Autor Wątek: Żarówki HIR2  (Przeczytany 29077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Żarówki HIR2
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Lutego 2020, 12:49:11 »
Ja wymieniam żarówki dużo częściej z racji przebiegu o jazdy wieczorami i w nocy. Moje doświadczenia są takie, że Osram, M-Tech, chińskie z Aliexpress świeca u mnie 3 miesiące. Wyjątkiem był Philips Longlife, który świecił 9 miesięcy. Jasność żarówek porównywalna choć Longlife zdawał się być ciemniejszy i pewnie dlatego dłużej świecił. Mam podejrzenia co do M-Tech i chińskich, że pobierają więcej prądu niż wynika z deklarowanych 55W mocy ale musiałbym dokładne pomiary miernikiem zrobić. Podejrzewam, że przyczyniły się one do powstania "jajek" na linii odcięcia światła w nowowymienionych lampach w ramach biuletynu. Na Longlife miałem idealną linię odcięcia a po założeniu M-Tech czuć było zapach palonego plastiku i za chwilę pojawiły się kolorowe "jajka". Dodatkowo ostatnio zakupione M-Techy mają za grube oringi uszczelniające i żarówka nie chce wejść w oprawkę. Konieczne jest przekładanie oringow ze spalonych żarówek. To tyle z moich doświadczeń.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Września 2020, 20:40:04 »
Pojawiły się nowe żaróweczki Philips HIR2,ma ktoś już jakieś doświadczenia ?
Miałem kiedyś podobne ,tylko H4 i powiem szczerze że dawały naprawdę więcej światła.
https://www.philips.pl/c-p/9012XVPB1/x-tremevision-pro150-zarowka-samochodowa

jest jeszcze taka
https://www.philips.pl/c-p/9012WVUB1/whitevision-ultra-zarowka-samochodowa

obie są nowościami na 2020 rok.
lewy

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Września 2020, 21:59:24 »
Przetestowałem HIR2 Osram Cool Blue, chyba trzy miesiące przejeździłem na nich, teraz gdzieś leżą i się kurzą.
Zmieniłem na coś takiego https://allegro.pl/oferta/hir2-led-narva-range-performance-philips-gratisy-9218647028.
Dla mnie bomba. Wiem bez homologacji. Mają o niebo lepsze odcięcie od tych powyżej, więc zagrożenie oślepienia jest żadne.
Ale jak kto woli. Wszystko pasuje. Nie ma najmniejszych problemów z montażem. Drobna uwaga dla czepialskich, przy wyłącznym silniku
słychać pracujące wentylatorki ale oczywiście słychać je na zewnątrz pojazdu.

« Ostatnia zmiana: 16 Września 2020, 22:02:11 wysłana przez Irde »

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Września 2020, 23:54:09 »
Zmieniłem na coś takiego https://allegro.pl/oferta/hir2-led-narva-range-performance-philips-gratisy-9218647028.

a te gratisy które dorzucają to są żarówki ledowe do przeciwmgłowych czy do czego?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Września 2020, 00:06:18 »
Z opisu aukcji:

"Zestaw zawiera:

Komplet żarówek HIR2 Narva
Postojówki LED Can-bus
Rękawiczki nitrylowe do bezpiecznej wymiany żarówek."

Ciekawe do czego mogą być postojówki LED can bus   <kawusia>  może do przeciwmgielnych?  :o

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Września 2020, 07:52:38 »
Ten gratis to W5W, w naszym przypadku to chyba tylko do oświetlenia wnętrza pasują.
Nie pamiętam może jeszcze tablica rejestracyjna.
Gratis bez znaczenia bo jego wartość jest raczej znikoma.
W halogenach z tego co pamiętam w II FL jest H16.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Września 2020, 10:14:45 »
Przetestowałem HIR2 Osram Cool Blue, chyba trzy miesiące przejeździłem na nich, teraz gdzieś leżą i się kurzą.
Zmieniłem na coś takiego https://allegro.pl/oferta/hir2-led-narva-range-performance-philips-gratisy-9218647028

Miałem je 2 tygodnie - pieniądze wyrzucone w błoto, tragedia  :wallbash:
Ładnie to tylko wyglądają na ścianie ale w rzeczywistości pełno światła rozproszonego. Pierwsze światełko zapaliło się jak wjechałem do ciemnego garażu i większą część zarówno sufitu jak i ściany bocznej było oświetlenie. W standardowej żarówce HIR 2 może 1/4 była oświetlona. Pomyślałem że może tak ma być, bo taka budowa tych żarówek hmmm.
Jednakże podczas jazdy nocnej gdy padał leciutki deszcz to wtedy była tragedia, krople deszczu tworzyły taką ścianę że widoczność spadała praktycznie do 10-20 m. Rozproszonego światła było wokół jak na dyskotece - TRAGEDIA
Wyrzuciłem je i mam spowrotem fabryczne HIR2 - duża różnica na plus szczególnie w kiepskich warunkach drogowych.
Swoją drogą nie jestem sam w tych spostrzeżeniach bo ktoś inny na tym forum także je używał i takie same miał odczucia.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Września 2020, 22:08:23 »
Ładnie to tylko wyglądają na ścianie ale w rzeczywistości pełno światła rozproszonego.

Nie mam typowego garażu, tylko miejsce postojowe w garażu podziemnym ale kompletnie nie zauważam tego rozproszonego światła. Dla mnie wygląda jakby ktoś siekierą poodcinał to światło. Bardzo mi się podoba barwa. Być może jestem mało wymagającym klientem ale mi bardziej odpowiadają niż seryjne i cool blue. Największy problem estetyczny to taki, że dzienne wyglądają trochę dziwnie (lekki fiolet) w porównaniu z tymi super białymi HIR-ami.

Offline Faumond

• Początkujący
« Odpowiedź #53 dnia: 05 Grudnia 2020, 15:12:49 »
Panowie,
moje Phillips Long Life coś ostatnio słabo dają radę, w nocy ledwo widać trasę - dlatego chcę zainwestować w coś mocniejszego.
Nie wiem, czy to tylko kwestia stanu żarówek/oświetlaczy w mojej Auris II, ale w kilku innych podobnych Aurisach widziałem, że kiepsko świecą.

Czy macie doświadczenia z: HIR2 Phillips X-tremeVision Pro150 ?

https://allegro.pl/oferta/zarowka-hir2-philips-x-treme-vision-pro150-150-9839281138

W ogłoszeniu piszą, że jest homologacja ECE.

Co o tym sądzicie?

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Grudnia 2020, 19:28:53 »
Panowie,
moje Phillips Long Life coś ostatnio słabo dają radę, w nocy ledwo widać trasę - dlatego chcę zainwestować w coś mocniejszego.
Nie wiem, czy to tylko kwestia stanu żarówek/oświetlaczy w mojej Auris II, ale w kilku innych podobnych Aurisach widziałem, że kiepsko świecą.

Czy macie doświadczenia z: HIR2 Phillips X-tremeVision Pro150 ?

https://allegro.pl/oferta/zarowka-hir2-philips-x-treme-vision-pro150-150-9839281138

W ogłoszeniu piszą, że jest homologacja ECE.

Co o tym sądzicie?

Mam obecnie takie i jestem bardzo zadowolony

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Grudnia 2020, 20:22:07 »
Również mam takie w tej chwili i jak na razie najlepsze jakie miałem,mowa o HIR2. Wcześniej miałem Osram Cool Blue Intense też ok,ale Philips lepszy.Co do trwałości nie wypowiem się w tej chwili ,za krótko je posiadam.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2020, 20:24:35 wysłana przez lewis36 »
lewy

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Grudnia 2020, 17:11:43 »
Montował ktoś może ledowe żarówki od Philipsa: Ultinon Pro5000 HL +160% lub X-treme Ultinon +200% 5800K lub LED Ultinon PRO9000 250% ?? Tak wiem, że nie mają homologacji. Mieszczą się bez problemu? Nie topią reflektorów? Jak z linią odcięcia ??
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2020, 17:14:08 wysłana przez Kamol »

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Grudnia 2020, 22:53:31 »
A jeździł ktoś może z 1? ? Tak wiem, że nie można. Z jaką max prędkością da się jechać? Nie wyjeżdza się na przeciwny pas?

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Stycznia 2021, 16:01:14 »
Nie to, żebym chciał kogoś specjalnie krytykować, ale poza (niejednokrotnie dotkliwymi) konsekwencjami związanymi ze stosowaniem żarówek bez homologacji chciałbym przestrzec, że byłem świadkiem jak pięknie takie wynalazki wypaliły oryginalne konektory i już nadtopiły izolację przewodu.

Pamiętajcie, że to Toyota. Tu jest wszystko obliczone na tyle, ile ma być, bez zapasu. Żeby się za chwilę nie okazało, że się przez jakieś głupie żarówki spaliła cała buda.

Pzdr bNDT

Offline Achilles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Marca 2021, 18:41:22 »
Potwierdzam że Toyota to marka lubiąca samą siebie,i stosowanie czegoś innego nie homologowanego może doprowadzić do kłopotów lub nieszczęścia.A przy okazji mialem aurisa z2013 benzyna 1.6 żarówki HIR2 i jeżdziło się prawie na ślepo teraz mam auris hybryda żarówki te same ,ale światła z innej epoki.Od czego to zależy nie wiem.Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl