Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Lipca 2019, 14:04:55 »
To nic nie ma do gwarancji - masz wszystko opisane w książce gwarancyjnej.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Lipca 2019, 14:41:15 »
Jeżeli w nowym samochodzie można bez utraty gwarancji zdemontować fabryczne radio i wstawić zamiast niego inne urządzenie to jest to naprawdę ciekawa alternatywa dla nawigacji Toyoty.
Podejrzewam, że wyjdzie sporo taniej niż Touch 2 to Go.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Lipca 2019, 14:53:09 »
Jeżeli w nowym samochodzie można bez utraty gwarancji zdemontować fabryczne radio i wstawić zamiast niego inne urządzenie to jest to naprawdę ciekawa alternatywa dla nawigacji Toyoty.
Spytaj w ASO albo w TMP. nie jest tak różowo.
Już kiedyś zacytowałem odpowiedź TMP w sprawie montażu multimediów poza ASO. Gwarancję straci na wszystko w samochodzie  w co ingeruje zamontowany zestaw multimedialny. Nie wiem jak jest w Toyocie, u mnie w multimediach ustawia się między innymi funkcje dotyczące klimatyzacji, pracy wycieraczek, oświatlenia i zamykania samochodu. Dlatego również praktycznie żadne ASO nie zamontuje Ci niczego, czego  nie ma w katalogu firmowym, bo nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności jak coś się popsuje.
Chyba że cos się zmieniło, ale wątpię.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2019, 15:01:07 wysłana przez pireus »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Lipca 2019, 15:47:12 »
Wystarczy przeczytac i zinterpretowac to co jest w karcie gwarancyjnej.
Jak ktoś nie potrafi sam to może to dac do przeczytania rzecznikowi praw konsumenta.

A w gwarancji jest jasno opisane ze utrata gwarancji na konkretną częśc jest jedynie jeśli się wykaże ze coś "obce" pośrednio lub bezpośrednio uszkodziło tę częśc.

Nie raz serwisy toyoty biorą nawigacje i montują same (byle miały badania ECE)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Lipca 2019, 15:55:45 »
Każdy niech robi jak chce. Jego samochód i pieniądze. Ale wykładnię TMP warto brać pod uwagę, chyba, że ktos lubi kopać się z koniem. Gwarancja producenta leży jedynie w gestii dobrej woli producenta i to on określa jej szczegółowe warunki a nie Rzecznik Praw Konsumenta. Ale jeżeli Chińczyka zamontuje ASO , to jak najbardziej, niech to robi, bo wtedy bierze za to odpowiedzialność, ale nie jako TMP, tylko niezależny podmiot gospodarczy. W co jednak wątpię, bo ewentualny zysk za montaż, jest niewspólmiernie mały do strat które bedą w razie jakiejs awarii.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2019, 16:01:55 wysłana przez pireus »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Lipca 2019, 17:44:00 »
Odpowiedź sobie najpierw jaka jest różnica między opona kupowaną poza aso a stacja z dopuszczeniami w eu.

Ps. Opona też może być "chinczykiem".
Ps2. Sporo fabrycznych radii jest chinskich

pireus

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Lipca 2019, 18:11:34 »
Odpowiedź sobie najpierw jaka jest różnica między opona kupowaną poza aso a stacja z dopuszczeniami w eu.

Ps. Opona też może być "chinczykiem".
Ps2. Sporo fabrycznych radii jest chinskich
A co to ma do rzeczy jeżeli chodzi o gwarancję? Rozumiem , że jak montujesz multimedia w samochodzie na gwarancji, to dajesz każdemu certyfikat, że jak coś się stanie i gwarant nie będzie chciał naprawić bezpłatnie usterki, bo powie że zasady gwarancji zostały naruszone w jakimś punkcie, to pokrywasz wszystkie koszty z tym związane? Bo ASO bierze na siebie taką odpowiedzialność jeżeli coś zamontuje. Ja spotkałem się już z sytuacją gdzie punkt car-audio sknocił montaż i się wypiął, a klient zapłacił w ASO parę tys. za doprowadzenie samochodu do stanu właściwego. Dlatego niech każdy robi jak chce. Musi tylko pamiętać, że jak w gwarancji jest napisane, że będzie obsłużony tylko wtedy jak przyjdzie w słomkowym kapeluszu i gumofilcach, to musi tak zrobić i żaden Rzecznik w niczym mu nie pomoże.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Lipca 2019, 08:51:39 »
A co to ma do rzeczy jeżeli chodzi o gwarancję?
Opona jest taką samą cześcią zamienna jak radio.
Jeśli ma dopuszczenia można montowac.
Rozumiem , że jak montujesz multimedia w samochodzie na gwarancji, to dajesz każdemu certyfikat, że jak coś się stanie i gwarant nie będzie chciał naprawić bezpłatnie usterki, bo powie że zasady gwarancji zostały naruszone w jakimś punkcie, to pokrywasz wszystkie koszty z tym związane?
Oczywiścieże tak jest poza jednym punktem - ASO nie powie tylko udowodni - takie jest prawo i zapis gwarancyjny.

To chyba oczywiste - tak samo jest z ww oponą - jak bedzie miała jakieś uszkodzenie i np coś zniszczy w aucie to domagasz się odszkodowania od producenta opony.
Zatankujesz trefne paliwo - domagasz sie pokrycia kosztow naprawy przez dostawce paliwa.

Ale co kto woli - można się meczyc z TT a można mieć łatwiej.

Kiedyś auta nie miały radia w standardzie (do dziś niektóre nie mają) i było ok.
Teraz serwisy zastraszają niezgodnie z prawem.

Poza tym co ci radio może zepsuc w aucie.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Lipca 2019, 09:10:02 »
Trochę się zagalopowaliście chyba.
Radio jest integralną częścią samochodu, czego nie można powiedzieć o oponach.

Serwisy różnie podchodzą do wymian.
U mnie w laptopie nie robili problemu przy wymianie dysku lub pamięci, ale dvd już tak.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Lipca 2019, 09:21:07 »
To chyba oczywiste - tak samo jest z ww oponą - jak bedzie miała jakieś uszkodzenie i np coś zniszczy w aucie to domagasz się odszkodowania od producenta opony.
Zatankujesz trefne paliwo - domagasz sie pokrycia kosztow naprawy przez dostawce paliwa.
Niekoniecznie, ja zawsze swoje roszczenia kieruję do sprzedawcy na podstawie ustawy o zgodności z umową. Jest to o wiele prostsze.
Poza tym co ci radio może zepsuc w aucie.
Wszysko zależy od tego w co ingeruje. Dzisiejsze stacje multimedialne nie są zwykłymi radiami, tylko odpowiadają za wiele ustawień samochodu. Ale jak juz napisałem, każdy niech robi jak chce.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Lipca 2019, 11:34:08 »
Chyba żartujesz. Bez radia auto pojedzie ...

zawsze swoje roszczenia kieruję do sprzedawcy na podstawie ustawy o zgodności z umową
Dokładnie o to mi chodzilo - do producenta poprzez sprzedawce.

Wszysko zależy od tego w co ingeruje
Akurat wiem w co "ingeruje" w toyotach.
Zasilanie - glosniki, antena, magistrala - nic co może się zepsuc.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Lipca 2019, 11:43:53 »
Dokładnie o to mi chodzilo - do producenta poprzez sprzedawce.
Nie do producenta, on mnie nie interesuje. Ustawa o zgodności z umową, w tym przypadku, dotyczy tylko i wyłącznie sprzedawcy i on odpowiada za moje roszczenia. A jak załatwi sprawę z producentem, dostawacą, hurtownikiem, czy jakimś innym podmiotem to juz nie jest moja sprawa.
Akurat wiem w co "ingeruje" w toyotach.
Zasilanie - glosniki, antena, magistrala - nic co może się zepsuc.
Myślę, że montujesz też w innych markach, gdzie ingeruje w bardzo liczne elementy i ich ustawienia.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Lipca 2019, 12:05:37 »
Nie do producenta, on mnie nie interesuje.
Dokładnie o tym pisze - może dałem za duży skrót myślowy.
Myślę, że montujesz też w innych markach, gdzie ingeruje w bardzo liczne elementy i ich ustawienia.
Jakiś przykład ?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Lipca 2019, 12:36:00 »

Chyba żartujesz. Bez radia auto pojedzie ...

No przestań.
Bez foteli też pojedzie.
Skoro w zestawie multimedialnym masz ustawienia dotyczące działania auta, to raczej jakaś integracja tu jest.

Jako programista wyobrażam sobie funkcję uniemożliwiającą uruchomienie auta bez tego.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Lipca 2019, 14:26:36 »
Jakiś przykład ?
Bardzo proszę, w Oplu i Volvo w multimediach ustawiam klimatyzację, jej intensywność, temp. kierunki nawiewu, światła po wyjściu z samochodu, zamek centralny, jego blokadę i które drzwi mają się otwierać, domykanie szyb, automatyczne włączanie tylnej wycieraczki, automatyczne grzanie przedniej szyby, na bierząco ekran multimediów wyswietla mi parametry  klimatyzacji jak coś zmieniam pokrętłami itp. itd. Ktoś coś sknoci nawet przy montażu nowych głosników czy jakiejkolwiek innej ingerencji w multimedia i tracę gwarancje na to wszystko. Jak juz pisałem znam z autopsji jak wybitny specjalista car-audio coś sknocił i kilka tys. zł poszło w błoto , na zasadzie nie mam Pana płaszcza i co Pan mi zrobi. A jak ASO cos popsuje to musi naprawić. Dlatego praktycznie ,żadne ASO nie zamontuje Chińczyka, bo ewentualny zarobek jest niewspółmiernie niski do strat jakie może ponieść jak coś sie stanie. I nie wiem jak bys zaklinał rzeczywistość takie są fakty.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2019, 14:38:42 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl