Autor Wątek: alternatywa dla nowej corolli hybrid, co myślicie???  (Przeczytany 12839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
RAV4 2.5 hybrid

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: alternatywa dla nowej corolli hybrid, co myślicie???
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2019, 10:22:12 »
Zniżka 11,5% za auto z zeszłego roku to nic nadzwyczajnego.  Słabe osiągi, spalanie przy 130 kmh prawie 8 l/100 km, mały bagażnik.  W cenie katalogowej nowego 2019 masz Corollę Hybrid HB Comfort+Tech+Navi

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2019, 10:26:02 »
Jak hybrydy to tylko Toyota i długo długo nic jeżeli chodzi o bezawaryjność. Reszta konkurencji dopiero się uczy  <kucharz>

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2019, 12:49:43 »
Hyundaj to nie do końca taka chybryda jak to toyotowcy rozumieją - tam masz zwykłą skrzynie + silnik elektryczny

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2019, 22:21:37 »
dla mnie to zadna alternatywa!! Corolla ma historie Lat w rynku ma swoje sprzedaże (tak jak Beetle) rządzi  VS mamy niro no ok! spoko to dla mnie 2 rożne rzeczy nie można porównywać Krola do .... nie można porównywać NP : fiat 500, Toyota Corolla , Beetle , niektóre rzeczy mają swoje zasady i czy komuś sie podoba czy nie sprzedają za to ze jest taki jaki jest i tyle

1) Miliony egzemplarzy sprzedanych
2) Nazwa sama w sobie ,( nie musi być Toyota )
3) Alternatywa   :o Niro jest  sedanem?
4) Corolla sie nie psuje bo to cała corolla
5) Nie jest to dla mnie ładne! Corolla ładniejsza i bardziej aerodynamiczna  !
zna pan co to jest Corolla ? a co to jest niro? ludzie bardziej rozpoznają
cheers !

Offline maciek89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2019, 12:25:27 »
Dla mnie to żaden wyznacznik, że Toyota to marka... Mój ojciec miał Corollę E12, a poźniej Avensisa T25FL i to nie były niezawodne auta.. Auto nowe z salonu. Odszedł od marki i już nie wrócił do Toyoty. Kia ma za to bardzo dobre opinie natomiast tutaj słabym punktem może być skrzynia dwusprzęgłowa, a generalnie Niro to większe i praktyczniejsze auto, chyba, że porównamy z Corollą kombi.

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maja 2019, 23:46:10 »
no moj tez ma jescze E12 i jakos przy 400.000km jakos nic sie nie dzieje , powiem tylko ze pierwsza zmiana oleju byla przy 25.000km zamiast przy 15.000km. Wydac to zaskodziło i dalej robi kilometry bez problemowo! POZDRO!

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2019, 13:22:43 »
Witam na forum, bo to mój pierwszy post na forum  :-)
Właśnie rozważam zakup nowego auta. Szczerze, to do tej pory toyoty omijałem szerokim łukiem z uwagi na niezbyt dynamiczne silniki i dość wątpliwej urody wygląd.
Zaciekawił mnie jednak najnowszy model corolli z silnikiem 2.0. Auto zapowiada się obiecująco i pod względem dynamiki i ekologii.
Obecnie jeżdżę subaru outbackiem, którego cenię przede wszystkim za komfort podróży w trasie i genialny napęd na 4 koła.
Jeszcze kilka miesięcy temu pewnie bym kupił Levorga, ale niestety z uwagi na emisję te auta nie są już w Polsce dostępne, a to co zostało obecnie na naszym rynku to dramat z racji słabych silników. A szkoda, bo to moje trzecie subaru...
Szukam czegoś dynamiczniejszego, nieco mniejszego od outbacka i z rozsądnym spalaniem w cenie +-110 kpln.
Z pobieżnej analizy rynku moje oczekiwania spełniałoby kilka aut:
- toyota corolla 2.0
- honda civic 1,5T
- proceed GT 1,6T
- mazda 3
Plusy dla toyoty to niskie spalanie w mieście, wygląd (dla mnie bomba), serwis lokalnie, niska awaryjność i dość niska utrata wartości.
Minusy - silnik 2,0, który chyba jest nowością, więc jest jakieś ryzyko, brak napędu 4x4 (żadne z powyzszych tego nie spełnia :|), ograniczenie Vmax (tylko w praktyce gdzie jeździć powyżej 180), mniejsza niszowość w stosunku do subaru (gdzie nie spojrzę, to wszędzie toyoty :grin:), skrzynia eCVT i napęd, do których trzeba się przyzwyczaić.
Teoretycznie mazda 3 będzie z opcją 4x4, ale to już inny budżet i nie ma wersji kombi (mazda 6 jest zbyt duża dla mnie)

Jeździłem testowo bardzo krótko corollą 2.0 i wrażenia raczej więcej niż pozytywne. Jeździłem też trochę dłużej słabszą hybrydą i szczerze, to nie wierzyłem, że ma tylko 122 KM. Odczucie z jazdy też na plus.
Serce mi podpowiada - bierz Proceed GT - będziesz jeździł non stop z bananem na ustach. Rozsądek mówi - bierz toyotę - dynamika zapewniona i relatywnie małe spalanie.
Najwięcej jeżdżę w mieście, więc wybór Toyoty to redukcja spalania o ok. 5-6l na każde przejechane 100 km.
Jakie są wasze porównania i opinie na temat tej toyoty i konkurencji? Wiem, że ciężko porównać tego typu auta, bo tamte to nie hybrydy, ale auto w zasadzie powinno służyć do jeźdżenia i wszystkie ten warunek spełniają  :o
C-HR 2.0 2023

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwca 2019, 13:35:03 »
Dla silnika 2.0 Corolli nie masz porównania, bo żadna konkurencja nie oferuje w hybrydzie 180 KM. Skrzyni eCVT sie nie bój, bo nie ma lepszego wynalazku. To nie jest przekładnia bezstopniowa, jak mylnie wielu ja nazywa. Zalety to pancerna niezawodność i brak strat w dynamice podczas przyspieszania. Szczególnie odczuwa sie to w mieście. Poprzednikiem Auris TS Hybrid jeździłem 4 lata i nawet żarówki nie wymieniłem. Auto sprzedałem jako 5 letnie i wziąłem za nie 65 tys zł, wiec wspaniałe trzyma cenę. Owszem, mój egzemplarz był perełka, przebieg 60 tys km i stan perfekcyjny. Do tego miałem wersje top, ze wszystkim co mozna było zamówić. Niemniej, wziąłem za nią sporo. Co do awaryjności, znam gościa ktory ma priusa z 1997 od nowości. Przebieg 360 tys km i zero problemów z bateria czy skrzynia. Trzyma ja by sprawdzić ile to pożyje jeszcze.

Z moich doświadczeń uważam ze alternatywa, ale tylko dla wersji hatchback moze być Hyundai Ioniq. Testowałem go pare lat temu przez tydzień i zrobił na mnie świetne wrażenie. Jednak dla mnie brak wersji kombi był elementem wykluczającym. Niemniej to moze być alternatywa. Nie bałbym sie tez o awaryjność, gwarancja na zespół napędowy wynosi 8 lat chyba. Wykonanie wnętrza tez lepsze niż w Auris, ale juz nie tak dobre jak w corolli nowej.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2019, 13:51:12 »
Dzięki za odpowiedź. Takie wskazówki są cenne i w pewnym sensie mogą pomóc w podjęciu decyzji...
Wiem, że hybryda to inna bajka i ciężko to porównać. Nie mam z nimi doświadczeń poza tymi ostatnimi testami. Mam kolegów, którzy jeźdźą priusami, CRH i też sobie chwalą ten napęd.
Wrażenia mam naprawdę dobre i dziwię się komentarzom, że auto jest głośne powyżej 100 km/h. Naprawdę nie jest źle. Prowadzenie jest bardzo dobre, choć w zimę będzie dużo gorzej z racji napędu na jedną oś. Mam nadzieję, ze następne zimy będą podobne i 4x4 nie będzie tak bardzo potrzebne.
Koniecznie chcę kombi i ta corolka świetnie mi pod tym względem pasuje. Jest dla mnie w sam raz i do tego śwetnie wygląda.
Jestem coraz bardziej na tak  :grin:
C-HR 2.0 2023

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2019, 13:59:12 »
Dzięki za odpowiedź. Takie wskazówki są cenne i w pewnym sensie mogą pomóc w podjęciu decyzji...
Wiem, że hybryda to inna bajka i ciężko to porównać. Nie mam z nimi doświadczeń poza tymi ostatnimi testami. Mam kolegów, którzy jeźdźą priusami, CRH i też sobie chwalą ten napęd.
Wrażenia mam naprawdę dobre i dziwię się komentarzom, że auto jest głośne powyżej 100 km/h. Naprawdę nie jest źle. Prowadzenie jest bardzo dobre, choć w zimę będzie dużo gorzej z racji napędu na jedną oś. Mam nadzieję, ze następne zimy będą podobne i 4x4 nie będzie tak bardzo potrzebne.
Koniecznie chcę kombi i ta corolka świetnie mi pod tym względem pasuje. Jest dla mnie w sam raz i do tego śwetnie wygląda.
Jestem coraz bardziej na tak  :grin:

Żeby cie pocieszyć, rozumiem twoje dylematy, bo przed Auris miałem tez OBK 2,5l, rocznik 2007 r. Nie brakuje mi jednak napędu 4x4, a zamiast spalania 14l w mieście miałem 3 krotnie niższe. Rozważałem tez Levorqa, ale jak dowiedziałem sie, że Corolla wprowadza 2.0 HSD wiedziałem ze to oferta dla mnie. Poczytaj sobie moje wrażenia w innym wątku o pierwszych kilometrach Corolla 2.0 TS HSD. Nie jest to ideał, ale to co mozna określić wadami jest marginalne. Mam nadzieje ze bedzie sie tak samo sprawować ten naped jak 1.8 w Auris. I negocjuj cenę, ja zbiłem dużo, więcej niż 10 tys pln.

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwca 2019, 14:34:13 »
Faktycznie miałeś podobny dylemat. Levorg jest wycofany ze sprzedaży, Impreza i XV są tylko z silnikiem 1,6 a Forek i Outback poza zasięgiem cenowym. Nie mam z czego tam wybierać. Napęd subaru genialny, ale tak naprawdę wykorzystałem go w praktyce tylko raz w tym roku na wyjeździe na narty.
Czytałem cały ten wątek i Twoją opinię również. Pooglądałem trochę filmów na YT i chwilę pojeździłem tym autem. Robi bardzo dobre wrazenie i w bonusie to spalanie w mieście. Mam już ofertę i dostałem rabat na poziomie 6 kpln dla wersji comfort z pakietami style i tech. Może jeszcze uda mi się coś wynegocjować i pewnie zamówię :grin:
C-HR 2.0 2023

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2019, 15:11:27 »
I przy okazji zapytam jak wygląda sprawa z dostępem do części i serwisem w toyocie? Ile może kosztować przegląd hybrydy?
C-HR 2.0 2023

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2019, 15:27:59 »
I przy okazji zapytam jak wygląda sprawa z dostępem do części i serwisem w toyocie? Ile może kosztować przegląd hybrydy?

Kosztuje tyle samo co nie hybrydy, 600-800 zl raz na rok

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Czerwca 2019, 18:21:59 »
W Krakowie chyba jakoś taniej albo z własnym olejem. Ja zawsze płaciłem ok 1100-1200 pln

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl