Autor Wątek: Auris I - DPF - czyszczenie  (Przeczytany 91265 razy)

Offline MariuszB

• Moderator
  • Toyot Leżący
Odp: Auris I - DPF - czyszczenie
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Sierpnia 2019, 10:07:44 »
Jeśli tak nie jest i część oleju napędowego przedostaje się do oleju silnikowego, to świadczy o niesprawnym silniku: albo wtryski leją, albo coś jest z pierścieniami, albo są jeszcze inne przyczyny. W każdym razie to nie ma nic wspólnego z przerywaniem procedury wypalania DPF-a.

W okół tego tematu jest dużo mitów. Przyrost oleju w motorach z suchym DPF występuje i występował czasem w prawie nowych autach. Sprawne wtryski i pełna sprawność motoru... a oleju przybywało, co u mniej roztropnych prowadziło do (najczęściej) uszkodzenia turbo a w najmniej sprzyjających warunkach - do przytarcia motoru. Pierwszy z brzegu materiał do poczytania, który opisuje owe zjawisko -> https://autokult.pl/27970,dlaczego-w-aucie-z-filtrem-dpf-podnosi-sie-poziom-oleju
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Sierpnia 2019, 13:09:33 »
Cytat: MariuszB
W okół tego tematu jest dużo mitów.... Pierwszy z brzegu materiał do poczytania, który opisuje owe zjawisko -> https://autokult.pl/27970,dlaczego-w-aucie-z-filtrem-dpf-podnosi-sie-poziom-oleju
Ten materiał mnie nie przekonuje bo nie mogę zrozumieć dlaczego przerwana procedura wypalania powoduje nie wydmuchanie większej ilości paliwa z cylindra. Przecież ono i tak ma sie nie spalic w cylindrze tylko ma trafić do DPFa.
Cytuj (zaznaczone)
Sterownik silnika aktywuje proces podając dużą dawkę paliwa do cylindrów. Jest tak, ponieważ nie ma ona być w całości spalona, lecz trafić do układu wydechowego, gdzie dojdzie do jej samozapłonu.

Myślałem że własnie procedura jest nie do wykonania w przypadku krótkich odcinków i małych obrotów z powodu niedogrzania tegoż DPF

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Sierpnia 2019, 13:35:59 »

Cytuj (zaznaczone)
Sterownik silnika aktywuje proces podając dużą dawkę paliwa do cylindrów. Jest tak, ponieważ nie ma ona być w całości spalona, lecz trafić do układu wydechowego, gdzie dojdzie do jej samozapłonu.
Precyzyjniej, nie dużą dawkę paliwa, ale uruchamiając tzw. powtryski/dotryski, które dopalają tylko niespalone wcześniej węglowodory. Po osiągnięciu ok. 500 st. C w DPF-ie włączany jest dodatkowy 5-ty wtryskiwacz w DPF-ie, co podnosi temperaturę spalin do 600 st. C niezbędną do spalenia sadzy, czyli cząstek węgla. Cząstki stałe, to sadza (atomy węgla + węglowodory)
Cytuj (zaznaczone)
Myślałem że własnie procedura jest nie do wykonania w przypadku krótkich odcinków i małych obrotów z powodu niedogrzania tegoż DPF
Prawie dobrze myślisz. Obroty wystarczą w okolicach 2000-2500 obr./min., np. na 4-tym biegu. Ważne, że silnik musi mieć temp. roboczą i DPF dogrzany do ok. 250 st. C.
Dodatkowo podam, że pałowanie silnika do 3000-4000 obr./min, gdy sterownik silnika sam nie dojdzie do wniosku, że należy uruchomić procedurę wypalania DPF-a, nic nie daje poza zwiększonym zużyciem paliwa oraz produkcją większej ilości cząstek stałych i w ten sposób dodatkowo go zapychając. Przećwiczyłem to na testerze ASO Toyoty z udziałem diagnosty Toyoty, za co zapłaciłem 150 zł dla uzyskania konkretnej wiedzy przeze mnie. Nauka kosztuje.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2019, 13:39:51 wysłana przez josef »

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Sierpnia 2019, 14:10:18 »
Dodatkowo podam, że pałowanie silnika do 3000-4000 obr./min, gdy sterownik silnika sam nie dojdzie do wniosku, że należy uruchomić procedurę wypalania DPF-a, nic nie daje poza zwiększonym zużyciem paliwa oraz produkcją większej ilości cząstek stałych i w ten sposób dodatkowo go zapychając.

Ja sugerując się własnie róznymi artykułami o wypalaniu DPF w przypadku używania samochodu na krótkich odcinkach raz wyjechałem na autostradę i jechałem według zaleceń ale nic nie zauważyłem.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Sierpnia 2019, 15:16:01 »
No dobra ale co w takim razie się dzieje na postoju gdy obroty są wyraźnie wyższe, temperatura spalin wysoka i czuć mocno smród palonej sadzy?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Sierpnia 2019, 20:27:58 »
Precyzyjniej, nie dużą dawkę paliwa, ale uruchamiając tzw. powtryski/dotryski, które dopalają tylko niespalone wcześniej węglowodory. Po osiągnięciu ok. 500 st. C w DPF-ie włączany jest dodatkowy 5-ty wtryskiwacz w DPF-ie, co podnosi temperaturę spalin do 600 st. C niezbędną do spalenia sadzy, czyli cząstek węgla. Cząstki stałe, to sadza (atomy węgla + węglowodory)
Po raz kolejny bzdury...
Wątek tyczy się silnika 1.4 D4D, który nie ma piątego wtryskiwacza w DPF-ie.

Prawie dobrze myślisz. Obroty wystarczą w okolicach 2000-2500 obr./min., np. na 4-tym biegu. Ważne, że silnik musi mieć temp. roboczą i DPF dogrzany do ok. 250 st. C.
Dodatkowo podam, że pałowanie silnika do 3000-4000 obr./min, gdy sterownik silnika sam nie dojdzie do wniosku, że należy uruchomić procedurę wypalania DPF-a, nic nie daje poza zwiększonym zużyciem paliwa oraz produkcją większej ilości cząstek stałych i w ten sposób dodatkowo go zapychając. Przećwiczyłem to na testerze ASO Toyoty z udziałem diagnosty Toyoty, za co zapłaciłem 150 zł dla uzyskania konkretnej wiedzy przeze mnie. Nauka kosztuje.
DPF aby się dopalić musi mieć 500 - 600 st.C
150 zł, trochę przepłaciłeś...
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2019, 20:32:30 wysłana przez Gawith »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Sierpnia 2019, 20:32:27 »
Mój 1.4 D4D ma pięć wtrysków

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Sierpnia 2019, 20:33:16 »
Gdzie niby jest ten piąty? 2,2 D-Cat ma piąty.
Osobiście miałem w rękach DPF z 1,4 i sam go zakładałem i nie ma przed nim wtrysku tylko jest czujnik temp. i rurka od różnicy ciśnień.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2019, 20:35:21 wysłana przez Gawith »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Sierpnia 2019, 20:38:40 »
Ale u mnie 5ty wtrysk jest w komorze silnika, a nie w dpf

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Sierpnia 2019, 20:39:05 »
Cytuj (zaznaczone)
Montowany od 2008 r. filtr DPF działa inaczej niż w większych dieslach Toyoty, w których zastosowano piąty wtryskiwacz. W 1.4 D-4D ma on podobną zasadę działania jak w wielu autach konkurencji, czyli jest okresowo oczyszczany przez podniesienie temperatury spalin.

Jakis artykuł z 2011 roku

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Sierpnia 2019, 20:40:36 »
Czyli w 1.4 podnoszona jest temperatura spalania poprzez zwiększone dawkowanie. I nadal nie ma piątego wtryskiwacza.
Jeśli ktoś nadal twierdzi, że jest to proszę o jego dokładną lokalizację.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2019, 20:44:27 wysłana przez Gawith »

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Sierpnia 2019, 20:44:13 »
Czyli w 1.4 podnoszona jest temperatura spalania poprzez zwiększone dawkowanie. I nadal nie ma piątego wtryskiwacza.

Na to wygląda.
Ale u mnie 5ty wtrysk jest w komorze silnika, a nie w dpf

Co to znaczy? Można wyjaśnienie.

Znalazłem umiejscowienie wtrysku ale nie jest to silnik 1.4

https://dpf-toyota.com/assets/sk-05c_toyota_pl.pdf   - znalzlem umiejscowienie piatego wtrysku ale nie w 1.4
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2019, 20:48:49 wysłana przez jerry2006 »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Sierpnia 2019, 21:11:10 »
Ten oznaczony to nie jest właśnie 5ty wtrysk?

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 02 Sierpnia 2019, 21:25:15 »
Ten oznaczony to nie jest właśnie 5ty wtrysk?

Sprawdziłem i też taki mam. Może ktoś coś wie co to jest jeśli nie piąty wtrysk?

Offline MariuszB

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #89 dnia: 02 Sierpnia 2019, 21:38:48 »
Btw, w Australii też mają dość DPF  :o -> https://spidersweb.pl/autoblog/reczne-wypalanie-dpf-australia/
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl