Autor Wątek: E11 1.3 4E-FE  (Przeczytany 1941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sl4V4

• Toyot Leżący
  • *
E11 1.3 4E-FE
« dnia: 22 Maja 2019, 15:48:53 »
Na początku serdecznie witam forumowiczów  <narka>
Jako, że na pierwszy samochód zakupiłem Corolkę z '98 i mam takie pytanko czy ktoś może posiada instrukcję serwisową?

Dokładniej to chodzi mi o schemat elektryki (brak światła we wnętrzu - sufit, oraz w bagażniku, jedna żarówka w zegarze chyba padła - podświetlenie od strony temperatury, brak kontrolki włączonych świateł mijania).
Także potrzebuję sprawdzić instalację nawiewu, gdyż środkowy panel nie podaje powietrza. Boczne kratki, na nogi czy przednia szyba wieją dobrze.
Także jest problem z regulacją nawiewu (pokrętło od ustawiania gdzie ma wiać obraca się, lecz raczej nie przestawia "łopatek" tylko słychać dźwięk, jakby coś się łamało  :wallbash: ).

Spalanie - Motostat.pl

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: E11 1.3 4E-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2019, 07:44:40 »
W instrukcji serwisowej nie ma schematów.
Brak światła: a włączone? Żarówki żyją? Jak bezpieczniki? W bagażniku może po prostu krańcówka przy zamku nie działa.
Nie ma kontrolki świateł mijania.
Żeby zmienić żarówki wyciągasz licznik. Dwie śruby w ramce u góry i wyjmujesz ramkę. Potem chyba 4 będzie widać i licznik wędruje do Ciebie. Może być konieczne odpięcie linki, jeśli masz na linkę. Jeśli nie poradzisz sobie od kabiny, trzeba by przy skrzyni odpiąć, trzyma ją tam zawleczka w kształcie omegi.
Środkowy panel nie w każdym ustawieniu podaje powietrze, sprawdziłeś wszystkie ustawienia?
Pokrętło nie jest od ustawiania gdzie ma wiać, tylko czy i jak mocno ma wiać. Wystarczy wyjąć kratki, zobaczysz co tam się dzieje. Może coś się popsuło w pozycji zamkniętej - to by była druga potencjalna przyczyna braku nawiewu ze środka.

Offline Sl4V4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2019, 11:47:44 »
@Problem, dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, że nowy użytkownik i pierwszy samochód, ale potrafię obsługiwać i wiem co do czego w samochodzie ;)

Nie ma kontrolki świateł mijania.

Poważnie? Jedyna informacja o włączeniu świateł to podświetlenie "zegarów"?  :shock: Toś mnie zaskoczył. Z taką opcją jeszcze się nie spotkałem w autach.

Chodzi mi o wybór kierunku nawiewu. Są 3 pokrętła. moc, zimne/ciepłe i kierunek (na poniższym zdjęciu pierwsze pokrętło z prawej.) Przy krańcowych nastawach (szyba/pasażerowie [twarz] słychać trzask i dość mocno coś blokuje)
.

Rozumiem, że w tym przypadku cała konsola do zdjęcia?
Spalanie - Motostat.pl

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2019, 13:34:37 »
Poważnie? Jedyna informacja o włączeniu świateł to podświetlenie "zegarów"? 
No widzisz. Dlatego, choć zakładam, że
potrafię obsługiwać i wiem co do czego w samochodzie
to pisząc na forum, staram się wyeliminować nawet te pozornie najgłupsze i najoczywistsze tematy :)

A, ok, myślałem, że pisząc o pokrętle, masz na myśli to obok kratki. No to może faktycznie to pokrętło w konsoli środkowej masz popsute i stale ustawione w jedną z tych opcji (zapomniałem które to były), kiedy ze środkowego nawiewu nic nie leci.
Jak już naprawisz, to nie zdziw się, że przy nastawieniu ciepłego na szybę, ze środkowych i tak leci zimne.
Niestety - tak jak piszesz, to do zdjęcia i to niestety na początek, bo problem może leżeć głębiej. Ale oby to tylko tu w miejscu pokrętła był problem.
Pod pokrętłami masz śrubki. Pokrętła ściągasz ciągnąc do siebie. Ściągasz też ten dzyndzel od przełącznika na obiek wewnętrzny/zewnętrzny. I to wszystko - panel wyjmiesz ciągnąc do siebie, najlepiej złapać od dołu, tam, gdzie zapalniczka.

Offline Sl4V4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2019, 13:49:39 »
Dziękuję raz jeszcze :)

Brak światła: a włączone? Żarówki żyją? Jak bezpieczniki? W bagażniku może po prostu krańcówka przy zamku nie działa.

Żarówki żyją (sprawdzane na 2 sposoby), włącznik ustawiony poprawnie, bezpieczniki OK.
Czyli pozostaje sprawdzenie wiązki od tych żarówek (trochę zabawy, ale dam radę... raczej, możliwe że styki do wyczyszczenia).

nie zdziw się, że przy nastawieniu ciepłego na szybę, ze środkowych i tak leci zimne.

Heh, i kolejna rzecz która jest chyba specyficzna dla Toyoty?  :o
Rozumiem, że po ustawieniu nawiewu na szybę + nogi, wtedy środkowy nawiew jest wyłączony? Czy tutaj także coś wykombinowali?  :o
Spalanie - Motostat.pl

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2019, 13:56:39 »
Nie pamiętam, który z nastawów eliminuje środkowe kratki. Na pewno nie szyba i nie centralnie na pasażerów. Któryś z: szyba-nogi, centralnie-nogi albo nogi. Odpowiedź jest w instrukcji. Żeby było smieszniej, z tego, co kojarze, inaczej jest w JT a inaczej w SB.
W lamce podsufitki jest stały + i załączana jest minusem. Obstawiam, że w bagażniku też.
Do podsufitki dobierzesz się szarpnięciem klosza w dół, najlepiej wsadzić palec w miejsce obok dźwigni. Dalej już będą śrubki. Bez śrubek nie ma masy - pamiętaj przy sprawdzaniu.

Niestety nie wiem gdzie dokładnie znajduje się mechanizm do którego idzie drugi koniec linki ale zacząłbym poszukiwania od demontażu tego, co jest wokół pokazanej przez Ciebie konsoli. Niestety aby do tego się dobrać, trzeba jechać ze wszystkim po obu stronach, w kolejności: listwa progowa, kickpanel, schowek pasażera/osłona pod kolumną kierownicy, tunel środkowy (śrubki w schowku-podłokietniku oraz po prawej i lewej, na wysokości ok 5cm nad podłogą, tuż przy miejscu, gdzie tunel łączy się pod mieszkiem z następnym elementem) i dopiero to, o demontaż czego walczymy.
Ale cóż, zerknij najpierw przy pokrętle.
Zapoznaj się i korzystaj też z http://japan-parts.eu
Na obrazkach znajdziesz samodzielnie i szybciej niż przez forum odpowiedzi na pytania, które jeszcze zadasz :)

Offline Sl4V4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2019, 14:44:29 »
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl