Autor Wątek: Auris I - DPF - czyszczenie  (Przeczytany 91225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris I - DPF - czyszczenie
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Sierpnia 2019, 11:00:05 »
Tyle mojego narzekania na dpf  i gówniane zarządzanie jego wypalaniem. A jak widać da się to inaczej rozwiązać
https://spidersweb.pl/autoblog/reczne-wypalanie-dpf-australia/amp/
Tylko jak widać w europie nie ma jaj by się postawić
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline MariuszB

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #106 dnia: 04 Sierpnia 2019, 14:11:45 »
Wrzucałem już ten link w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpnia 2019, 14:13:33 wysłana przez MariuszB »
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 04 Sierpnia 2019, 18:24:27 »
Dorzuciłbym pomysł na auta z nawigacją - po ustalonej trasie można przewidzieć, gdzie włączyć wypalanie. ;)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 07 Sierpnia 2019, 15:25:16 »
Do wszystkich którzy posiadają problem z podnoszącym się poziomem oleju...Ponoć należy udać się do ASO i przeprowadzić aktualizację oprogramowania. U mnie w każdym razie było tak...
Kupiłem w ub. roku Aurisa 2011 w komisie Toyoty. Miał przebieg jakieś 112 tyś, udokumentowany. Ostatnia wymiana oleju była bodajże przy przebiegu 108 tyś więc kiedy wyjeździłem 118 tyś udałem się do serwisu (nie ASO rzecz jasna) na typowe wymiany eksploatacyjne. Niedługi czas wcześniej zapaliło mi się przypomnienie o wymianie oleju...tak przynajmniej wtedy je interpretowałem. Po przeglądzie zasygnalizowano mi , że komputer wyrzucił błąd podwyższonego poziomu oleju i że powinieniem szybko udać się do ASO celem aktualizacji oprogramowania - nowsze podobno inaczej dawkuje paliwo w momencie wypalania dpf. Nie wnikając w szczegóły ASO mnie olało, przynajmniej podczas telefonicznych konsultacji, i nie załatwiłem tego. Przejechałem kolejne 10 tyś , u mnie praktycznie tylko poza miastem, info o konieczności wymiany oleju / błąd podniesionego poziomu oleju nie wyświetlił się. Wymieniłem olej i tak się złożyło, że po jakiś 6 tyś od wymiany znowu wyświetlił się ten komunikat. Nadmienię, że w wyniku oddelegowania - jakieś 5 tygodni jeździłem wyłącznie po mieście. Umówiłem się na przegląd m.i. pod kątem wymiany tego "rozcieńczonego" oleju jednocześnie dowiadując się kto przeprowadza czyszczenie dpf względnie wymianę. Dwa dni przed przeglądem , wyświetlił się check engine i auto straciło moc. W serwisie stwierdzono po diagnostyce 2 błędy -  błąd podniesionego oleju oraz bląd związany z dpf. Przypomniałem o ich wcześniejszych sugestiach związanych z aktualizacją oprogramowania i poinformowałem że tego nie zrobiłem. Ponieważ funkcjonuje jakaś współpraca między nimi a jednym z ASO to w ramach przeglądu sami zaprowadzili auto na tą aktualizację do ASO. Następnie mechanik z mojego serwisu jeździł z kompem tym autem w celu przepalanie dpf-u. Udało mu się. Skoro się przepalił to nie jest całkiem zapchany ale muszę obserwować co się dzieje. Na razie zrobiłem 400 km i ok.
W każdym razie dowiedziałem, się, że oleju teraz nie powinno przybywać.
Nie znaczy to jednak że z dpf jest ok. Może mnie czekać wymiana/ wymiana wkładu czy inny zabieg rozwiązujący problem. W czyszczenie nie wierzę, odradzono mi je jako zabieg dający krótkotrwałe efekty.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2019, 15:34:19 wysłana przez vvt-i »

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Sierpnia 2019, 23:03:03 »
Wrzucałem już ten link w tym temacie.
hmm, nie rzucił mi się w oczy wcześniej. Pytanie zasadnicze. Czy można liczyć i u nas na takie podejście do kwestii DPF. Ktoś jest w temacie głębiej?

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 11 Sierpnia 2019, 11:47:06 »
Lub czy można takie coś dołączyć w ASO na własną rękę. Ponoć to tylko mod oprogramowania i dodatkowy przycisk  <kawusia>  <taniec>

Offline marcins1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 14 Sierpnia 2019, 17:05:44 »
Kolego vvti w tamtym roku też w ASO wygrywali mi update bo też oleju przybywało, dpfa wyczyscili komputerowo i w trasie pomogło na niecały rok zainkasowali 500 zl i zaczął się wypalac co 200 km. Oddałem auto na regenerację dpf w odp momencie bo był by do wymiany w ASO za grubą kasę. Do tego właśnie prowadzi aso. Po regeneracji przejechałem 1500 km i wypalił się raz po 1300 km. Pozdrawiam

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 14 Sierpnia 2019, 20:08:41 »
Co 1300 km? Tak dobrze? No to u mnie inaczej. :(

Miałem regenerowany DPF i nie ma już błędu DPF'a, ale teraz ustaliło się, że wypalanie jest gdzieś co 350 km. Dynamika silnika dobra, spalanie średnie bardziej niż dobre, czyli niskie... a wypalanie dość częste. Mimo, że wydaje mi się, że trwa krócej niż dawniej, czyli częściej a krócej. Na trasie (AOW) wypalanie ostatnio jest robione na dystansie 10-11 km.

Co to może znaczyć?

Offline marcins1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 15 Sierpnia 2019, 08:12:06 »
Kolego myślę że dalej masz coś nie tak bo 350 km to bardzo mało między wypaleniami u mnie przed regeneracja jak jeszcze był ok wypalał się co 500, 600 km

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 15 Sierpnia 2019, 10:35:52 »
Ktoś z was czyścił kiedyś EGR? Brudny lub nieszczelny EGR powoduje szybsze zapychanie DPF'a i częstsze jego wypalanie.
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpnia 2019, 10:38:21 wysłana przez Gawith »

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 15 Sierpnia 2019, 10:43:06 »
marcins1985 - mi też wypalało się dawniej co 500-600 km, potem filtr się "zapchał", zapaliła się lampka nie-do-zgaszenia, został przeczyszczony i teraz niestety mam te wypalania co 350 km. Ale stale i bez problemów.

Ktoś tu pisał, że podobno trzeba coś zresetować w kompie silnika? Jakieś "zużycie DPF'a"? Coś, co się resetuje przy wymianie na nowy? Czy ktoś może coś takiego tu potwierdzić?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Sierpnia 2019, 11:05:12 »
Reset po wymianie/czyszczeniu filtra cząstek stałych, - bo o tej funkcji mowa, cofa wszystkie wartości adaptacyjne dotyczące filtra cząstek stałych - jednocześnie sterownik od początku gromadzi informacje na temat nagromadzenia sadzy.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 15 Sierpnia 2019, 12:14:09 »
Dzięki za info, dopytam się o to w warsztacie.

Offline maciek_id

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 16 Sierpnia 2019, 10:57:32 »
Ktoś z was czyścił kiedyś EGR? Brudny lub nieszczelny EGR powoduje szybsze zapychanie DPF'a i częstsze jego wypalanie.
Cześć,
Można to zrobić samemu w 1.4 D4D, 2010, FL? Dużo z tym pracy?
Mógłbyś w skrócie napisać jak to zrobić? Na co uważać?
Dzięki!

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #119 dnia: 16 Sierpnia 2019, 12:03:30 »
20-30 minut roboty

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl