Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442804 razy)

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #900 dnia: 23 Września 2020, 10:32:31 »
17MM - bez AA i CP, 19MM (albo inaczej 17MM+) - z AA/CP i pewnie jakimiś poprawkami błędów. Reszta się w widoczny sposób nie różni.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Przed aktuslizacją miałem SW:
17TDT1EU-CA02 Audio: 1222.
Po aktualizacji mam SW:
17TDT1EU-CA32 Audio: 1257.
Mam AA/AC.
To ten numerek 17TDT... nie powinien mi się zmienić na 19?

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #901 dnia: 23 Września 2020, 10:37:48 »
Nie. Tak chyba jest OK. MM19 bywa też określane jako MM17+.

Po ponownej aktywacji usług online w samochodzie, na stronie Moja Toyota powinno się za to zmienić oznaczenie multimediów na MM19RETROTOY czy jakoś tak.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #902 dnia: 23 Września 2020, 11:25:52 »
Nie. Tak chyba jest OK. MM19 bywa też określane jako MM17+.

Po ponownej aktywacji usług online w samochodzie, na stronie Moja Toyota powinno się za to zmienić oznaczenie multimediów na MM19RETROTOY czy jakoś tak.

Nie mam fabrycznej Navi więc tu za bardzo chyba nie ma się co zmieniać. A usługi on-line na potrzeby MyT działają bez problemu.

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #903 dnia: 23 Września 2020, 15:20:14 »
Pany, mając takie ?graty? w RAVce mogę robić aktualizacje? Wersja wyprodukowana w listopadzie 2018 r. Z JBL bez nawigacji.

Audio: 1105

Sorry, ale nie ogarniam tego zreszta jest gdzieś to opisane dokładnie krok po kroku?

Dołączyłem do grona szczęśliwych użytkowników AA i CP w RAV4 2019. Mam radyjko model DCU: 17TDT1EU-CA01 i nr części: DCU:86140-42670 z nawigacją i JBL.
Instalacja przebiegła pomyślnie wg procedury: USB 1 - 2 - 1 - 3.
Po instalacji podłączyłem się do internetu co pozwoliło na zaktualizowanie modelu do MM19 (wyskoczył komunikat informujący). Raz tylko pojawił się komunikat o braku jakiegoś pliku TXT, ale bez żadnych konsekwencji.
Jedyne co musiałem zrobić to wymienić kabel USB, bo po starym miałem niestabilne łącze z telefonem oraz uzupełnić na ekranie HOME skróty do ulubionych kontaktów. Na koniec zrobiłem jeszcze aktualizację map (PL, CZ, SK).

Mam wersje jak kolega wyżej, tylko bez nawi więc domyślam się, że mogę zrobić Pytanie , czy skoro nie mam nawi to domyślam się ze tylko Pendrive 3 mi potrzebny? Kurde zakręcone to strasznie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2020, 15:41:07 wysłana przez AoD »

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #904 dnia: 23 Września 2020, 15:47:55 »
Bez navi = tylko USB3

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #905 dnia: 24 Września 2020, 13:05:57 »
Jeśli chodzi o gwarancje... Cytuje, informacja z biuletynu pobranego z toyota-tech.eu:
"Ważne!
To oprogramowanie modernizacyjne przeznaczone jest wyłącznie dla techników posiadających niezbędne umiejętności specjalistyczne i techniczne, wiedzę i kwalifikacje, a także niezbędne urządzenia i narzędzia oraz jest tylko takim technikom udostępniane. Oprogramowanie musi być instalowane przy użyciu odpowiednich określonych urządzeń i narzędzi zgodnie z instrukcjami firmy Toyota Motor Europe NV/SA. Firma Toyota Motor Europe NV/SA ani żadna z jej spółek stowarzyszonych i żaden z jej krajowych dystrybutorów nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone mieniu, niepoprawne funkcjonowanie, straty, wydatki, inne szkody lub przypadki naruszenia przepisów prawa i rozporządzeń wynikające z czynności realizowanych przez niewykwalifikowanych techników lub wykonywanych niezgodnie z instrukcjami firmy Toyota Motor Europe.Czynności takie mogą mieć wpływ na gwarancję sprzętu zgodnie z informacjami podanymi w broszurze gwarancyjnej."

W mojej opinii należy interpretować to tak, że TMP może się wypiąć jeśli coś wam padnie w przyszłości w "stacji multimedialnej" Z tego co się dowiedziałem od kolegi aktualizacja ma ruszyć w listopadzie. Zatem, albo ASO i 300-400 zł mniej w kieszeni i spokojny sen, albo 25 zł chwila stresu i modlitwa, żeby się nic nie spierdoliło w przyszłości, bo wtedy może być różnie

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #906 dnia: 24 Września 2020, 13:10:04 »
Jeśli chodzi o gwarancje... Cytuje, informacja z biuletynu pobranego z toyota-tech.eu:
"Ważne!
To oprogramowanie modernizacyjne przeznaczone jest wyłącznie dla techników posiadających niezbędne umiejętności specjalistyczne i techniczne, wiedzę i kwalifikacje, a także niezbędne urządzenia i narzędzia oraz jest tylko takim technikom udostępniane. Oprogramowanie musi być instalowane przy użyciu odpowiednich określonych urządzeń i narzędzi zgodnie z instrukcjami firmy Toyota Motor Europe NV/SA. Firma Toyota Motor Europe NV/SA ani żadna z jej spółek stowarzyszonych i żaden z jej krajowych dystrybutorów nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone mieniu, niepoprawne funkcjonowanie, straty, wydatki, inne szkody lub przypadki naruszenia przepisów prawa i rozporządzeń wynikające z czynności realizowanych przez niewykwalifikowanych techników lub wykonywanych niezgodnie z instrukcjami firmy Toyota Motor Europe.Czynności takie mogą mieć wpływ na gwarancję sprzętu zgodnie z informacjami podanymi w broszurze gwarancyjnej."

W mojej opinii należy interpretować to tak, że TMP może się wypiąć jeśli coś wam padnie w przyszłości w "stacji multimedialnej" Z tego co się dowiedziałem od kolegi aktualizacja ma ruszyć w listopadzie. Zatem, albo ASO i 300-400 zł mniej w kieszeni i spokojny sen, albo 25 zł chwila stresu i modlitwa, żeby się nic nie spierdoliło w przyszłości, bo wtedy może być różnie

Nie siej niepotrzebnie paniki. Jeżeli wgrywasz oprogramowanie oryginalne to jedynym krytycznym momentem jest sam proces aktualizacji. Jak tu się nic nie wydarzy  to w przyszłości tymbardziej. A że w każdym sofcie są i będą bugi... pojawią się kolejne aktualizacje. Tak to wygląda.

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #907 dnia: 24 Września 2020, 14:42:13 »
Mój post nie ma nic wspólnego z sianiem paniki, to logiczna interpretacja zapisów które cytowałem i która daje TMP podstawę do ewentualnego anulowania gwarancji na stacje multimedialna. Mogę się założyć, że ASO ma odnotowane, czy taka aktualizacja odbyła się u nich,czy nie. Jak trafisz na służbistę to leżysz i kwiczysz. Pracuje w branży w której takie kwiatki są nagminnie wykorzystywane przez autoryzowane serwisy nawet jeśli ingerencja w soft nie ma nic wspólnego z fizyczną wadą.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #908 dnia: 24 Września 2020, 14:59:38 »
Mój post nie ma nic wspólnego z sianiem paniki, to logiczna interpretacja zapisów które cytowałem i która daje TMP podstawę do ewentualnego anulowania gwarancji na stacje multimedialna. Mogę się założyć, że ASO ma odnotowane, czy taka aktualizacja odbyła się u nich,czy nie. Jak trafisz na służbistę to leżysz i kwiczysz. Pracuje w branży w której takie kwiatki są nagminnie wykorzystywane przez autoryzowane serwisy nawet jeśli ingerencja w soft nie ma nic wspólnego z fizyczną wadą.

Załóż się o dobrą whisky. Przegrasz. Nie mają. Jak w maju b.r. byłem na przeglądzie okresowym to poprosiłem aby mi zaktualizowali oprogramowanie stacji to była konsternacja. A jaką stację pan ma? A jaką wersję i dlaczego chce Pan aktualizować etc. W końcu zaktualizowali mi do wersji 1222.
Problem o którym piszesz może wystąpić kiedy aktualizujesz stację sam i ją uwalisz. Wtedy wystawią Ci rachunek za aktualizację i przywrócenia jej do życia.
A tak zupełnie z innej beczki. Rozumiem że jak ci się pojawia aktualizacja Androida albo iOS to też biegniesz do serwisu bo a nóż uwalisz telefon? Pytanie retoryczne. Nie musisz odpowiadać. Każdy z nas jest dorosły.

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #909 dnia: 24 Września 2020, 15:17:43 »
Problem zacznie się wtedy, gdy ?pierdnie? Ci jakiś element w przyszłości, a dowalą się, że stacja została zaktualizowana, a oni nie mają odnotowanego w systemie, że taka operacja została wykonana w autoryzowanym serwisie. I tu zaczyna być piłka po ich stronie, bo dla nich to czysty biznes - anulowanie gwarancji, naprawa odpłatna. To czy trafisz na człowieka który uda ze nic nie widzi, albo na gamonia który tego nie sprawdzi to już czynnik czysto losowy tak jak to, czy coś się zepsuje czy nie. Jednak powyższy zapis jasno i wyraźnie precyzuje, że robienie tego samodzielnie wiąże się z utratą gwarancji.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #910 dnia: 24 Września 2020, 15:28:21 »
Problem zacznie się wtedy, gdy ?pierdnie? Ci jakiś element w przyszłości, a dowalą się, że stacja została zaktualizowana, a oni nie mają odnotowanego w systemie, że taka operacja została wykonana w autoryzowanym serwisie. I tu zaczyna być piłka po ich stronie, bo dla nich to czysty biznes - anulowanie gwarancji, naprawa odpłatna. To czy trafisz na człowieka który uda ze nic nie widzi, albo na gamonia który tego nie sprawdzi to już czynnik czysto losowy tak jak to, czy coś się zepsuje czy nie. Jednak powyższy zapis jasno i wyraźnie precyzuje, że robienie tego samodzielnie wiąże się z utratą gwarancji.

To raczej oczywiste ze wiaze sie z utrata gwarancji na radio. Uzywane kosztuje 300-500zl. Nowe na androidzie od 500zl. Wybor nalezy do kazdego z nas.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #911 dnia: 24 Września 2020, 15:32:23 »
To chyba nie temat tego wątku.

P.S>
Troszkę tuninguję, czasami auta po paręset tys PLN. Dokładnie wiem za co i na co się traci gwarancję i mam od tego ubezpieczenie.
Za aktualizację radia obetną Ci gwarancję na radio, czyli ten kawałek elektroniki przyczepiony z tyłu do ekranu. A radio kupisz na każdym szrocie w cenie wgrania softu w ASO. Tanio, bo jest to element niesprzedawalny gdy chińczyk P&P o nieporównywalnie lepszych parametrach kosztuje od 800PLN.

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #912 dnia: 24 Września 2020, 16:40:55 »
A za własnoręcznie wykonaną wymianę tych zgniło-żółtych żarówek we wnętrzu na led'y to co obcinają z gwarancji?
 Bo pewnie co najmniej połowa osób z tego forum już to zrobiła - ja tydzień po odbiorze auta

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #913 dnia: 24 Września 2020, 16:58:20 »
A za własnoręcznie wykonaną wymianę tych zgniło-żółtych żarówek we wnętrzu na led'y to co obcinają z gwarancji?
 Bo pewnie co najmniej połowa osób z tego forum już to zrobiła - ja tydzień po odbiorze auta

Za wymianę żarówek to co najmniej 10 lat na dołku :)

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #914 dnia: 24 Września 2020, 17:41:06 »
Panowie, panowie. Każdy ma inny poziom tolerancji ryzyka i doświadczenia życiowe . Jedni chcą zrobić aktualizację sami, inni wolą za to zapłacić. Po co zaraz to sarkazmowanie  :-), tylko się mało przyjemnie robi. BTW, również należę do tych, którzy kupią usługę aktualizacji  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl