Ja też polecam. Kupiłem używanego Aurisa II (wersja przed liftem), przejechałem już nim ponad rok i jakieś 17 tyś. km i jestem zadowolony.
Auto ma już ponad 130 tyś. km i nic się nie psuje, co najwyżej trochę skrzypią niektóre plastikowe elementy

Mogę potwierdzić, że w serwisie tylko wymieniają płyny i filtry. Co do samego serwisu to zależy na jaki się trafi. Ja jestem zadowolony.
Faktycznie jeździ się tym inaczej niż autem w pełni spalinowym z ręczną skrzynią biegów, ale moim zdaniem pozytywnie inaczej - auto prowadzi się wygodniej (mniej machania rękami i nogami), jak ktoś już wcześniej wspomniał - auto jeździ płynniej. Tak, że komfort jazdy jest. Niektórzy narzekają na "wycie" auta gdy się mocniej depnie - jest wtedy wyraźnie głośniejsze, ale dla mnie ten dźwięk jakoś nigdy nie był nieprzyjemny (ale np. taki hybrydowy Yaris, który ma mniejszy silnik, na wysokich obrotach wyje jak odkurzacz).
Poprzednio jeździłem starym Golfem IV, o połowę słabszym (benzyna, 55kW) i też trochę lżejszym niż Auris (o jakieś 200kg), a średnie spalanie miałem o 2l większe. Golfa lubiłem, i nawet się kiedyś zastanawiałem czy nie kupić sobie nowszej wersji, ale od kiedy jeżdżę Aurisem HSD, nie zmieniłbym go z powrotem na VW.