Autor Wątek: Auris I - DPF - czyszczenie  (Przeczytany 91233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MariuszB

• Moderator
  • Toyot Leżący
Odp: Auris I - DPF - czyszczenie
« Odpowiedź #60 dnia: 31 Lipca 2019, 23:06:26 »
Żeby procedura zakończyła się sukcesem auto podczas wypalania musi być w ruchu. Najlepiej 3-4 tyś obr. i 10 - 20 km. Dokładnie tyle ile będzie spalanie chwilowe pokazywać ponadnormatywne spalanie.
To, że spadają obroty nie oznacza, że procedura wypalania zakończyła się sukcesem.

« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2019, 23:10:03 wysłana przez MariuszB »
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Sierpnia 2019, 06:51:41 »
Czyli takie czekanie na postoju aż obroty spadną jest bez sensu bo i tak DPF w tym czasie się nie wypala?
przecież w instrukcji wyraźnie napisali żeby nie wyłączać silnika dopóki procedura się nie zakończy

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 01 Sierpnia 2019, 08:51:29 »
Mam Toyotę Verso z silnikiem 2,2 D-4D z DPF-em. Procedura wypalania DPF-a w moim samochodzie chyba nie różni się od tej w Aurisie 1,4 D-4D. O rozpoczęciu wypalania DPF-a decyduje sterownik silnika  i wystarczy 2000-2500 obr./min. Początek i koniec tej procedury widać bardzo wyraźnie po wielkości chwilowego zużycia paliwa.

Offline MariuszB

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #63 dnia: 01 Sierpnia 2019, 08:53:12 »
W/g mojej wiedzy bez sensu.
Ogólnie jeśli w motorze stan oleju się podnosi to świadczy o tym, że procedura(y) nie kończą się powodzeniem.
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Sierpnia 2019, 09:44:04 »
Nie widzę takiego związku w pełni sprawnym silniku. Olej napędowy dodatkowo wtryskiwany do komór spalania w trakcie wypalania DPF-a ma być "przepchnięty" do DPF-a, aby podniósł jego temperaturę do 500 st. C, a nie do oleju silnikowego.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Sierpnia 2019, 15:52:26 »
W mojej instrukcji napisali tylko aby jechać z prędkością większą niż 65kmh, ani słowa o obrotach

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Sierpnia 2019, 16:28:28 »
Nie widzę takiego związku w pełni sprawnym silniku. Olej napędowy dodatkowo wtryskiwany do komór spalania w trakcie wypalania DPF-a ma być "przepchnięty" do DPF-a, aby podniósł jego temperaturę do 500 st. C, a nie do oleju silnikowego.
Przepchnięty do DPF'a? Gdzie się tego naczytałeś albo co bierzesz?
Oleju przybywa bo naddatek wtryśniętej do cylindrów ropy spływa po tulejach.

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Sierpnia 2019, 18:27:29 »
W mojej instrukcji napisali tylko aby jechać z prędkością większą niż 65kmh, ani słowa o obrotach

A czy przypadkiem to nie dotyczy wymuszonego wypalania DPF? Jazda z odpowiednią prędkością przez jakiś tam czas.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 01 Sierpnia 2019, 21:04:56 »
Gawith: wiesz jak się zeruje wskaźnik zapełnienia po wyczyszczeniu filtra? Samo to, że lampka się nie zapala z błędem 2463, to zapewnia to?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Sierpnia 2019, 21:08:26 »
Musisz podjechać do mechanika, który ma interfejs OBD do toyoty i to zrobi. Samemu raczej nie jesteś w stanie.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Sierpnia 2019, 21:56:57 »

A czy przypadkiem to nie dotyczy wymuszonego wypalania DPF? Jazda z odpowiednią prędkością przez jakiś tam czas.

Chyba nie, to jedyny zapis o DPF i operacji koniecznej do przeprowadzenia gdy pali się lampka filtra

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Sierpnia 2019, 08:35:12 »
Przepchnięty do DPF'a? Gdzie się tego naczytałeś albo co bierzesz?
Oleju przybywa bo naddatek wtryśniętej do cylindrów ropy spływa po tulejach.
Bzdury piszesz. Ciekawe, co Ty bierzesz?
To, co Ty nazywasz naddatek, nazywa się dotryski/powtryski, czyli dodatkowe wtryski paliwa tuż po wtryskach głównych. One nie spalą się całkowicie wskutek późniejszego wtrysku i ta niespalona część węglowodorów zostaje wydmuchana ze spalinami do DPF-a, w którym się dopalą podnosząc jego temperaturę w końcowej fazie do ok. 500 st. C. Jeśli tak nie jest i część oleju napędowego przedostaje się do oleju silnikowego, to świadczy o niesprawnym silniku: albo wtryski leją, albo coś jest z pierścieniami, albo są jeszcze inne przyczyny. W każdym razie to nie ma nic wspólnego z przerywaniem procedury wypalania DPF-a. W rozgrzanym DPF-ie temperatura jest zawsze wyższa niż konieczna do zapłonu oleju napędowego (trochę ponad 200 st. C).
Swój samochód używam blisko 12 lat. Wypaleń DPF-a miałem setki. Proces wypalania był przerywany dziesiątki razy. Nigdy nie miałem wzrostu poziomu oleju silnikowego.
Czy teraz coś więcej zrozumiałeś?
Sterownik silnika uruchamia proces wypalania DPF-a nie tylko wtedy, gdy  DPF jest już prawie całkowicie zapchany. Robi to, na podstawie analizy różnych danych w trakcie eksploatacji samochodu nawet wówczas, gdy stwierdzi sprzyjające warunki do  jego wypalenia. Robi tak "na zapas" właśnie po to, aby nie dopuścić do sytuacji, w której DPF byłby mocno zapchany a nie byłoby możliwości jego wypalenia.
Ta ostatnia część mojej wypowiedzi dotyczy mojego silnika 2,2 D-4D, w którym nie ma kontrolki informującej o konieczności jazdy w odpowiednich warunkach, aby DPF się wypalił.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2019, 08:48:20 wysłana przez josef »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Sierpnia 2019, 08:42:50 »
W takim razie po co w aurisie jest czujnik zbyt wysokiego poziomu oleju?

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Sierpnia 2019, 08:53:04 »
Nie tylko w Aurisie. W mojej Verso też jest. Ten czujnik jest po to, żeby informować, że jest za wysoki poziom oleju, gdyż taki jest też szkodliwy dla silnika. Jeśli jest za wysoki, trzeba szukać przyczyny. Na pewno tą przyczyną nie jest przerwanie procedury wypalania DPF-a.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Sierpnia 2019, 08:57:35 »
OK, dzięki za info.

Będę obserwować poziom oleju, ale faktycznie w necie wiele serwisów podaje, że wzrost wynika z niedokończonej procedury wypalania.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl