Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Corolli TS 2.0 Dynamic Force. Z racji tego, że dziś zjeździłem pierwszy bak pomyślałem, że pora się podzielić pierwszymi wrażeniami.
Więc tak najpierw krótka metryka:
Samochód: Corolla TS
Silnik 2.0 Hybrid Dynamic Force
Kolor: Phantom Brown
Wyposażenie: Comfort + Tech + Style
Tapicerka: FB10 - Ciemnoszara
Komfort jazdy - samochód w mojej ocenie ma świetnie zestrojone zawieszenie, bardzo ładnie trzyma się w zakrętach, świetnie wybiera nierówności. Do prędkości ok 100 km/h we wnętrzu samochodu jest cicho, przy prędkościach autostradowych w aucie zaczyna być głośno - głownie słyszalny jest wszechobecny szum opon, powietrza, nie słychać silnika oczywiście, jeśli nie przyśpieszamy i nie wkręca się on na dość wysokie obroty.
Silnik - określiłbym go, jako dynamiczny, jednak 8s do 100km/h to bardzo ładny wynik jak na rodzinne kombi. Sam silnik spalinowy jest dość cichy do 4-5k obrotów potem zaczyna być dość głośno, natomiast takie prędkości obrotowe osiągamy głownie podczas przyśpieszania. Jeśli chodzi o silnik elektryczny, mówiąc szczerze nie do końca wiedziałem, czego mam się spodziewać po hybrydzie, po tych pierwszych blisko 600km określiłbym to, jako świetne zastępstwo dla turbiny. Maksymalna prędkość, jaką udało mi się osiągnąć i utrzymać jadąc wykorzystując tylko silnik elektryczny to 110km, wg. specyfikacji i informacji krążących w Internecie powinna ona wynosić ok 115km, natomiast moje doświadczenie z hybrydą jest bardzo małe, co pewnie też na to wpływa. Przełączenia między silnikami elektrycznym a spalinowym jak i w drugą stronę gdyby nie dźwięk(jednak słychać, kiedy silnik spalinowy się odpali) było by nie odczuwalne. Auto posiada 3 tryby jazdy, Normalny, Eco, Sport. Tryb normalny nie jest zbalansowany auto chętnie korzysta z obu silników, w trybie Eco występuje coś podobnego do "trubodziury" po naciśnięciu pedału gazu dopiero po 2-3 sekundach auto zaczyna budzić się do życia bywa to uciążliwe szczególnie, kiedy chcemy dynamicznie ruszyć, np. włączając się do ruchu, natomiast tryb sport jest stworzony do wyciśnięcia z tego auta jak najwięcej dynamiki, auto staję się wyraźnie żywsze i chętniejsze do rozpędzania się.
Skrzynia - sama skrzynia jest bezstopniowa, działa bardzo płynnie, nie zaobserwowałem problemów z jednostajnym wyciem(choć może bardziej chodzi o silnik) przy stałej wyższej prędkości mimo tego, że to najczęściej wymieniana wada skrzyń CVT/eCVT. Jeśli chodzi o tryb Sport skrzyni pozwala on na ręczne zmienianie biegów, nie są to fizyczne zmiany biegów jak wiadomo tylko symulacja, ale działa ona bardzo dobrze. Po redukcji biegu faktycznie odczuwalne jest, że auto lepiej się zbiera. Oczywiście do "ręcznej zmiany biegów" możemy też wykorzystywać łopatki.
Wnętrze - we wnętrzu w pierwszym rzędzie siedzeń jest bardzo dużo miejsca zarówno na nogi jak i pod sufitem, sylwetka samochodu jest opadająca do tyłu, co za tym idzie z tyłu osoby powyżej 1,90m mogą czuć się niezbyt komfortowo, jeśli chodzi przestrzeń pod sufitem, na nogi miejsca jest wystarczająca, aby wybrać się w dłuższą trasę na tych miejscach. Dodatkowo pasażerowie tylnej kanapy mają do dyspozycji podłokietnik z dwoma cupholderami. W moim wypadku tapicerka jest opisana, jako ciemno szara i faktycznie jasne wstawki na fotelach bym tak określił natomiast desce rozdzielczej jest bliżej do białego niż ciemno szarego. Jeśli chodzi o fotele są one bardzo wygodne, przednie regulowane manualnie w dużym zakresie(góra, dół, przód, tył, i pochylenie oparcia) - jedynie odcinek lędźwiowy fotela kierowcy jest regulowany elektrycznie. Przednie fotele mają też świetny profil z dobrym trzymaniem bocznym w zakrętach, czego brakuje na tylnej kanapie.
System multimedialny - w moim wypadku to system Toyota Touch 2 (wersja bez navi, czyli bez go), działa on płynnie, połączenie bluetooth również działa bez problemu. Z kierownicy można sterować muzyką, sterować połączeniami telefonicznymi i co najważniejsze dla mnie inicjować rozmowę z Asystentem Google. System niestety nie obsługuje standardu Android Auto a jedynie MirrorLink. Niestety, jeśli chodzi MirrorLink nie udało mi się go jeszcze zmusić do działania (testowałem z telefonami Sony Z3 i XZ).
Spalanie - po pierwszym pełnym baku spalanie, jakie udało mi się osiągnąć to ok 6l na 100km, natomiast były to też moje pierwsze kilometry przejechane tym samochodem, dużo bawiłem się przyśpieszeniem, co też na pewno było nie bez wpływu na ten wynik.
Na osobne zdanie (wg. mnie) zasługuje Automatyczny Tempomat (czy jak to się nazywa) - działa on wyśmienicie, utrzymuje poprawnie odległość od poprzedzającego samochodu, na światłach wyhamowuje przed samochodem do zera, w korkach zachowuje płynność poruszania się.
Przepraszam za chaotyczny styl wypowiedzi, wszystko, co powyżej jest zbiorem moich luźnych myśli po pierwszych kilku dniach użytkowania. Jeśli macie jakieś pytania, co do samochodu pytajcie, chętnie na nie odpowiem.