Autor Wątek: Techniki jazdy hybrydą  (Przeczytany 252508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Techniki jazdy hybrydą
« Odpowiedź #465 dnia: 15 Lutego 2022, 21:33:47 »
Polecam zrobić serwis klimatyzacji raz na jakiś czas. Mnie przy okazji przeglądu na 150 tys. km w ASO zrobili, łącznie z dezynfekcją i płukaniem układu. Minął ponad miesiąc a w aucie nadal jest świeżo i przyjemnie. ;)

Offline mick989

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II FL HSD
« Odpowiedź #466 dnia: 26 Marca 2022, 19:35:02 »
Czy ktoś z Was wie jak zostawić aurisa II FL hybrydę "na luzie"?

Miałem w ostatnim czasie nieprzyjemność korzystania z usługi ASO. Pojechałem tam z czymś czego bardzo nie lubię czyli skrzywioną kierownicą w czasie jazdy na wprost, zapłaciłem solidnie ponad rynkowa cenę, ale auto odebrałem z jeszcze bardziej krzywą kierownicą. Po trzeciej poprawce, zapewniony że teraz wszystko jest już dobrze, oczywiście było źle. Nie wróciłem z szacunku dla własnego wolnego czasu.

Później pojechałem do innego warsztatu w mieście gdzie zawsze ustawiałem zbieżność, gdzie okazało się że nie mogło by dobrze z geometrią, bo aso nie raczyło skorygować tylnej osi (chyba nie mogli tego pominąć, nie wiem czy maszyna pozwala podpiąć tylko przednią oś, stąd twierdzę ze z premedytacją to olali). Po ustawieniu wreszcie wszystko było ok!

Ale...

Pan mechanik poprosił mnie - jak w kazdym starym aucie, abym zostawił go "na luzie i bez ręcznego" (w nowych corollach, yarisie, camry, tam gdzie jest dźwignia, po prostu wyłącza się napęd w pozycji N).
Niestety jedyny sposób na jaki wpadłem to w pozycji READY włączyłem N i wysiadłem z auta. Cała procedura trwała może z 30 minut, a przy wyjeździe auto wyświetliło komunikat o niskim stanie baterii i po wbiciu R od razu włączył Pb i się ładował.

Wjeżdzając do warsztatu miałem chyba pełna baterię, ale od domu miałem może z 2km, więc napiecie tam na pewno nie było takie jak powinno, być może gdyby był ciepły i naładowany to prądu w baterii starczyło by spokojnie na to 30 minut.

Wiem że na pewno następnym razem nie pojadę do aso tylko ponownie do tego warsztatu, czy ktoś z was wie jak w aurisie albo priusie zostawić auto do tej regulacji?

Auris II FL HSD '18; Aygo I FL '14

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #467 dnia: 27 Marca 2022, 10:03:01 »
Do siebie wajchę na parę sekund. Nie w tył i nie w przód tylko do siebie. Masz narysowany N

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #468 dnia: 27 Marca 2022, 10:18:52 »
W trybie N nie uruchamia się silnik spalinowy (ICE) wiec tu jest problem, że jak spada poziom baterii to komputer nie doładowuje jej z silnika spalinowego.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #469 dnia: 27 Marca 2022, 10:21:34 »
Masz narysowany N
Tenkitten, przecież Autor napisał:
w pozycji READY włączyłem N
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #470 dnia: 27 Marca 2022, 17:00:05 »
Problem w tym, że normalnie na N można wrzucić tylko po włączeniu zapłonu na READY i jak wrzucisz N to nie wyłączysz zapłonu, co powoduje rozładowanie acu.
Rozwiązaniem jest tzw shift lock, służy właśnie do awaryjnego odblokowania dźwigni, np do holowania. Poszukaj obok dźwigni, taka mała szczelina lub zaślepka, nie miałem Aurisa ale w nowej Corolli jest na prawo od dźwigni, ewentualnie zajrzyj do instrukcji, na pewno tam też znajdziesz opis.

Znalazłem instrukcję do Aurisa, w której na s. 588 jest opis, zaślepka jest obok dźwigni, po lewej z przodu. Wyjąć zaślepkę płaskim śrubokrętem (najlepiej owinąć szmatką żeby nie uszkodzić zaślepki), nacisnąć przycisk, dźwignia powinna się uwolnić, nie używać tego sposobu w czasie normalnej ekspolatacji :-)
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2022, 17:11:56 wysłana przez GrzegorzC »

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #471 dnia: 27 Marca 2022, 17:23:27 »
Wystarczy nacisnąć pedał gazu w pozycji N. Pod zaślepką jest wyłącznik szkrzyni np. podczas holowania na krótkim dystansie.

Offline mick989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #472 dnia: 27 Marca 2022, 18:19:48 »
Rozebrałem cały tunel środkowy i nic nie znalazłem, a instrukcja moja ma 200 stron więc ta twoja to pewnie jakas serwisowa.
Możesz wrzucić jakieś foto gdzie jest ta zaślepka?

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #473 dnia: 27 Marca 2022, 18:44:40 »
Nie wiem czy masz taką wersję Aurisa ale tutaj jest na stronie 588 https://myportalcontent.toyota-europe.com/Manuals/toyota/Auris_OM_OM12K37PL_view.pdf, jak masz inną wersję ściągnij sobie instrukcję właściwą dla swojego modelu, po wpisaniu VIN na stronie https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/eManual
Nie trzeba rozbierać tunelu, jest tylko mała zaślepka do wyjęcia, taka 1x1,5cm

Chyba że masz taką wersję https://myportalcontent.toyota-europe.com/Manuals/toyota/AurisHV_OM_OM12K47PL_view.pdf to wtedy możesz tego nie mieć. W takim przypadku żeby wyłączyć zapłon w pozycji N należy najpierw włączyć hamulec pomocniczy (ręczny), wtedy powinno się dać wyłączyć stacyjkę. Nie wiem czy wtedy będzie możliwe ręczne wyłaczenie hamulca postojowego, musisz sam sprawdzić.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2022, 19:02:07 wysłana przez GrzegorzC »

Offline mick989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #474 dnia: 27 Marca 2022, 18:59:43 »
Dzięki za odpowiedź,
to co przesłałeś dotyczy wersji benzynowych z cvt, tak jest taka fizyczna dźwignia i zaślepka. W hybrydzie tego nie ma.
Pod moim VINem na stronie toyoty są 3x 600 stronicowe instrukcje, takie faktycznie bardziej serwisowe, ale żadna z nich w tych rozdziałach o holowaniu ani awaryjnym rozruchu nie daje istotnej informacji na ww temat

Własnie znalazłem na YT taki filmik https://www.youtube.com/watch?v=E1nYm1Gxa2A&ab_channel=Howto

Istotna różnica tu jest taka, że w przeciwieństwie do tego co zrobiłem tutaj układ nie jest READY. Myślisz że taki sposób będzie w porządku do regulacji zbieżności?
No chyba, że to "da w tyłek" aku 12v  <zalamka>

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #475 dnia: 27 Marca 2022, 19:58:18 »
No jak go tak zostawisz dłużej to się rozładuje bateria 12V bo chyba nie jest w tym stanie ładowana z trakcyjnej (możliwe, że komputer go sam wyłączy po 15 minutach), chyba że da się go w tej pozycji wyłączyć, ale to może wymagać z kolei zaciągnięcia hamulca ręcznego, spróbuj. Mimo wszystko w pół godziny bateria 12V nie powinna paść, powyłączaj tylko wszystko co się da, radio, klima, światła przełącz na postojowe jak się nie da wyłączyć automatycznych.
Jak zostawiasz na READY i N to ładuje przetwornicą baterię 12V ale za to siada trakcyjna bo nie ma ładowania ze spalinowego a to już jest bardziej niebezpieczne, więc najlepiej podjechać z naładowaną.
Żeby wymusić max naładowanie, możesz albo jechać długo z góry, jak masz gdzie, albo ustawić ogrzewanie na wysoką temperaturę, wtedy silnik będzie dłużej chodził i powinien dobrze naładować.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2022, 20:03:35 wysłana przez GrzegorzC »

Offline mick989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #476 dnia: 27 Marca 2022, 20:04:31 »
No jak go tak zostawisz dłużej to się rozładuje bateria 12V bo chyba nie jest w tym stanie ładowana z trakcyjnej (możliwe, że komputer go sam wyłączy po 15 minutach), chyba że da się go w tej pozycji wyłączyć, ale to może wymagać z kolei zaciągnięcia hamulca ręcznego, spróbuj.
Jak zostawiasz na READY i N to siada trakcyjna bo nie ma ładowania ze spalinowego a to już jest bardziej niebezpieczne, więc najlepiej podjechać z naładowaną.
Żeby wymusić max naładowanie, możesz albo jechać długo z góry, jak masz gdzie, albo ustawić ogrzewanie na wysoką temperaturę, wtedy silnik będzie dłużej chodził i powinien dobrze naładować.

30 minut które trwa regulacja to już może być dużo dla 12V? Oczywiście z wyłączoną wentylacją, radiem

Jak się go tak wyłącza to automatycznie go blokuje w tryb P

Zimą jak się w korkach rusza na zimnym silniku w mieście to kiedy pracuje (stojąc na światłach) na początku dla rozgrzania silnika to potrafi nabić 7 kresek na ekranie (normalnie, bez jazdy w górach nigdy nie dopuszcza wyzej niż 6/8 kresek)

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #477 dnia: 27 Marca 2022, 21:16:36 »
Pół godziny to nie jest dużo więc lepiej zostawić w trybie gdy nie ładuje baterii 12V (jak na filmie z linka) niż żeby nie ładował baterii trakcyjnej (tryb Ready i N). Rozładowanie tej drugiej jest dużo gorsze w skutkach.
Jak 12V padnie to będzie mniejszy kłopot żeby go zreanimować.

Offline mick989

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #478 dnia: 27 Marca 2022, 21:35:48 »
Super, że udało się coś ustalić. Zawsze to już lepsza opcja.
Niemniej, jestem ciekaw jak wypowiedziałby się ktoś kto te auta obsługuje od strony technicznej, np jak to przebiega według procedur ASO. Czy wszystko dzieje się w jakimś specjalnym trybie z komputera czy tak jak na filmie powyżej.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #479 dnia: 27 Marca 2022, 23:14:51 »
Nie jestem fachowcem, ale ja bym to tak zrobił. Przed bramą warsztatu podładować baterie trakcyjną na max, wyłączyć nawiew, kamery itp. Wjeżdżam na warsztat zostawiam na N i oczywiście co jakiś czas spoglądam na stan baterii. Jeżeli po 0,5h stan baterii spadnie do 2 kresek (w co wątpię po takim czasie), daję na P. (co powoduje ładowanie baterii)
Być może to wiesz, ale napiszę jak doładować baterie na max. Lewą nogą wciskam hamulec, daję na D, prawą gaz do dechy.
« Ostatnia zmiana: 27 Marca 2022, 23:16:54 wysłana przez mbauris »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl