Autor Wątek: Słaba wydajność klimatyzacji  (Przeczytany 27155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pat

• Gość
Słaba wydajność klimatyzacji
« dnia: 27 Maja 2005, 22:57:38 »
Cześć ze względu na obecne temperatury będzie to chyba temat na czasie. Problem dotyczy małej wydajności klimatyzacji więc czy należy ją nabić oraz co lub czy powinienem coś więcej z tym zrobić a jeśli tak to najlepiej gdzie mam na myśli ASO lub np. jakiś zakład który siętym zajmuje (oczywiście cena gra tu dużą role). Jeszcze jedno pytanie ile mogło by to kosztować?
Moja rolka to 2002r. 40kkm przebiegu. Prosze o porade.
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2008, 09:27:13 wysłana przez Janmor »

Bisua

• Gość
S³aba wydajno¶æ klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2005, 00:03:02 »
Witam wg mnie powienieś zrobić przeglad (choć skoro rolka jest z 2002 roku to powinno to wejsc w przeglad okresowy)
Przeglad :
1. sprawdzenie filtra moze jest zasyfiony i klimka za słabo dmucha
2. dobicie lub wymiania czynnika
cena :
ja w Cari w ASO po znajomosci dałem 100 zł za wymiane całego czynnika i przeglad
normalnie ceny kształtują sie w okolicach 300 zł

Piotrrtv

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2005, 00:07:38 »
Sprawdzenie klimy z uzupełnieniem to koszt około 150zł robiłem to niedawno w salonie Seata , ale nie polecam ASO Toyoty [ wysoki koszt ] . Znaczny spadek wydajności może być spowodowany zapchanym filtrem przeciwpyłkowym , jeżeli go dawno nie wymieniałeś to prawdopodobnie jego wina .

pat

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maja 2005, 18:16:38 »
Dziękuje za otrzymane porady. Filtr przeciwpyłkowy był niedawno wymieniany i rzeczywiście jest lepiej ale wydaje mi sie że powinna chłodzić bardziej wydajnie może 3 lata to jest okres po jakim trzeba uzupełnić czynnik chłodzący w klimie a być może że ona mataką wydajność trudno mi to stwierdzić ponieważ jeżdze tym autem pierwszy letni sezon. Jeśli ktoś wie jak powinna chłodzć taka klimatyzacja w upalne dni to prosze o wypowiedzi.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2005, 23:20:29 »
Cytat: pat
Jeśli ktoś wie jak powinna chłodzć taka klimatyzacja w upalne dni to prosze o wypowiedzi.
tzn ?? jeżeli chodzi ci o temperaturęwydobywająca sie z nawiewu to powinno to być gdzies koło 5 stopni C

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maja 2005, 06:58:27 »
wydaje mi sie że powinna chłodzić bardziej wydajnie

Potwierdzam że wydajność klimatyzacji w corollach E12 jest mizerna w porównaniu do innych modeli Toyoty. Trzeba często czyścić i wymieniać filtr przeciwpyłkowy. Przynajmniej co roku skontrolować ilość czynnika i odgrzybiać parownik.

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maja 2005, 10:01:47 »
Cytat: kajjo
Potwierdzam że wydajność klimatyzacji w corollach E12 jest mizerna w porównaniu do innych modeli Toyoty. Trzeba często czyścić i wymieniać filtr przeciwpyłkowy. Przynajmniej co roku skontrolować ilość czynnika i odgrzybiać parownik.

Ja tam nie narzekam :) Troche gorsza wydajnosc byla zawazalna w ostatnich dniach, ale jak na zewnatrz 30 stopni to nie ma sie co dziwic moim zdaniem.
Głowix

Kroket

• Gość
Re: S³aba wydajno¶æ klimatyzacji
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Maja 2005, 08:54:50 »
...Moja rolka to 2002r. 40kkm przebiegu. Prosze o porade.

Niestety, klimatyzacja w E12 slabo chlodzi. Do tego mam wrazenie, ze material tablicy rozdzielczej bardzo silnie i szybko sie nagrzewa. Tak czy owak, wydajnosc klimy w tym samochodzie jest za mala. Troche pomaga przestawienie nawiewu na gorne dysze.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maja 2005, 13:03:53 »
Cytat: Kroket
Niestety, klimatyzacja w E12 slabo chlodzi.

Nie jest tak źle, może być zabrudzony/zapaskudzony filtr przeciwpyłkowy (w reno zawsze był z tym problem), natomiast temp. na zewnątrz ma niewątpliwie wpływ na jej wydajność, bo wczoraj w tym upale u mnie też słabiej chłodziła, ale powienienem po roku eksploatowania sprawdzić jak wyglada filtr :)
E18_Prestige_MultidriveS

wiwo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Maja 2005, 23:44:11 »
Pierwsze słyszęże klima w E12 jest słaba, a przynajmniej ja swojej Corollce nie narzekam. W ostatnie wakacje w  Chorwacji temp dochodziła do 35 stopni a w aucie był chłodzik że aż miło  :D więc upały w polsce mi nie straszne. Oczywiściętrzeba wymieniac filtr przeciwpyłkowy no ale o takich oczywistościach chyba nie trzeba wspominać  :wink:

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Czerwca 2005, 08:49:22 »
Cytat: YogiBabo
Nie jest tak źle, może być zabrudzony/zapaskudzony filtr przeciwpyłkowy (w reno zawsze był z tym problem), natomiast temp. na zewnątrz ma niewątpliwie wpływ na jej wydajność

W porownaniu z klima np. w fordach, ta z toyoty jest dosc mizerna. Jej zaleta jest natomiast niski pobor mocy (mondeo I 1.6 po wlaczeniu klimy wyraznie przyhamowywalo).
Filtr to sprawa oczywista. Zauwazylem jednak, ze na wydajnosc ma wplyw nie tyle temperatura co naslonecznienie. Moze byc +35 ale jesli jest pochmurno, wydajnosc wzrasta. Jesli na moment (doslownie kilkanascie sekund) pojawi sie slonce, wszystko bierze w leb. Stad uwaga o silnym nagrzewaniu sie tablicy rozdzielczej.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Czerwca 2005, 10:25:33 »
Cytat: Kroket
Zauwazylem jednak, ze na wydajnosc ma wplyw nie tyle temperatura co naslonecznienie. Moze byc +35 ale jesli jest pochmurno, wydajnosc wzrasta. Jesli na moment (doslownie kilkanascie sekund) pojawi sie slonce, wszystko bierze w leb. Stad uwaga o silnym nagrzewaniu sie tablicy rozdzielczej.

chyba trafiłeś w sedno :)
E18_Prestige_MultidriveS

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Czerwca 2005, 11:46:09 »
Cytat: YogiBabo
chyba trafiłeś w sedno :)

Do tego zauwaz, ze szyby w E12 przepuszczaja bardzo duzo ciepla. Nie zdarza mi sie w innych samochodach, zeby czuc pieczenie na skorze w sloneczny dzien przy zamknietych oknach. A dodam, ze nie jestem albinosem ani innym wyjatkowym egzemplarzem :).

pat

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Czerwca 2005, 15:56:22 »
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. Mam jeszcze pytanie a mianowicie jak często doładowujecie klime w swoich toyotach a szczegulnie chodzi mi o corolle. Moja ma już 3 lata 40kkm i nie jestem właśnie pewien czy klima wymaga doładowania więc prosze o dalsze porady.

niedzio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Czerwca 2005, 00:00:41 »
Ja mam Corolle z 97r., silnik 1,4. Kupiłem ją w zeszłym roku i też mi sięwydawało, że ma słabą wydajność. Pojechałem do jednego serwisu, który specjalizuje sięw klimatyzacjach, podłączyli wszystko do osprzętu. Temperatura wydobywającego siępowietrza była w granicach 6C, przy zbadaniu ilości czynnika chłodzącego stwierdzili, że troszkębrakuje, mają stawkęza 100g doładowania, doładowali mi najmniejszą możliwą część (30 zł) ale nie zauważyłem jakiegoś przyrostu wydajności. Jednak klima mnie nie zawiodła, w zeszłym roku byłem na Sycylii, temperatura dochodziła do 40C a klimka działała. Im jechałem szybciej tym było lepiej, ale to jest chyba oczywiste :).

Mam pytanko --> jak wygląda sprawa odgrzybiania klimy, jak stwierdzić że już jest na to czas. Ja mam taki efekt, że nieważne czy mam włączoną klimęczy nie jak ustawięobieg wewnętrzny to pojawia mi siętaki średnio przyjemny (jakby wilgotny) zapach w kabinie samochodu. Czy to może być objaw zagrzybienia?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl