Autor Wątek: Auris I - DPF - czyszczenie  (Przeczytany 91252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Auris I - DPF - czyszczenie
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Czerwca 2019, 14:11:24 »
Ja nie jestem w stanie jeździć dieslem bez dpfa, smród nie do przeżycia dla mnie.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Czerwca 2019, 18:13:52 »
Mi spadło przez 2 lata z automatycznego czyszczenia DPF co 500-600 km do okresów 300-400km. Jak spadnie bardziej, i wypalanie się będzie włączać co 200km, to się zastanowię nad regeneracją/czyszczeniem w warsztacie...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Czerwca 2019, 19:43:13 »
Ja czyściłem DPF i daje to tyle co nic. Zmarnowane pieniądze i czas...

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Czerwca 2019, 19:50:03 »
A czyszczenie zostało poprawnie wykonane? Nie miałeś gwarancji na usługę?

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Czerwca 2019, 19:51:17 »
Mi spadło przez 2 lata z automatycznego czyszczenia DPF co 500-600 km do okresów 300-400km. Jak spadnie bardziej, i wypalanie się będzie włączać co 200km, to się zastanowię nad regeneracją/czyszczeniem w warsztacie...
Jaki przebieg auta? A cykl jazdy? Miasto/trasa?

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Czerwca 2019, 00:24:26 »
Ja czyściłem DPF i daje to tyle co nic. Zmarnowane pieniądze i czas...
Przede wszystkim napisz JAK ten DPF czyściłeś. Jeśli jakimś specyfikiem chemicznym, bez wyjmowania filtra z auta, to faktycznie strata czasu i pieniędzy. Podobnie z wypalaniem serwisowym w ASO.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Czerwca 2019, 11:39:27 »
Jaki przebieg auta? A cykl jazdy? Miasto/trasa?

Auto prawie pięcioletnie, +120000 km, miasto/trasa w proporcjach 30/70, przy czym ta trasa to obwodnica autostradowa miasta, gdzie jadę wolno. :)   A miasto to głównie korki.
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Czerwca 2019, 12:25:59 »
Hmmm, ciekawe
 U mnie 167 kkm, też z 2014 r auto, cykl podobny jak u Ciebie i dpf może jeden raz na tankowanie się wypala.
Może coś u Ciebie z paliwem jest nie do końca prawidłowo?

CosaNostra

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Czerwca 2019, 16:42:32 »
Przede wszystkim napisz JAK ten DPF czyściłeś. Jeśli jakimś specyfikiem chemicznym, bez wyjmowania filtra z auta, to faktycznie strata czasu i pieniędzy. Podobnie z wypalaniem serwisowym w ASO.
Mechanicy wyjęli go z samochodu, potraktowali specjalną chemią w której moczył się 24h a następnie wypłukali pod ogromnym ciśnieniem. Spokój był na miesiąc a później to już się codziennie sam wypalał.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2019, 16:48:46 wysłana przez CosaNostra »

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Czerwca 2019, 17:18:39 »
Ja nie jestem w stanie jeździć dieslem bez dpfa, smród nie do przeżycia dla mnie.
Może trafiłeś kiedyś na jakiegoś niesprawnego, wybitnie dymiącego diesla?
Dość często jeżdzę dieslami bez DPF i żadnych spalin nie czuję w normalnej eksploatacji. Może jestem mniej wyczulony.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Czerwca 2019, 17:43:37 »
Może trafiłeś kiedyś na jakiegoś niesprawnego, wybitnie dymiącego diesla?
Dość często jeżdzę dieslami bez DPF i żadnych spalin nie czuję w normalnej eksploatacji. Może jestem mniej wyczulony.

Niestety nie, wszystkie w pełni sprawne, dobrze utrzymane...po prostu smród dla mnie nie do zniesienia :-(

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Czerwca 2019, 17:49:03 »
Mechanicy wyjęli go z samochodu, potraktowali specjalną chemią w której moczył się 24h a następnie wypłukali pod ogromnym ciśnieniem. Spokój był na miesiąc a później to już się codziennie sam wypalał.
Dzięki za odpowiedź.
Moczenie filtra w przez dobę w jakiejś chemii brzmi jak dla mnie hardkorowo. Przez ostatnie tygodnie rozmawiałem trochę z różnymi osobami zajmującymi się fitrami DPF. Generalnie, przestrzegają oni przed wszelkimi preparatami chemicznymi do czyszczenia filtrów. Efekt jest krótkotrwały i podobno taka chemia potrafi narobić takiego bałaganu w filtrze, że nie kwalifikuje się on już do żadnego czyszczenia.
Dostałeś może jakieś potwierdzenie, że filtr po takim czyszczeniu faktycznie odzyskał swoją sprawność? Robione były jakieś pomiary ciśnienia?
Jeżeli filtr został właściwie wyczyszczony, a mimo to zapchał się już po miesiącu, to wskazywać to może na inne problemy - jak wtryski, czy zawór EGR.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Czerwca 2019, 17:52:08 »
...albo lekką fuszerkę (?).

w okolicznych zakładach dają gwarancję na usługę, więc ja bym reklamował taką sytuację.
Ponadto, czyszczą przelewając przez filtr różne specyfiki i stosując inne metody kruszenia sadzy i innych syfów, na pewno nikt nie bierze filtra na dobę - jest oddawany tego samego dnia, w którym dostali auto.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2019, 19:43:10 wysłana przez fazibazi »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Czerwca 2019, 21:19:24 »
Jest taki specjalny żel do udrożniania DPF i przeważnie moczy się go w nim, właśnie 24h. Może o to chodziło.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Lipca 2019, 18:07:16 »
Dzisiaj włączyła mi się procedura wypalania filtra po raz pierwszy od momentu jego regeneracji w warsztacie.
Miało to miejsce 840 km od ostatniego wypalania i 780 km od chwili wyjazdu z warsztatu z wyczyszczonym filtrem. Dla przypomnienia, tuż przed regeneracją były to wartości rzędu 100 km.
No i spalanie spadło :)
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2019, 18:10:02 wysłana przez maciek_id »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl