Autor Wątek: Migająca kontrolka trakcji TRC po zaparkowaniu auta- przełączenie z D lub R na P  (Przeczytany 3926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
Witam

Po zaparkowaniu auta i przełączeniu z D na P lub z R na P (skrzynia automat) - zdarza się że mignie jednorazowo, lub kilkukrotnie, a czasami wcale - kontrolka TRC.

Miga przy przesuwaniu dźwigni zmiany biegów na P - miedzy R a P zazwyczaj, jak już włączę P to zaraz przestaje.

Czasami mignie raz, czasami kilka razy a czasami wogóle.

Auto Rav IV - 2014 rok, 2,0 benzyna

Podczas jazdy, nic się nie dzieje. Tylko po zakończeniu po zaparkowaniu auta.

Pozdrawiam

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
Witam ponownie

trochę dzisiaj poczytałem instrukcję, no więc jest to lampka sygnalizacyjna poślizgu - to ona miga

miganie jej może oznaczać, oprócz działania układu stabilizacji toru jazdy (VSC), układu kontroli napędu (TRC) również działanie układu wspomagania ruszania na pochyłości.

Układ wspomagania ruszania na pochyłości działa gdy dźwignia znajduje się w innym położeniu niż P (automat), w momencie głębszego wciśnięcia hamulca nożnego, gdy samochód jest nieruchomy.

Jak parkuje auto wszystko to jest spełnione, niezależnie czy parkuje tyłem czy przodem, po zakończeniu parkowania wciskam hamulec nożny (może za mocno ???) przełączam dźwignie zmiany biegów z D lub R na P, i dopiero zaciągam hamulec ręczny.

Lampka miga w momencie przełączania na P - może właśnie się aktywuje system wspomagania ruszania na pochyłości ???

Proszę o info jak jest u innych użytkowników automatów - czy macie taki sam objaw ? nie zwracałem na to uwagi, autem jeździ żona, też wcześniej nic takiego nie widziała, może po prostu lżej naciska hamulce nożny ???

Pojawił się też chyba sygnał dźwiękowy - tylko myślałem że to od czujników cofania - że coś wykryły w garażu, a to chyba ten system....

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2019, 09:26:47 wysłana przez Marcin Gutek »

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
jezdze rav4 gen.4 benzyna 2.0. U mnie kontrolka vsc nie daje o sobie znac podczas przelaczania biegu z P na R lub D.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
Marcin, wciśnij sam hamulec bez zmieniania z D na inne biegi i będziesz wiedział, ale z tego co piszesz to asystent ruszania pod górę.

Offline Marcin Gutek

• Toyot Leżący
  • *
Racja, mocniejsze wciśnięcie hamulca powoduje aktywację systemu wspomagającego ruszanie na pochyłości, dzisiaj to sprawdziłem, włączone D i mocniejsze depnięcie na hamulec nożny, efekt taki że mimo puszczenia hamulca on nadal działa przez ok 3 sek..... ufff.... człowiek przesiadł się z Audi 80, trochę techniki i już się gubi...

to auto mojej żonki, jej nic nie "mrygało" bo po prostu słabiej ciśnie hamulce, ja jako kolarz z zamiłowania trochę nacisk mam mocniejszy zapewne od ciśnięcia korby roweru  :o i stąd to miganie...

Człowiek uczy się całe życie

Dziękuję za pomoc i wszelkie rady, pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl