Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442862 razy)

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #705 dnia: 07 Września 2020, 21:28:06 »
ekran z tymi wskazówkami trzeba włączyć - u mnie jest to drugie menu od lewej (są tam chyba ustawienia od kontroli pasa ruchu?) i trzeba zjechać w dół

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #706 dnia: 07 Września 2020, 21:30:45 »
ekran z tymi wskazówkami trzeba włączyć - u mnie jest to drugie menu od lewej (są tam chyba ustawienia od kontroli pasa ruchu?) i trzeba zjechać w dół
Zgadza się. Problem w tym że część użytkowników tego forum ma tylko kompas w trakcie postoju a w czasie jazdy nie ma wskazówek jak ba screenach powyżej.

Offline MacVar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #707 dnia: 08 Września 2020, 08:12:40 »
Wczoraj dokonałem aktualizacji. Wszystko działa poprawnie. Aktualizuję opis zgodnie ze swoimi doświadczeniami.

Cytuj (zaznaczone)
Poniższy opis będzie adekwatny do mojej konfiguracji, nie wiem jak z innymi.
Identyfikator modelu:
DCU: 17TDT1EU-CA01
MEU: 17TMT2EU-FA00

Numer części:
DCU: 86140-42E80
MEU: 86840-06041

Audio: 1215
Nawigacja: 1520
navdb_version: 2020 v1

Pendrive powinny być sformatowane w systemie plików FAT32 (można tym programem). U mnie zadziałały pendrive w standardzie 2.0 i 3.0.

Co będzie potrzebne:
USB1 - USB1_MEU intervention script. W głównym katalogu pendrive powinien być folder "intervention". 1 MB.
USB2 - USB2_DCU MM17 latest software and MEU kwi files and RC2002+. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi. 10,5 GB.
USB3 - USB3_DCU Toyota upgrade_Pana_DTEN. W głównym katalogu pendrive powinny być pliki *.kwi oraz pozostałe foldery/pliki. 21,8 GB.
[bonus] USB4 - 17TMT2EU-FA10_Latest.
W głównym katalogu pendrive powinien być plik kwi. 1,46 GB. Dzięki @Arder za info.

• Miej zapas benzyny bo samochód będzie chodził cały czas, zaparkuj w bezpiecznym miejscu, automatycznia skrzynia biegów ustawiona na P.
  • USB1 podłącz do portu
  • Włącz samochód
  • Czekaj aż skrypt ukończy operacje
  • Wyłącz samochód gdy na ekranie będzie napisane "RESULT: SUCCESS! DO NOT NUPLUG THE USB1! RESTART THE SYSTEM!"
  • Włącz samochód
  • Czekaj aż proces się zakończy (na ekranie będzie napisane: "STATUS: DONE. REMOVE CURRENT USB STICK. PLUG IN KWI FILE AND INITIATE SOFTWARE UPDATE")
  • Wyłącz samochód
  • Wyjmij USB1
  • Włóż USB2
  • Włącz samochód
  • Aktualizacja nie zostanie wykrywa automatycznie. Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB2) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania
  • Zaakceptuj warunki świadczenia usługi (u mnie były po rosyjsku, być może niżej są w innych językach)
  • Kliknij na "Tak"
  • Wyświetli się okno "Nowe oprogramowanie ma 1502.7 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowanie?". Kliknij "Tak".
  • Instalacja trwa około 15 minut. Zaktulizuje to jednostkę MEU (z 17TMT2EU-FA00 to 17TMT2EU-FA10 u mnie). Po zakończeniu zobaczysz komunikat "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyłącz samochód
  • Wyjmij USB2
  • Włóż USB3
  • Włącz samochód
  • Aktualizacja nie zostanie wykrywa automatycznie. Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB3) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania (Aktualizacja potrwa około 10 minut).
  • Zobaczysz opis co zostanie zaktualizowane. Klikij na "OK" oraz zaakceptuj warunki świadczenia usługi. Pojawi się okno "Nowe oprogramowania ma 399.3 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowania?" Kliknij na "Tak". Instalacja potrwa około 10 minut. Po zakończeniu zobaczysz komunikat "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyłącz samochód gdy pojawi się informacja "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji".
  • Wyjmij USB3
  • Włóż USB1
  • Włącz samochód
  • W tym momencie na ekranie powinno być napisane "Aktualizacja oprogramowania... Nie wyłączaj silnika". Po ukończeniu tej aktualizacji system się sam uruchomi ponownie.
  • Nastepnie na ekranie wyświetli się "Replicate system" i będą lecieć procenty. Potrwa to około 5 minut.
  • Wyłącz samochód gdy na ekranie pojawi się napis: "Replicate system: Finished. Wait for process to finish then restart the system". To zaktualizowało jednostkę DCU z 17TDT1EU-CA01 do 17TDT1EU-CA32.
  • Wyjmij USB1
  • Włoż USB4 do portu
  • Włącz samochód. Po chwili na ekranie samochodu powinien pojawić się napis "Your device has been upgraded to MM19 Retrofit with online services subscription!"
  • Przejdź do Menu --> Ogólne --> Aktualizacja oprogramowania --> (poczekaj chwile aż system wykryje aktulizację z USB4) --> kliknij przycisk Aktualizacja oprogramowania.
  • W kolejnym oknie "Szczegóły aktualizacji oprogramowania" powinno być napisane "Update for system". Kliknij "OK". Zaakceptuj warunki świadczenia usługi (u mnie były po angielsku, być może niżej są w innych językach)
  • Pojawi się okno "Nowe oprogramowanie ma 1501.2 MB. Uruchomić aktualizację oprogramowania?". Kliknij "Tak". Aktualizacja potrwa 10 minut.
  • Wyłącz samochód (gdy na ekranie pojawi się napis "Nowe oprogramowanie jest gotowe do aktualizacji")
  • Wyjmij USB4
  • Włącz samochód
  • Podłaczyć wifi do samochodu i poczekaj (zaktualizuje to informacje w aplikacji My Toyota). Nie podłączaj jeszcze telefonu do samochodu (gdy jest podłaczony nie działa Toyota Online Services)
  • Gotowe!

Możliwe że instalacja aktualizacji spowoduje odparowanie urządzeń Bluetooth oraz reset ustawień.

Wynik aktualizacji:
Identyfikator modelu DCU: 17TDT1EU-CA01 --> 17TDT1EU-CA32
Identyfikator modelu MEU: 17TMT2EU-FA00 --> 17TMT2EU-FA10

Audio: 1215 --> 1257
Nawigacja: 1520 --> 1140
navdb_version: 2020v1 --> 2020v1 (wcześniej robiłem aktualizację więc u mnie bez zmian)

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #708 dnia: 08 Września 2020, 08:32:33 »
MacVar, brawo! Chyba już prościej nie da się opisać procesu aktualizacji.

Myślę, że teraz ewentualnie będzie można go uzupełniać już tylko o ewentualne rozwiązania problemów z aktualizacją, które się pojawiają u nielicznych użytkowników (ale chyba tylko u tych z audio Panasonica).

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline mcyack

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #709 dnia: 08 Września 2020, 08:40:40 »
Mam wersje z navi, ale zależało mi głównie na ACP, ponieważ z tej nawigacji i tak nigdy nie skorzystałem. Z tydzień temu zainstalowałem tylko USB3 (z problemami wynikającymi z przygotowaniem pendrive spod maka) i wszystko się udało, ACP działa.
Czy jest sens instalować pozostałe USB, np. wtedy pojawią się strzałki na zegarach, i jeśli tak to wykonuję całą procedurę od początku (1,2,3,1,4) czy już bez USB3. A może już za późno?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #710 dnia: 08 Września 2020, 08:44:41 »
Mam wersje z navi, ale zależało mi głównie na ACP, ponieważ z tej nawigacji i tak nigdy nie skorzystałem. Z tydzień temu zainstalowałem tylko USB3 (z problemami wynikającymi z przygotowaniem pendrive spod maka) i wszystko się udało, ACP działa.
Czy jest sens instalować pozostałe USB, np. wtedy pojawią się strzałki na zegarach, i jeśli tak to wykonuję całą procedurę od początku (1,2,3,1,4) czy już bez USB3. A może już za późno?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja też zacząłem od 3, ale z powodu problemów z usługami online zrobiłem też resztę.

Wystarczy, że użyjesz teraz sekwencji USB1 - USB2 - USB1 (tu po ostatnim restarcie będzie komunikat o pomyślnym retroficie do MM19) i ewentualnie na koniec bonusowo "USB4" z najnowszą wersją aplikacji do nawigacji.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #711 dnia: 08 Września 2020, 09:01:32 »
krótkie pytanie: czy Wam po upgrade również zniknął Mirrorlink ? :wallbash:

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #712 dnia: 08 Września 2020, 09:08:44 »
Tak.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #713 dnia: 08 Września 2020, 09:15:08 »
A udało się komuś uruchomić SmartDeviceLink, który zastąpił MirrorLinka?

W sklepie Play jest aplikacja Toyoty do tego protokołu, ale po pierwsze nie ma tam naszego regionu, a po drugie żąda ona połączenia z ssmochodem przez bluetooth, mimo że to połączenie jest już aktywne.

Z kolei w samochodzie komunikat wskazuje, że potrzebna jest aplikacja MyT, ale tam z kolei nie ma nic o SDL...

« Ostatnia zmiana: 08 Września 2020, 09:18:22 wysłana przez Arder »

Offline andy56

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #714 dnia: 08 Września 2020, 09:39:25 »

Po co Mirror link jak jest Miracast i super działa (cały tel. na ekranie Toyoty i to bezprzewodowo..) :good:

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #715 dnia: 08 Września 2020, 09:46:36 »
Masz Miracast po upgrade ?

Offline andy56

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #716 dnia: 08 Września 2020, 09:51:06 »
Po upegrade Miracast działa lepiej bez żadnych problemów przed było słabo..... :-)

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #717 dnia: 08 Września 2020, 09:52:08 »
Po upegrade Miracast działa lepiej bez żadnych problemów przed było słabo..... :-)
A działa to w trakcie jazdy? I jak to włączyć?

Offline andy56

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #718 dnia: 08 Września 2020, 09:55:12 »
No to to nie Działa tylko na postoju (zdjęcia filmy itd)na monitorze podczas jazdy.....nie :wallbash:

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #719 dnia: 08 Września 2020, 09:56:12 »
No to to nie Działa tylko na postoju (zdjęcia filmy itd)na monitorze podczas jazdy.....nie :wallbash:
Ok. A jak to uruchomić?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl