Autor Wątek: Żarówki HIR2  (Przeczytany 29080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anubis

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Żarówki HIR2
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Maja 2019, 18:30:41 »
A co myślicie o żarówkach Hir2 Vertex ? żarówka kupiona w sklepie, kosztowała 16 zł i świeci normalnie jak droższa. Czemu ona kosztuje 16 zł a te bardziej markowe 60 i więcej? . Na ile przewidziana jest jej żywotność w porównaniu z droższymi?
Żarówka halogenowa Vertex HIR2 9012 12V 55W
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2019, 18:33:55 wysłana przez Anubis »

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Maja 2019, 18:46:31 »
https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-9012-hir2-80w-philips-r4-9600lm-e8-can-6584225428
Homologacja i LED - to chyba coś dla mnie. :)
W przyszłym miesiącu chyba kupię.

Offline Krzysiek108

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Maja 2019, 18:56:10 »
https://allegro.pl/oferta/zarowka-led-9012-hir2-80w-philips-r4-9600lm-e8-can-6584225428
Homologacja i LED - to chyba coś dla mnie. :)
W przyszłym miesiącu chyba kupię.
Co Ty wrzucasz, to jakieś chinole i napewno nie mają homologacji.

Philips nie ma homologacji na EU a takie coś ma mieć?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Maja 2019, 19:24:05 »
Znalazłem taką żarówkę na niemieckim amazonie - Hella 8GH 009 319 Bulb, 12 V.

Ma pozytywne opinie i jest relatywnie tania ~10 Eur. Zastanawiam się nad zakupem jako zapas bo ceny tych żarówek w sklepach tak niskie nie są a jak się spali to trzeba będzie kupić "na już".
Ja dalem niecałe 50 funtów z przesyłką, bo potrzebuje na już. Jutro do południa będą w domu.

Nie musicie kupować tej Helli za granicą, ja kupiłem ją w jednej z polskich hurtowni za 44 zł. Zastanawiam się gdzie jest haczyk skoro Osram i Phillips kosztują ponad 100. Chodzi o tę homologację? Co do jakości światła świeci tak samo jak poprzednio Phillips czyli dość słabo jak już ktoś napisał. Potwierdzam, że moim zdaniem światła Aurisa II są do bani. Aha, te Helle świecą od października jak na razie.

Nie

Offline Krzysiek108

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Maja 2019, 19:26:19 »
Ja kupiłem PIAA, i mieszkam poza Polską  stąd cena w funtach.

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Maja 2019, 20:25:02 »
Zastanawiam się gdzie jest haczyk skoro Osram i Phillips kosztują ponad 100. Chodzi o tę homologację?

Chodzi o markę. To za nią w gruncie rzeczy płacisz. Różnice w cenie między producentami takim jak Philips/Osram a powiedzmy Narva/Tungsram/Bosma są dość znaczące, choć jakość jednych i drugich nie odbiega w znaczący sposób od siebie. Wiem z autopsji, że może i czasem Philips/Osram poświeci nieco dłużej ale w mojej opinii nie jest to warte różnicy w cenie. To czy wymienię żarówkę 2 lub 3 tygodnie wcześniej czy później, nie robi mi takiej różnicy abym musiał za to dodatkowo płacić.

Dla przykładu, mam dość skrupulatnego znajomego który jeździ na żarówkach H7. Notuje każdą wymianę żarówek. Wcześniej jeździł na żarówkach Philips/Osram. Ze 4 lata temu zaproponowałem mu wymianę na Tungsram lub Bosmę. Zgodził się i od tamtej pory na Philipsa czy Osrama nawet nie spojrzy. Okazuje się, że różnica w żywotności pomiędzy wcześniej stosowanymi żarówkami z górnej półki a tymi, które mu zaproponowałem wynosi maksymalnie do 2-3 tygodni własnie.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2019, 20:37:24 wysłana przez dorn44 »

Offline valthemar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Maja 2019, 22:50:16 »
Po wpisie o odmowie wypłaty ubezpieczenia za jazdę na żarówkach bez homologacji spanikowałem i sprawdziłem te Helle za 44 zł, które mam na zapas. Mają na trzonku oznaczenie E1, co wg info z tej strony https://www.motofaktor.pl/opakowanie-zarowek-samochodowych/ oznacza homologacje niemiecką czyli honorowaną na terenie UE o ile dobrze rozumuję??? Utwierdźcie mnie, że dobrze rozumuję? Może to info się komuś do czegoś przyda;)

Offline dorn44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Maja 2019, 23:36:43 »
Po wpisie o odmowie wypłaty ubezpieczenia za jazdę na żarówkach bez homologacji spanikowałem i sprawdziłem te Helle za 44 zł, które mam na zapas. Mają na trzonku oznaczenie E1, co wg info z tej strony https://www.motofaktor.pl/opakowanie-zarowek-samochodowych/ oznacza homologacje niemiecką czyli honorowaną na terenie UE o ile dobrze rozumuję??? Utwierdźcie mnie, że dobrze rozumuję? Może to info się komuś do czegoś przyda;)

Najczęściej spotykanymi homologacjami dla żarówek wcześniej wymienionych przez mnie producentów są te wydawane w Niemczech (E1) oraz Holandii (E4), więc nie ma czym się martwić.
Producenci azjatyccy najczęściej posiadają świadectwa wydawane w Luksemburgu (E13), więc tutaj także nie ma problemu. Oczywiście osobną sprawą jest jakość produktów chińskich z którymi różnie bywa.
Jest ona różna w zależności od fabryki. Nie można też z góry zakładać, że wszystkie produkty pochodzące z chińskich zakładów produkcyjnych są słabej jakości. Nie zawsze będą to być może produkty na miarę Osrama czy Philipsa, jednak pewna grupa azjatyckich fabryk spokojnie może stanąć w szranki z markami średniej półki.
Spośród krajów w których można starać się o certyfikowanie żarówek (wymienionych na podanej przez Ciebie stronie), tylko dwa nie należą do UE: Jugosławia (obecnie nie istnieje) oraz Szwajcaria (stowarzyszona z UE), lecz szczerze powiedziawszy, mimo kilkunastoletniego doświadczenia w branży, do tej pory nie spotkałem się u nas w kraju z żarówkami posiadającymi homologację wydaną przez uprawnione do tego instytucje tych krajów. 

Wracając jednak na ziemię. Nie rozdzielałbym włosa na czworo. Jeśli żarówka ma wybity numer homologacji ze znaczkiem "E" to należy przyjąć tym samym, że została dopuszczona do stosowania na drogach europejskich. Tego bym się trzymał.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2019, 23:48:29 wysłana przez dorn44 »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Maja 2019, 03:21:10 »
Chyba że to żarówka diodowa. Wtedy wiadomo że to chińskie oszustwo.

Offline lawenda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Maja 2019, 14:20:29 »
Chyba że to żarówka diodowa. Wtedy wiadomo że to chińskie oszustwo.
No właśnie czyli link, który wkleiłem do żarówki, która posiada znaczek E na sobie to ściema.
Co za świat!

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Maja 2019, 09:24:03 »
Ja jestem zadowolony z Philips Long Life
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2019, 09:27:41 wysłana przez sebastiw »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Lutego 2020, 20:13:04 »
Sorry za odkopywanie wątku. Miałem poprzednio HIR2 Philips'a, i rzeczywiście było "long life", 4 lata działały. Teraz mam żarówki firmy Hella. Ponieważ były ze dwa razy tańsze, to - jak rozumiem - wyjdę do przodu, gdy popracują choć połowę czasu tych Philips'ów. :)  A jakie są wasze wrażenia i doświadczenia z HIR2 od Helli?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Lutego 2020, 21:49:14 »
3 miesiące temu wymieniałem jedną M-Tech, która się przepaliła, na Hella. Nie wiem jak długo świeciła M-Tech, bo auto kupiłem używane już z tymi żarówkami, ale M-Tech wytrzymały co najmniej 2 lata (nedłguo po pierwszej padła druga).

Przez jakiś czas, kiedy miałem jedną M-Tech, a drugą Hella, zauważyłem, że Hella jest wyraźnie jaśniejsza. Ale słabe to porównanie, bo M-Tech to klasa budżetowa -10zł/sztuka.

W każdym razie żarówki Hella działają :-)

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Lutego 2020, 07:09:28 »
Też kiedyś montowałem M-tech ale szybko padały , światło słabsze , teraz mam Halla i już drugi rok jest OK

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Lutego 2020, 10:04:01 »
Czyli jest nadzieja. :)  Dzięki.
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl