Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #300 dnia: 02 Stycznia 2021, 18:45:24 »
Jak to nie jest mocne hamowanie tylko takie samo jak na jeździe w trybie B to chyba tarcze nie wchodzą w grę.
Dobrze Ci powiedzieli    mbauris i Krisman.
Tylko nie dokończyli... 
Na długich zjazdach hamując jak piszesz szybko skończy się pojemność akumulatora. Wyższość hybrydy się tu kończy, i co wtedy? Jadąc tak dalej system musi zacząć hamować klockami, jak w zwykłym aucie, bo nie ma co zrobić z energią...
Po to jest "B" żeby w takiej sytuacji oszczędzić hamulce, włączyć hamowanie silnikiem - podobnie jak w zwykłym aucie.
Teraz rozumiesz?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 02 Stycznia 2021, 18:54:21 »
bardos w każdym automacie gdy jesteś na długim zjeżdzie  masz możliwość blokady biegów np 1, 2 itd. Gdybyś jechał na D, po pewnym czasie spaliłbyś hamulce. W hybrydach Aurisa, Priusa nie ma funkcji blokady biegów, jest funkcja B. Przy długim zjeżdzie twoim problemem nie jest ładowanie baterii ( bateria bez Twojego udziału będzie naładowana na maxa),a przegrzanie układu hamulcowego.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #302 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:12:00 »
W trybie B odzyskiwana energia mimo wskazówki na polu Charge nie idzie do baterii ale w krecenie silnikiem. Ładnie to widać w Hybrid Assistat gdy podczas hamowania pojawia sie energia na słupku ICE (zamiast na polu MG/EV) i słuchać to w postaci podwyższonych obrotów silnika.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #303 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:14:55 »
Jak to nie jest mocne hamowanie tylko takie samo jak na jeździe w trybie B to chyba tarcze nie wchodzą w grę.
..... 
Na długich zjazdach hamując jak piszesz szybko skończy się pojemność akumulatora. Wyższość hybrydy się tu kończy, i co wtedy? Jadąc tak dalej system musi zacząć hamować klockami, ......

Czyli rekuperacja nie działa jeśli bateria ma 100% naładowania ? Mi się jeszcze nie zdarzyło mieć baterii naładowanej na 8 kresek. Jedynie na 7 parę razy widziałem.

Ale dobra.
Kończąc temat - mi nie chodzi o jazdę w dużych górach na ostrych zjazdach.
Bardziej mi chodzi o pojedyńczy zjazd i bateria nie jest w 100% naładowana.

Czy jest sens wachlować biegami na B i później znowu na D jak zjazd wymaga delikatnego hamowania gdzie hamulcem można zhamować gdzie zadziała rekuperacja i doładowanie aku czyli ten sam efekt co przełączanie na B i hamowania silnikiem.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #304 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:18:57 »
W trybie B odzyskiwana energia mimo wskazówki na polu Charge nie idzie do baterii ale w krecenie silnikiem. Ładnie to widać w Hybrid Assistat gdy podczas hamowania pojawia sie energia na słupku ICE (zamiast na polu MG/EV) i słuchać to w postaci podwyższonych obrotów silnika.

No to tym bardziej nie opłaca się hamować silnikiem w trybie B jak aku się nie ładuje.
Lepiej lekko zwalniać hamulcem czyli rekuperacją bo tarcze i tak nie hamują a przynajmniej aku się doładuje.

Do stromych gór i bardzo mocnych zjazdów to wiadomo hamujemy silnikiem w trybie B żeby hamulców nie przegrzewać.
Mi chodzi o lekkie pojedyńcze zjazdy.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:24:28 »
Wg mnie nie ma sensu machanie biegami. To nie manual :) Komputer w aucie sam przełączy skrzynie na B gdy bateria będzie pełna.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:32:43 »
Tym bardziej nie ma sensu tryb B na lekkich zjazdach. To nie potrzebne krecenie silnika, które zawyży Ci średnia ze spalania.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #307 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:46:34 »
Tym bardziej nie ma sensu tryb B na lekkich zjazdach. To nie potrzebne krecenie silnika, które zawyży Ci średnia ze spalania.

Właśnie o to mi chodziło że przy lekkich zjazdach nie ma korzyści zmieniać na B.  A czy się samo przełączy na B jak aku będzie miał 100% to nie wiem. Samo zwiększenie się obrotów silnika w trybie B chyba nie zwiększa spalania bo przy hamowaniu silnikiem paliwo nie jest podawane ale jeśli aku nie jest doładowywany a przy rekuperacji jest to nie ma korzyści z trybu B.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #308 dnia: 02 Stycznia 2021, 19:57:13 »
Do stromych gór i bardzo mocnych zjazdów to wiadomo hamujemy silnikiem w trybie B żeby hamulców nie przegrzewać
Chyba nigdy nie byłeś w stromych górach.

Offline hackereq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 02 Stycznia 2021, 20:46:39 »
Dołącze się do tematu B.
Zdażyło mi się podczas zjazdów w trybie D doładować baterie do tego stopnia, że auto samo zaczęło hamowanie silnikiem. Na wyświetlaczu nadal było D, ikonka EV zgasła i pojawił się pasek spalania.
Moje pytanie, czym różni się to od B?

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 02 Stycznia 2021, 21:11:51 »
Zdażyło mi się podczas zjazdów w trybie D doładować baterie do tego stopnia, że auto samo zaczęło hamowanie silnikiem. Na wyświetlaczu nadal było D, ikonka EV zgasła i pojawił się pasek spalania.
No ja nie zauważyłem takiego zjawiska, ale może mało jeżdżę po górach  :o

Moje pytanie, czym różni się to od B?
Na B masz od razu silniejsze hamowanie z udziałem silnika - bez wciskania pedału hamulca. Wygodne ne długich zjazdach.
O ile pamiętam, to też ładuje akumulator.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #311 dnia: 02 Stycznia 2021, 22:20:06 »
Do stromych gór i bardzo mocnych zjazdów to wiadomo hamujemy silnikiem w trybie B żeby hamulców nie przegrzewać
Chyba nigdy nie byłeś w stromych górach.

Ja mieszkam nie daleko stromych gór.
Wiadomo że samym trybem B nie wyhamujemy na stromej górze ale tryb B sam z siebie będzie hamował to i hamulce będą mieć lżej.

Co do ładowania aku w trybie B to strzałka pokazuje że aku jest ładowany ale czy faktycznie się ładuje i w większym stopniu niż samym hamulcem to jeszcze nie wiem. Opinie są podzielone.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #312 dnia: 02 Stycznia 2021, 22:42:27 »
Pojedż w alpy najlepiej  na jakąś hochalpenstrasse i tam sobie sprawdż jak zachowuje się samochód.Przejazd  naszymi drogami w górach nie pokaże ci wszystkich opcji hybrydy.Ja byłem i to co piszecie o hamowaniu czy silnikiem czy hamulcami nie ma się nijak do jazdy po naprawdę wysokich górach,Ale zapewniam że jazda daje dużo frajdy ale po zjeżdzie jakbyś nie jechał to i tak smród z hamulców jest.A bateria się ładuje do pełna  silnik nie pracuje i jedziesz za 0 zł

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #313 dnia: 02 Stycznia 2021, 23:06:48 »
Pojedż w alpy najlepiej  na jakąś hochalpenstrasse i tam sobie sprawdż jak zachowuje się samochód.Przejazd  naszymi drogami w górach nie pokaże ci wszystkich opcji hybrydy.Ja byłem i to co piszecie o hamowaniu czy silnikiem czy hamulcami nie ma się nijak do jazdy po naprawdę wysokich górach,Ale zapewniam że jazda daje dużo frajdy ale po zjeżdzie jakbyś nie jechał to i tak smród z hamulców jest.A bateria się ładuje do pełna  silnik nie pracuje i jedziesz za 0 zł

Ale tylko z góry jedziesz za 0 zł. Żeby zjechać z góry pierwsze trzeba wyjechać na tą górę spalając podwójną dawkę niż w płaskim a więc bilans wychodzi na zero.  :grin:

A temat rzuciłem czy przy lekkich zjazdach jest sens wachlować biegami na B i z powrotem na D czy lepiej hamować rekuperacją używając lekkiego hamowania hamulcem.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #314 dnia: 02 Stycznia 2021, 23:28:34 »
Przy lekkich zjazdach to odpuszczasz gaz i jedziesz odzyskując energię

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl