Autor Wątek: Codzienne użytkowanie Corolla Sedan HSD  (Przeczytany 41163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Codzienne użytkowanie Corolla Sedan HSD
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Czerwca 2019, 19:51:07 »
W Corolli jest naped o jedna generacje nowszy niz w Aurisie.
To wszyscy wiemy.  Pytanie czym on się konkretnie różni poza tym że zoptymalizowali / odchudzili / usztywnili o x% (niepotrzebne skreślić) ?
Chyba najwięcej informacji można znaleźć w prezentacji Priusa z 2015roku. Tam jest porównanie z Priusem III (odpowiednik Aurisa II HSD)

Studiowałem te różnice przed zakupem Priusa ;)

Całość tutaj: https://www.slideshare.net/StphaneBARBUSSE/toyota-prius-4-prsentation-koji-toyoshima
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2019, 19:58:25 wysłana przez mariuszs »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Czerwca 2019, 22:58:27 »
Tutaj parę postów wcześniej opisałem swój zachwyt po jeździe testowej nową hybrydą http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46095.msg639647.html#msg639647 no ale nie wziąłem pod uwagę elektryka bo takim nie jeździłem, aż do wczoraj.  Z okazji Dnia Ojca rodzinka zrobiła mi niespodziankę i zafundowała mi w Katowicach jazdę elektrykiem Nissan Leaf . Nisanek gdzieś tylko 150 KM i moment obrotowy 320 Nm. Powiem tylko w skrócie - tak to jest to - normalnie miodzio a jakie przyspieszenie. W aucie cichutko a jedynie co to na autostradzie zaskoczyło mnie programowe ograniczenie prędkości do 150 km/h.

Ach to jednak wolę od hybrydy elektryka - trzeba tylko poczekać aby trochę potaniały i aby w końcu weszło rozporządzenie do ustawy o dopłatach dla elektryków ( podobno może to być gdzie 32 tyś zł) :) :) :)

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Czerwca 2019, 07:38:32 »
@czp Polecam przejechanie się elektrycznym BMW :) radość z jazdy niesamowita  <taniec> jak depniesz na gaz to wciska Cie w fotele jak w słynnym serialu VIPER :) w sumie 9 s do setki to jest to.
Podobno jest jeszcze sportowy Bmw elektryczny jak przetestuje to dam znać :)
Czy chciałbym mieć taki samochód pewnie, że chciałbym ale czy mi jest potrzebny ? CHyba nie  :o

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Czerwca 2019, 08:14:58 »
No ja chciałbym mieć elektryka i z tej drogi nie ma odwrotu. Tankuje sobie w domu w nocy i spoko a dwa razy do roku na wczasy to jakoś się dojedzie tylko trzeba punkty ładowania wcześniej ustalić :)

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Czerwca 2019, 09:26:36 »
Też wolałbym elektryka , od hybrydy , tylko na razie najsłabszym ich punktem jest zasięg . Dużo jeżdżę i jakoś nie wyobrazam sobie że przerywam podróż żeby przez ileś godzin ładować akumulatory w samochodzie.
 ciekawe ile przejedzie kilometrów nissan leaf przy prędkości 150km, na autostradzie?
RAV4 2.5 hybrid

pireus

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Czerwca 2019, 12:04:20 »
Ja jeździłem nową elaktryczną Corsą. Super samochód. Myślę, że jak ceny tych samochodów spadną, a zasięg realny wzrośnie do 350-400 km, to jak na warunki polskie będzie ok. Hybrydy stracą rację bytu. A na wczasy za granicą latam samolotami.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Czerwca 2019, 14:31:59 »
Coś jest na rzeczy.  Toyota otwarcie deklaruje wejście w elektryki. GM i Ford na potęgę zwalniają pracowników odpowiedzialnych za rozwój układów zbędnych w autach BEV.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Czerwca 2019, 19:09:36 »
Toyota zapoczątkuje rewolucję na rynku aut elektrycznych już w połowie przyszłego roku prezentując baterię na stały elektrolit: https://www.dziennik.pl/amp/600700,suzuki-toyota-subaru-samochod-elektyczny-akumulator-baterie.html

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Czerwca 2019, 20:57:10 »
Tutaj parę postów wcześniej opisałem swój zachwyt po jeździe testowej nową hybrydą http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46095.msg639647.html#msg639647 no ale nie wziąłem pod uwagę elektryka bo takim nie jeździłem, aż do wczoraj.  Z okazji Dnia Ojca rodzinka zrobiła mi niespodziankę i zafundowała mi w Katowicach jazdę elektrykiem Nissan Leaf . Nisanek gdzieś tylko 150 KM i moment obrotowy 320 Nm. Powiem tylko w skrócie - tak to jest to - normalnie miodzio a jakie przyspieszenie. W aucie cichutko a jedynie co to na autostradzie zaskoczyło mnie programowe ograniczenie prędkości do 150 km/h.

Ach to jednak wolę od hybrydy elektryka - trzeba tylko poczekać aby trochę potaniały i aby w końcu weszło rozporządzenie do ustawy o dopłatach dla elektryków ( podobno może to być gdzie 32 tyś zł) :) :) :)

Wg ustawy 36 tys ma być dopłaty. Ale to projekt.

Moje wrażenia  z Leafa tu: https://testysamochodowe.pl/nissan-leaf-40-kwh-tekna-test/

Fajne auto, ale nasza infrastruktura jeszcze długo sprawi, ze hybrydy bedą rządzić.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Czerwca 2019, 21:01:36 »
@czp Polecam przejechanie się elektrycznym BMW :) radość z jazdy niesamowita  <taniec> jak depniesz na gaz to wciska Cie w fotele jak w słynnym serialu VIPER :) w sumie 9 s do setki to jest to.
Podobno jest jeszcze sportowy Bmw elektryczny jak przetestuje to dam znać :)
Czy chciałbym mieć taki samochód pewnie, że chciałbym ale czy mi jest potrzebny ? CHyba nie  :o

I3 to najlepszy electro jakim jeździłem (i8 inna bajka i liga - wspominam cudownie - ale tez pokazuje co nas czeka). A start do setki to 7,2 s, nie 9.0 w i3.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2019, 21:21:07 wysłana przez don_pazurro »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Czerwca 2019, 21:06:10 »
Też uważam, że większy bak niepotrzebny, zresztą przez baterie, które są pod kanapą to chyba ciężko byłoby upchnąć większy. Ja jak zatankuję swojego aktualnego Leona Cuprę, do którego wchodzi 42-46l na dość głębokiej rezerwie to pokazuje mi zasięg 380-420km, więc tam jest dopiero lipa :/ Corolla 1.8 HSD podejrzewam, że z 700 km zrobi na jednym tankowaniu?

Nie zgodzę sie. Te 2 l robi różnice. A nawet nie to, ale fakt ze komp nowej corolli kłamie jeszcze bardziej od Auris. Rezerwa zapala sie tak wczesnie, ze mam niby pusto w baku a tankuje 10l. Boje sie zaryzykować jeżdżąc na zero na kompie. Słabe to.

I jeszcze jedno. To pierwszy samochód, ktory mam lub testuje, ze komp kłamie w spalaniu w druga stronę. Rzeczywiste liczone przy dystrybutorze wyszło mi o 0,3 litra lepsze niż na komp. Będę sprawdzać dalej.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2019, 21:19:39 wysłana przez don_pazurro »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Czerwca 2019, 08:56:25 »
Fajne auto, ale nasza infrastruktura jeszcze długo sprawi, ze hybrydy bedą rządzić.
Póki co rządzą auta na LPG i to się raczej nie zmieni do wejścia elektryków.  Hybryda jest alternatywą tylko w przypadku aut w automacie. W porównaniu z benzyną w manualu różnica w cenie jest zbyt duża aby przeciętnemu użytkownikowi przejeżdżającemu plus minus 100 tys km opłacało się ją nabyć.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Czerwca 2019, 10:16:43 »
Póki co rządzą auta na LPG i to się raczej nie zmieni do wejścia elektryków.  Hybryda jest alternatywą tylko w przypadku aut w automacie. W porównaniu z benzyną w manualu różnica w cenie jest zbyt duża aby przeciętnemu użytkownikowi przejeżdżającemu plus minus 100 tys km opłacało się ją nabyć.

pisząc "będą rządzić" miałem na myśli elektryki/ew. hybrydy plug-in vs. hybrydy.  LPG jest poza klasyfikacją, to nie paliwo alternatywne jak np. CNG czy LNG. Ale racja, efektu skali LPG nic prędko nie przebije.

Offline Zbig

• Toyot Spamer

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Czerwca 2019, 13:09:51 »
w duzym mieście w Polsce, ewentualnie tak. Ale nie z powodu tego, że elektryki stanieją bo wejdzie ustawa i nagle pojawi się ich całe mrowie. Jak je naładuje Kowalski z bloku? Kto pokryje koszt ładowarek w podziemnych garażach (liczników na danym stanowisku) i jak zniesie to sieć energetyczna? Ja przewiduje, że spowoduje to carshering i strefy zamkniętego ruchu dla aut z napędem spalinowym. A i to w naszych realiach za 6-8 lat. Nasza infrastruktura energetyczna jest dramatycznie niewydolna, dlatego poza dużymi miastami szybko wiele się nie zmieni. Odkopmy tego posta  za 2-3 lata.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl