Witam na forum, bo to mój pierwszy post na forum

Właśnie rozważam zakup nowego auta. Szczerze, to do tej pory toyoty omijałem szerokim łukiem z uwagi na niezbyt dynamiczne silniki i dość wątpliwej urody wygląd.
Zaciekawił mnie jednak najnowszy model corolli z silnikiem 2.0. Auto zapowiada się obiecująco i pod względem dynamiki i ekologii.
Obecnie jeżdżę subaru outbackiem, którego cenię przede wszystkim za komfort podróży w trasie i genialny napęd na 4 koła.
Jeszcze kilka miesięcy temu pewnie bym kupił Levorga, ale niestety z uwagi na emisję te auta nie są już w Polsce dostępne, a to co zostało obecnie na naszym rynku to dramat z racji słabych silników. A szkoda, bo to moje trzecie subaru...
Szukam czegoś dynamiczniejszego, nieco mniejszego od outbacka i z rozsądnym spalaniem w cenie +-110 kpln.
Z pobieżnej analizy rynku moje oczekiwania spełniałoby kilka aut:
- toyota corolla 2.0
- honda civic 1,5T
- proceed GT 1,6T
- mazda 3
Plusy dla toyoty to niskie spalanie w mieście, wygląd (dla mnie bomba), serwis lokalnie, niska awaryjność i dość niska utrata wartości.
Minusy - silnik 2,0, który chyba jest nowością, więc jest jakieś ryzyko, brak napędu 4x4 (żadne z powyzszych tego nie spełnia

), ograniczenie Vmax (tylko w praktyce gdzie jeździć powyżej 180), mniejsza niszowość w stosunku do subaru (gdzie nie spojrzę, to wszędzie toyoty

), skrzynia eCVT i napęd, do których trzeba się przyzwyczaić.
Teoretycznie mazda 3 będzie z opcją 4x4, ale to już inny budżet i nie ma wersji kombi (mazda 6 jest zbyt duża dla mnie)
Jeździłem testowo bardzo krótko corollą 2.0 i wrażenia raczej więcej niż pozytywne. Jeździłem też trochę dłużej słabszą hybrydą i szczerze, to nie wierzyłem, że ma tylko 122 KM. Odczucie z jazdy też na plus.
Serce mi podpowiada - bierz Proceed GT - będziesz jeździł non stop z bananem na ustach. Rozsądek mówi - bierz toyotę - dynamika zapewniona i relatywnie małe spalanie.
Najwięcej jeżdżę w mieście, więc wybór Toyoty to redukcja spalania o ok. 5-6l na każde przejechane 100 km.
Jakie są wasze porównania i opinie na temat tej toyoty i konkurencji? Wiem, że ciężko porównać tego typu auta, bo tamte to nie hybrydy, ale auto w zasadzie powinno służyć do jeźdżenia i wszystkie ten warunek spełniają