Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #315 dnia: 02 Stycznia 2021, 23:32:14 »

Mimo, że widzę "poprawę" w Twoim myśleniu, muszę napisać, że ściemniasz z tematem. Po pierwsze nie Twój temat, po drugie zacząłeś od:

Jaki ma sens ręcznie przełączać skrzynię w tryb B jak ten sam efekt czyli mocniejsze ładowanie aku uzyskamy lekko hamując gdzie ładowanie odbywa się za pomocą rekuperacji ?
I gdzie tam i w kilku następnych postach jest o "lekkich" zjazdach?

« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2021, 23:36:29 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #316 dnia: 02 Stycznia 2021, 23:35:39 »
Przy lekkich zjazdach to odpuszczasz gaz i jedziesz odzyskując energię

Dowcipny jesteś.

A przy średnich zjazdach gdzie samo odpuszczenie gazu nie wystarczy i trzeba trochę bardziej zwolnić np. przed zakrętem to wcześniej wbijać B czy lekko hamować. O to jest pytanie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #317 dnia: 02 Stycznia 2021, 23:35:59 »
Od????

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #318 dnia: 02 Stycznia 2021, 23:39:54 »

Mimo, że widzę "poprawę" w Twoim myśleniu, muszę napisać, że ściemniasz z tematem. Po pierwsze nie Twój temat, po drugie zacząłeś od:

Jaki ma sens ręcznie przełączać skrzynię w tryb B jak ten sam efekt czyli mocniejsze ładowanie aku uzyskamy lekko hamując gdzie ładowanie odbywa się za pomocą rekuperacji ?

Bo wątek o mocnych hamowaniach i stromych zjazdach się rozwinął.
A temat nie mój ale dotyczy techniki jazdy Hybrydą.
Jak zakładam osobny temat to większość ma pretensje że zakładam nowy temat jak już jest podobny.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #319 dnia: 02 Stycznia 2021, 23:44:00 »
Ja tam nie mam pretensji Wszystko trzeba sprawdzic metodą prób i błędów.Każdy gdzieś jedzie pierwszy raz i nie wie jak się zachować .Jak spróbuje to będzie wiedział

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #320 dnia: 02 Stycznia 2021, 23:53:14 »

Bo wątek o mocnych hamowaniach i stromych zjazdach się rozwinął.
A temat nie mój ale dotyczy techniki jazdy Hybrydą.
Jak zakładam osobny temat to większość ma pretensje że zakładam nowy temat jak już jest podobny.
Posłuchaj, od  1999 roku jeżdżę regularnie w góry (ALPY, Sierra Nevada, ale i Karpaty czy Tatry itp.) i uwierz, bez hamowania silnikiem NIE ZJEDZIESZ! Chyba, ze Ci nie zależy na życiu i aucie...co nastąpi pierwsze  :wallbash:
Jak myślisz, po co ten tryb w Twoim aucie?
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2021, 23:56:42 wysłana przez Krisman »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #321 dnia: 03 Stycznia 2021, 00:02:59 »
Mi się jeszcze nie zdarzyło mieć baterii naładowanej na 8 kresek. Jedynie na 7 parę razy widziałem.
To znaczy że na takim zjeżdzie nie musisz używać funkcji B, używaj funkcji B wówczas gdy nawet gdybyś bardzo tego nie chciał to i tak będziesz miał 8 kresek na baterii, to w kwestii oceny, przy jakim zjeżdzie należy użyć funkcji B.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #322 dnia: 03 Stycznia 2021, 00:14:42 »
Mi się jeszcze nie zdarzyło mieć baterii naładowanej na 8 kresek. Jedynie na 7 parę razy widziałem.
To znaczy że na takim zjeżdzie nie musisz używać funkcji B, używaj funkcji B wówczas gdy nawet gdybyś bardzo tego nie chciał to i tak będziesz miał 8 kresek na baterii, to w kwestii oceny, przy jakim zjeżdzie należy użyć funkcji B.

Czyli dla większości Hybryd jeżdżących w kraju tryb B jest do niczego niepotrzebny.
Podobnie jak przyciski ECO MODE i PWR MODE. Różnice są minimalne. W ECO pedał gazu stawia lekko większy opór. Większych różnic nie zauważyłem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #323 dnia: 03 Stycznia 2021, 00:34:30 »

Czyli dla większości Hybryd jeżdżących w kraju tryb B jest do niczego niepotrzebny.
Podobnie jak przyciski ECO MODE i PWR MODE. Różnice są minimalne. W ECO pedał gazu stawia lekko większy opór. Większych różnic nie zauważyłem.

Czy to oznacza, że go ma nie być? I skąd zakładasz, że WIĘKSZOŚĆ nie jeździ w góry? Choćby OKAZJONALNIE?
Mam napęd AWD i co? Jak się nie "taplam" w błocie to nie potrzebnie?
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2021, 00:37:09 wysłana przez Krisman »

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #324 dnia: 03 Stycznia 2021, 19:00:25 »
Ja dodam swoje 3 grosze. Na co dzień poruszam się po trójmieście, ale czasem odwiedzam swoje rodzinne góry. Cała zadyma z trybem B wzięła się z tego, że ktoś kiedyś skojarzył tryb B ze słowem Battery i z tym, że samochód zwalnia w tym momencie, więc uznał, że to dodatkowy tryb przyspieszający ładowanie baterii auta. W rzeczywistości to B pewnie od słowa Breake, czyli hamowanie.
I teraz praktyka, samochód w trybie B zaczyna kręcić silnikiem by w ten sposób zużyć nadmiar energii, potrafi go nawet rozpędzić do dużych prędkości. W mieście używam go czasem jeżeli widzę że jadę za szybko a zapaliło się czerwone, wiem, że auto by zahamować będzie musiało użyć klocków hamulcowych, wciskam delikatnie hamulec odzyskując maksymalnie energię, jednocześnie silnik spowalnia samochód, po zatrzymaniu przełączam w tryb D. Staram się zawsze przewidywać zmianę świateł by tej energii wykorzystać jak najwięcej.
Teraz jazda w górach. Jeżeli jedziemy z góry lekko hamujemy lub jedziemy nie hamując i ładujemy baterię, jeżeli jest już pełna wtedy wciskamy tryb B by dohamować samochód. Zauważycie wtedy, że słychać jak rozkręcany jest silnik. Jeżeli chcecie najlepiej wykorzystać odzyskiwanie baterii polecam włączenie tempomatu na 41 km/h wtedy samochód zwalnia, nie może użyć hamulca roboczego, więc hamuje maksymalnie silnikiem elektrycznym. Jeżeli jeździcie po górach warto sprawdzić czystość filtra powietrza przy baterii, w warunkach górskich ogniwa bardzo się grzeją bo bardzo intensywnie pracują.
Ja często wiedząc, że będę jechał w dół, rozładowuje baterię na trybie E by było miejsce na nowy prąd. A teraz anegdota. Koleżanka pożyczyła nową corolle w Aplach, dopiero na 4 dzień przypomniała sobie moją opowieść o trybie B, wcześniej hamowały tylko hamulcem, strasznie narzekały na smród klocków hamulcowych.
Z tego co mi się wydaje samochód sam nie przełączy się w tryb B. Chyba, że się mylę. Niestety hybryda jest takim autem, że trzeba ją trochę poznać by efektywnie jeździć. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #325 dnia: 18 Stycznia 2021, 16:11:40 »
I jak spalanie przy minus 20?  U mnie komputer pokazał 1.5 l/100 km więcej niż zwykle.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 18 Stycznia 2021, 17:34:17 »
13.5 km mam do pracy przez miasto. Wyszło mi chyba 6.1 l na 100 z komputera. Myślę, że i tak nieźle ale dużą część trasy samochód jechał na silniku spalinowym. Ogrzewanie tryb auto medium na 21 stopni + grzanie tyłeczka :)

Ogólnie zauważyłem wpływ szklanego dachu na spalanie. Jak mam otwarty, to jest lekko głośniej i zimniej, taka tafla szkła to dobry wymiennik ciepła... Przy zamkniętym cieplej i ciszej. Choć lepiej przy otwartym się jeździ... ;)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #327 dnia: 18 Stycznia 2021, 17:51:11 »

Choć lepiej przy otwartym się jeździ... ;)

Szczególnie zimą w takie mrozy ;)

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #328 dnia: 18 Stycznia 2021, 20:32:59 »
Autko mam garażowane, stąd dach nie zamarza. ???? Fajnie się patrzy, jak pada śnieg ??

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #329 dnia: 18 Stycznia 2021, 21:30:55 »
13.5 km mam do pracy przez miasto. Wyszło mi chyba 6.1 l na 100 z komputera. Myślę, że i tak nieźle ale dużą część trasy samochód jechał na silniku spalinowym. .... ;)

U mnie na dojeździe do pracy przy -20 spalanie wyszło ok. 2 l większe niż przy temp. dodatniej.
Pewno dlatego że całą trasę auris przejechał na silniku spalinowym. Mimo że w korku też stałem i mimo że bateria była naładowana. Widać auris nie zdążył osiągnąć odpowiedniej temperatury aby wyłączyć silnik spalinowy. Ale 6.5 l na 100 to też jeszcze nie tragedia jak na -20. To dalej porównywalne z dieslem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl