Autor Wątek: Rav4 hybryda i kamera 360 stopni  (Przeczytany 15293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 hybryda i kamera 360 stopni
« dnia: 14 Maja 2019, 15:47:15 »
Witam . Kupiłem rav4 hybrydę autko salonowe z 2018r listopad . Mam oryginalne radio z navi. Auto posiada tylko tylna kamerę cofania i czujniki parkowania przód i tył . Pytanie moje brzmi czy do moje go autka da się dołożyć kamerki tak by było 360 stopni ?? Czy ktoś już próbował takiego zabiegu ?? Obecnie tylko wyświetla mi się rylko na radyjku widok z kamerki z tylu i obok szkic ravki na którym są pokazywane czujniki parkowania .

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 hybryda i kamera 360 stopni
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2019, 16:53:34 »
Na boki to chyba potrzebne będą 2 nowe lusterka z kamerkami 14pinowe.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2019, 16:57:33 wysłana przez animuss »

Offline blekitny4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2019, 14:55:26 »
Czyli jak rozumiem dołożyć się nie da ?? Na jednym z portali znalazłem lusterka 14 pionowe z kamera i tymi czujnikami zmiana pasa ruchu czy orientujecie się czy po ewentualnej wymianie lusterek trzeba by cos grzebać w elektryce?? Chodzi mi o to czy przewody producent już tam dał czy trzeba je ciągnąć i czy radio z automatu to rozpozna ?? I jeszcze chyba by musiała jakaś kamerka z przodu być dobrze rozumiem ??

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2019, 19:43:46 »
Mi akurat ktoś urwał, serwis montował, dlatego wiem że lusterka są w kilku wersjach, przed zakupem najpierw musisz się upewnić, odkręcić jedno z lusterek, sprawdzić ile przewodów masz w kostkach przyłączeniowych, ale  w tych  od strony samochodu,  jeżeli masz 14 pinów to instalacja w samochodzie powinna być zrobiona.   
Jeszcze pewnie gdzieś z przodu wtedy będzie kostka przyłączeniowa.
Możesz też zadzwonić do serwisu Toyoty i spytać czy zamontują,  za ile, podać  im VIN, może coś powiedzą.

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maja 2022, 09:20:39 »
Czy ktoś może polecić z Warszawy lub okolic serwis który zamontuje do mojej RAV4 hybrid z 2021 roku kamerę na przód ułatwiającą parkowanie? Idealnie kamerę 360 stopni jeśli to możliwe, ale na przód też będzie ok. Drugi temat który chciałbym zlecić serwisowi to wymiana tabletu na taki z zbudowanym wzmacniaczem z DSP.

Offline memonic1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V iAWD Sel
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maja 2022, 19:46:26 »
W ostateczności możesz zmienić ten muzealny system multimedialny na aftermarketowego teyesa cc3 z zestawem kamer 360 stopni ;)

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2022, 21:30:21 »
No właśnie skłaniam się ku teyesa cc3:
https://m.pl.aliexpress.com/i/1005002311461852.html
Plus kamerki 360 tego samego producenta:
https://m.pl.aliexpress.com/item/1005003376688943.html?gatewayAdapt=gloPc2polMsite
Tylko zanim zamówię chciałbym mieć z jakimś serwisem wstępnie umówiony montaż

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2022, 21:35:53 »
Jak taki Teyes współgra z istniejącym już pakketem JBL audio?

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maja 2022, 21:19:38 »
Można zamontować system oryginalny.
Toyota to prosty samochód - podłączasz kolejny fabryczny moduł i jednostka główna to dodaje.
Jeżeli chciałbyś instalować system fabryczny to wg. tego co znalazłem na jednym z zagranicznym forum  (autor montował u siebie taki zestaw) potrzeba:
- dwie nowe wiązki do drzwi + nowe lusterka z kamerami
- nowa wiązka na przód (kamera + czujniki parkowania + radar)
- nowa atrapa na przód z miejscem do instalacji kamery
- kamera na przód
- nowa wiązka na tył + nowa kamera na tył (stara ponoć nie ma mniej wyprowadzeń)
- komputer systemu 360st.
- włącznik kamer do kabiny
Niby nie dużo, ale jak się wszystko razem policzy robi sie konkretna kwota (nawet licząc po cenach z serwisów aukcyjnych).

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maja 2022, 10:43:21 »
Ciekawe jak taki Teyes współpracuje z kamerami 360 od Toyoty, jeżeli zostanie włożony do samochodu mającego już fabryczne 360st.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maja 2022, 11:21:30 »
Ciekawe jak taki Teyes współpracuje z kamerami 360 od Toyoty, jeżeli zostanie włożony do samochodu mającego już fabryczne 360st.
To samo pytanie tyczy się JBL

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maja 2022, 12:19:20 »
Czyli jak rozumiem dołożyć się nie da ?? Na jednym z portali znalazłem lusterka 14 pionowe z kamera i tymi czujnikami zmiana pasa ruchu czy orientujecie się czy po ewentualnej wymianie lusterek trzeba by cos grzebać w elektryce?? Chodzi mi o to czy przewody producent już tam dał czy trzeba je ciągnąć i czy radio z automatu to rozpozna ?? I jeszcze chyba by musiała jakaś kamerka z przodu być dobrze rozumiem ??

Czujnik zmiany pasa? Czy chodzi Ci o marte pole (BSM) .  Ja do swojego Selection już rok temu szukalem i pytalem w ASO - powiedzieli,ze BSM nie da sie podpiąć. Na Aliexpress widzialem moduł, ale sie nie zdecydowałem..

Lusterka rozbieralem, bo wymienialem na ledy dynamiczne - ale nie mam foto z pinami.

Lusterka z 360 i podświetlane - no to jedynie by wytargać z Exe ;)

Jest na forum dział RAV4 - RAV4 TNGA - Nasze Modyfikacje .. ale widze,ze sie nikomu szukać nie chce..

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maja 2022, 12:21:30 »
Drugi temat który chciałbym zlecić serwisowi to wymiana tabletu na taki z zbudowanym wzmacniaczem z DSP.

ASO Ci nie zamieni tabletu. Poza tym - samemu to można zrobić. 5min roboty, bo kable sa opisane i wtyczki, wszystko ładnie idzie. Jesli kupisz TEYES CC3 - to napisz, to Ci podrzuce filmik .

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maja 2022, 21:44:22 »
Co sie nie da podłączyć BMS-a jak sie da - nadal pozostaje pytanie czy opłacalne. Potrzebne są:
- wymiana wiązek w drzwiach na takie aby podłączyć lusterka z kamerami (przy okazji mają wskaźniki od BMS-a)
- nowe lusterka z kamerami i wskaźnikami BMS-a
- buzeer
- włącznik systemu
- czujniki martwego pola z wiązkami
- system mocowania - i tu jest największy problem - ponoć fabrycznie system mocowanie jest przyspawany do karoserii.

Ponieważ lusterka wraz z kablami są te same pod BMS-a oraz system kamer 360st to warto od razu myśleć o obu systemach - ale wtedy koszty i zakres prac jest dużo większy.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Maja 2022, 21:51:11 »
Co sie nie da podłączyć BMS-a jak sie da - nadal pozostaje pytanie czy opłacalne. Potrzebne są:
- wymiana wiązek w drzwiach na takie aby podłączyć lusterka z kamerami (przy okazji mają wskaźniki od BMS-a)
- nowe lusterka z kamerami i wskaźnikami BMS-a
- buzeer
- włącznik systemu
- czujniki martwego pola z wiązkami
- system mocowania - i tu jest największy problem - ponoć fabrycznie system mocowanie jest przyspawany do karoserii.

Ponieważ lusterka wraz z kablami są te same pod BMS-a oraz system kamer 360st to warto od razu myśleć o obu systemach - ale wtedy koszty i zakres prac jest dużo większy.
zrobiles u siebie? pokaż ..  /namiary na części..?
pisać można dużo … bms .. nie znam..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl