l. Przy znacznie większej cenie zakupu opłacalność jest nieuzasadniona (dlatego zmienia na elektryka).

Ja mam do roboty niewiele ponad 20km, żona nieco mniej. Dla nas plug-iny , którymi dałoby się to 60-70km przejechać w zimie bylyby idealne. Gdyby nie trasy, tankowalibyśmy pewnie 1-2 razy do roku.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline kytna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Maja 2019, 19:20:35 »
Nie chodzi o wyciszenie auta tylko o jazdę na silniku elektrycznym, którego nie słychać.

W przypadku hybrydy nawet za alternator nie trzeba by płacić. W dodatku dzięki hamowaniu silnikiem elektrycznym nie potrzeba praktycznie ruszać układu hamulcowego. Klocki starczają ponad 100.000km, natomiast o tarczach nie ma co wspominać.

Różnica w cenie pomiędzy plug-in, a hybrydą jest tak wysoka, że odrobienie jej przy takich przebiegach zajmie wieki.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Maja 2019, 19:52:09 »
Nie chodzi o wyciszenie auta tylko o jazdę na silniku elektrycznym, którego nie słychać.

To inaczej. Akustycznie przeszkadzał mi uszkodzomy elastyczny łącznik wydechu. W innych przypadkach różnice hałasu w kabinie są dla mnie mało istotne.

hybrydy nawet za alternator nie trzeba by płacić. W dodatku dzięki hamowaniu silnikiem elektrycznym nie potrzeba praktycznie ruszać układu hamulcowego. Klocki starczają ponad 100.000km, natomiast o tarczach nie ma co wspominać.

Markowe klocki czy nawet tarcze to też nie są jakieś niebotyczne koszty. Na dystansie 100kkm (rzadko używam hamulców, więcej pewnie pochłonie korozja niż tarcie ????) taka wymiana to w moim wypadku pewnie jakiś 800PLNów. Pewnie na 6-8 lat, bo na obecnym zestawie zrobiłem w prawie 47 miesięcy niewiele ponad 50kkm ale nie wiem ile zrobiła poprzednia właścicielka...

óżnica w cenie pomiędzy plug-in, a hybrydą jest tak wysoka, że odrobienie jej przy takich przebiegach zajmie wieki.

Dla mnie już cena hybrydy jest wysoka. Ale plug-in ociera się o absurd. Kupno plug-ina (w moim przypadku) dla idei ochrony środowiska byloby podobnym ruchem jak rzadsze i płytsze oddychanie by zmniejszyć ilość wydychanego CO2... ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Maja 2019, 20:41:37 »
Jest nadzieja, że z uwagi na ekspansje elektryków ceny hybryd w najbliższym czasie zrównają się z cenami spalinówek a plug in spadną do cen hybryd. :)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Maja 2019, 13:34:35 »
Jest nadzieja, że z uwagi na ekspansje elektryków ceny hybryd w najbliższym czasie zrównają się z cenami spalinówek a plug in spadną do cen hybryd. :)
Nie, nie ;) To ceny aut wzrosną do poziomu cen hybryd ;) Bo osprzęt konieczny do produkcji czystych spalin będzie tak wysoki jak cena dodatkowego silnika elektrycznego i baterii ;) Już nie mówiąc o tym że może się nie dać i wszystkie te auta będą typu miękka hybryda.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Maja 2019, 13:53:59 »
Nie zdziwilbym sie gdyby hybryda byla tansza w produkcji od wersji benzynowej. Koszt baterii (8 tys.zl z marza ASO) plus inwertera i dwoch silnikow elektrycznych moze byc porownywalny z kosztem skrzyni biegow, sprzegla, alternatora, rozrusznika, rolek i kol pasowych.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Maja 2019, 14:12:47 »
Na jesieni ma być już w sprzedaży elektryczny VW ID  - wersja podstawowa gdzieś w cenie 120 tyś zł tak więc na rynku spalinówek powinno robić się zamieszanie no ale zobaczymy w ciągu około 3 lat gdy modeli różnych elektryków, będzie dostępna cała gama :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Maja 2019, 23:02:56 »
konieczność zapewnienia odpowiedniej ilości energii odnawialnej (jeśli to ma być ekologiczne)
Moc zainstalowana PV w Chinach sięgnęła 175 GW na koniec 2018 - to jest 4 razy moc całkowita systemu energetycznego w Polsce.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Maja 2019, 23:18:03 »
CCC=cena czyni cuda
PHEV fajny, tyle że cena. No i samochód samochodowi nie równy, bo przyjemność jazdy Outlanderem a BMW, no nie ta sama.
Jak nie będzie jakiegoś, mega przełomu technologicznego to raczej na rynku będzie mix rozwiązań.
Zatwierdzone normy emisji (te co maja wejść w najbliższych latach) są tak rygorystyczne, że nawet hybrydy je nie będą spełniały.
Skoda zapowiada mały samochód miejski o napędzie elektryczny w cenie 75k, przy zasięgu 150-180km.
Statystycznie jeździmy około 30km, dziennie wiec jak znalazł jako drugi samochód.
Co do ładowania, to po prostu ładujesz go zawsze w garażu/domu generalnie nie z ładowarek płatnych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl