Autor Wątek: Auris I - DPF - czyszczenie  (Przeczytany 91215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
Auris I - DPF - czyszczenie
« dnia: 12 Maja 2019, 14:19:38 »
Witam
niestety dopadł mnie właśnie problem z DPF :(, a przynajmniej tak podejrzewam (Auris I 1.4 D4D FL 2010 przebieg 155 tys. km)
objawy są następujące :
- przybyło oleju na bagnecie
- od jakiegoś czasu samochód się zamulił i silnik tak jakby zaczął ciężko chodzić
- spalanie wzrosło
- wczoraj zapaliła mi się komunikat wymiany oleju, a wymieniany było 5 tys. km. temu
stąd moje pytanie, mógłby mi ktoś polecić w Warszawie (najchętniej Wola, Bemowo) sprawdzony warsztat który wyczyści mi DPF najlepiej bez wyjmowania ?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris I - DPF - czyszczenie
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maja 2019, 17:42:51 »
Widocznie Ci inspekcji olejowej nie skasowali. Może to egr?

Offline mysiauek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2019, 19:25:04 »
Zobacz czy w ogole masz dpfa. Ja w tym roczniku nie mam.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
Auris I - DPF - czyszczenie
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2019, 09:02:30 »
Inspekcja olejowa była skasowana, Stivo czemu sądzisz, że to może być egr ?
dpf niestety na pewno jest  :(

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2019, 09:04:20 wysłana przez radek752 »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2019, 12:55:44 »
Skąd pewność? Mi dwa warsztaty powiedziały że mam w 2008 dpf a jak później się okazało w ogóle go nie było a kasę wzięli.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2019, 14:05:35 »
Salon toyoty który mi sprzedał ten samochód twierdzi, że mam dpf

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maja 2019, 07:36:51 »
Powąchaj spaliny, będziesz wiedział na 100% :-) nie trzeba nawet zaglądać pod samochód.
Smród ropy bez dpf jest nie do pomylenia z łagodnym zapachem (trochę jakby chemiczny środek do czyszczenia), który daje auto z DPFem....

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2019, 01:35:46 »
Też mam Aurisa 1.4 D4D z końca 2010 roku (face lifting) i mam DPF. Jeśli przybywa oleju na bagnecie (a właściwie oleju napędowego w oleju silnikowym), to z pewnością ma to związek właśnie z filtrem DPF.
Inspekcja olejowa (Oil maintenance) pojawiła się, ponieważ komputer wykrył zbyt wysoki poziom oleju. Wiem, bo sam tak miałem dwa tygodnie temu - komunikat pojawił się po przejechaniu 7500 km od momentu wymiany oleju (i skasowania inspekcji). Sprawdziłem bagnet, a tam jakieś 5 mm powyżej MAX. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Postanowiłem wymienić olej i filtr oleju, mając oczywiście na uwadze, że to raczej nie rozwiąże źródła problemu, ale nie chciałem jeździć z tak "rozcieńczonym" olejem w silniku. Po wymianie oleju, gdy poziom wrócił do normy, komunikat inspekcji sam się wyłączył i do tej pory się nie pojawił. Oleju też na razie (zauważalnie) nie przybyło.
Ogólnie, z racji przebiegu zbliżającego się do 200 000 km, od kilku miesięcy z ciekawości obserwuję jak często wypalany jest filtr DPF (widać wyraźnie po zwiększonym o około 50% wskazaniu spalania chwilowego, podniesionych obrotach biegu jałowego do około 950 rpm, oraz tym, że nawet podczas hamowania silnikiem spalanie chwilowe nie spada do zera i wynosi około 2 l na 100 km) i niestety, u mnie jest to około 150 - 180 km. Co prawda nie wiem z jaką częstotliwością powinien być wypalany sprawny DPF w Aurisie (nie udało mi się znaleźć takiej informacji), ale z tego co wyczytałem w Internecie dla innych aut innych marek, jest to raczej około 400 km. Co ciekawe, od wspomnianego momentu pojawienia się inspekcji olejowej do wymiany oleju przejechałem co najmniej 420 km i w tym czasie procedura wypalania nie została ani razu włączona. Włączyła się zaraz po zmianie oleju i od tej pory filtr jest wypalany znowu co 150 - 180 km.
Zwiększonego spalania nie zaobserwowałem, silnik działa prawidłowo. Domyślam się jednak, że częstotliwość wypalania oraz ostatni incydent z podniesionym poziomem oleju wskazują na nieuchronnie zbliżającą się konieczność "wyprania" filtra DPF. Zacząłem więc drążyć temat firm regenerujących filtry DPF na terenie Warszawy. We wstępnie upatrzonym miejscu koszt takiej usługi to 500 PLN  za samo czyszczenie + 400 PLN za demontaż, montaż i zaprogramowanie "nowego" filtra w komputerze. Podobno po takiej operacji filtr odzyskuje praktycznie pełną sprawność i powinien posłużyć następne 150 - 200 kkm. Co do czyszczenia bez demontażu filtra - do mnie to nie przemawia.
Czy inni posiadacze 1.4 D4D mogliby podzielić się informacją jak często wypalany jest DPF w ich autach?

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2019, 22:26:44 »
Mnie udaje się wyłapać wypalanie raz, może dwa razy w miesiącu, a auto przejeżdża w tym czasie ok. 2 tys km.
Może wypala się częściej, ale nie zauważalnie.
U mnie obroty na luzie są wtedy w granicach tysiąca, a jak auto stoi w miejscu to czuć swąd jakby palonej gumy...

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2019, 00:55:18 »
od jakiegoś czasu monitoruję u siebie. Poniżej dystanse pomiędzy dopaleniami. Tam gdzie jest mała liczba to przerwane dopalenie "na chama"
370
340
380
350
475
830
437
428
596
549
8
469
378
429
7
444
311

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,44810.msg622237.html#msg622237
tutaj w jednym poście zamieściłem kilka linków do wątków tłuczonych na forum w temacie DPF
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Maja 2019, 18:45:36 »
Mnie udaje się wyłapać wypalanie raz, może dwa razy w miesiącu, a auto przejeżdża w tym czasie ok. 2 tys km.
Może wypala się częściej, ale nie zauważalnie.
U mnie obroty na luzie są wtedy w granicach tysiąca, a jak auto stoi w miejscu to czuć swąd jakby palonej gumy...

Silnik 1.4, krótkie odcinki jazdy, samochód mam od listopada, przejechane 1600 km, ani razu nie zauważyłem żeby chciał coś wypalać, rozumiem nie ma kiedy.
Własnie wróciłem z przejażdki, 90 km/h, obroty 2600, czas jazdy 23 minuty, 30 km przejechane (autostrada A2). Nic nie zauważyłem, obroty jednostajne, smrodu nie ma, białego dymu nie ma, co zrobiłem źle że nie wypaliłem filtra?
Faktem jest że w instrukcji piszą że takie wypalanie trzeba zrobić jak kontrolka się zapali ale ja z racji krótkich wyjazdów chciałem pomóc a tu nic.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Maja 2019, 18:51:53 »
Po prostu jeździj i nie kombinuj. Jak parkujesz to zwróć uwagę, czy obroty nie są podniesione. Jeżeli tak to poczekaj, aż spadną do normalnego poziomu i wyłącz silnik.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Maja 2019, 19:27:39 »
A ja mam ciekawe pytanie. Co jest lepsze z punktu widzenia prędkości zapychania DPF jeśli chodzi o autostradowe prędkości jazdy?. Dalej zajedziemy jadąc równomiernie powiedzmy 120 km/h czy 160km/h? Gdzieś czytałem, że nadmierne tyranie też powoduje nie wyrabianie się z oczyszczaniem spalin, ale nie wiem czy to prawda. A jak tak to przy jakich obrotach jest ta granica nie wyrabiania

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Maja 2019, 19:30:33 »
Ostatnio jeździłem mercedesem, który w opcjach komputera pokładowego miał procentowym wskaźniki zapchania DPF i z moich obserwacji wynika, że dopiero przy niemal całkowitym zapełnieniu jest uruchamiana procedura dopalania, schodzi do 5-10% i procedura gaśnie. Szybka autostradowa jazda powodowała tylko wzrost zapełnienia, w korkach jeszcze szybsze zapełnienie.
Morał z tego taki, że szybka jazda na wyższych obrotach nie dopali DPF jeśli komputer sam nie włączy procedury. Temperatura spalin przy 100km/h czy 200km/h będzie taka sama ponieważ w mapie silnika jest limiter (chiptuning podnosi graniczną wartość temperatury lub procedura dopalania DPF). Bez takiego limitera silnik szybko by się degradował.
Powodem szybkiego zapychania DPF najczęściej jest zatkany EGR albo lejące wtryski.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2019, 19:35:47 wysłana przez CosaNostra »

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maja 2019, 19:35:54 »
bardziej miałem na myśli nie samoczynne jakby dopalenie tylko czy np przy 120 km/h przejedziemy 800km bez dopalenia a przy 160km/h  600km startując z "pustym" DPFem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl