Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Central

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #795 dnia: 12 Września 2020, 06:59:43 »
Arder dzięki miałem w nocy nad czym myśleć, a dzisiaj spróbuję coś podziałać. Myślałem, że mam taki sprzętowy niefart ...

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #796 dnia: 12 Września 2020, 07:16:41 »

Przecież AA w Polsce nie jest oficjalnie dostępny w Google Play. Spróbuj pobrać pakiet .apk przez inne repozytoria

Tak sobie pomyślałem....po co oferuje się w Polsce Android Auto skoro nie można z tego "oficjalnie" korzystać...i dlaczego jesteśmy przez Google inaczej traktowani :(

Gesendet von meinem Moto G (5S) mit Tapatalk

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #797 dnia: 12 Września 2020, 07:41:39 »

Tak sobie pomyślałem....po co oferuje się w Polsce Android Auto skoro nie można z tego "oficjalnie" korzystać...i dlaczego jesteśmy przez Google inaczej traktowani :(

Pewnie dlatego, że nie ma na razie pełnej polskiej lokalizacji. Niby na pierwszy rzut oka wszystko działa, ale np. syntezator odczytuje wiadomości z WhatsAppa (zapewne SMS również) traktując tekst jako napisany po angielsku, przez co odczyt jest całkowicie niezrozumiały.

Inna sprawa, że Google ma całkiem dobre syntezatory języka polskiego (chociażby ten z Asystenta albo z Waze) i użycie ich do odczytu wiadomości to pod kątem programistycznym byłaby zapewne bułka z masłem. I tu można faktycznie mieć pretensje do Googla.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline Central

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #798 dnia: 12 Września 2020, 07:45:17 »
Polska dziwny kraj - konsole do gier trzeba było rejestrować w UK żeby mieć usługi online mimo normalnego kupna w Polsce i reklam u nas jak to działają pięknie w sieci :(

AA jest tak popularne, że sprawia wrażenie oficjalnego i nawet mi do głowy nie przyszło, że trzeba szukać po innych repozytoriach.
Po prostu załamka po roku czekania na aktualizację (jeszcze dodatkowo mam model z września i nie było wiadomo, czy w ogóle dostąpię zaszczytu i nie będzie jak w Camry).
Jakbyśmy do Europy na łajbach niedawno przypłynęli...
Na szczęście Polak potrafi.
A pomaga super forum!

P.S. Czeka mnie jeszcze kampania przednich wahaczy (bo z września)... zobaczymy, części już sprowadzili - może zgrabniej pójdzie. Tzw szczęście w nieszczęściu ;)

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #799 dnia: 12 Września 2020, 08:36:46 »

Pewnie dlatego, że nie ma na razie pełnej polskiej lokalizacji. Niby na pierwszy rzut oka wszystko działa, ale np. syntezator odczytuje wiadomości z WhatsAppa (zapewne SMS również) traktując tekst jako napisany po angielsku, przez co odczyt jest całkowicie niezrozumiały. 

Android Auto pojawiło się na rynku już w 2015 ....jeśli nawet jakieś syntezatory nie działają jak poeinny...to niech taką opcję wyłączą albo użytkownikowi pozostawia decyzję....reszta funkcjonalności przecież działa.....Powiedzmy sobie szczerze ...nasz rynek jest traktowany po macoszemu...i mało kto się z nim liczy mimo że jesteśmy w czołówce krajów EU pod względem liczby ludności i mimo zapewnień obecnie nam panujących że już "dawno wstaliśmy z kolan" i jesteśmy liczącym się krajem w świecie... ;)

Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline CezJJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #800 dnia: 12 Września 2020, 08:41:11 »

Inna sprawa, że Google ma całkiem dobre syntezatory języka polskiego (chociażby ten z Asystenta albo z Waze) i użycie ich do odczytu wiadomości to pod kątem programistycznym byłaby zapewne bułka z masłem. I tu można faktycznie mieć pretensje do Googla.

To nie jest problem braku funkcjonalności odczytu wiadomości po polsku. Działało to jakiś czas temu poprawnie (w poprzednim samochodzie miałem AA). Brak działania obecnie to błąd, którego Google nie potrafi lub nie chce naprawić.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #801 dnia: 12 Września 2020, 09:41:49 »
AA jest oficjalnie dostępne w Polsce jako element systemu w telefonach z Androidem 10, więc to nie jest tak, że są samochody, a nie ma oficjalnie telefonów.

Co do czytania wiadomości, to to nie dotyczy tylko Polski, ale wielu (każdego?) języków innych niż angielski. Jest to błąd z którym google walczy już od dłuższego czasu

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #802 dnia: 12 Września 2020, 11:06:39 »
OffTop
Polska nie jest krajem trzeciej kategorii europejskiej.
Pracuję w korpo i do tej pory wysłuchuję opowieści kolegów z Francji, Holandii czy Niemiec jak to byli zadziwieni, że w polskiej taksówce można zapłacić kartą. Jak u nich tylko gotówka. Potem tak samo było z płatnościami zbliżeniowymi, w Paryżu patrzyli na mnie jak na kosmitę jak płaciłem telefonem. I pamiętam, jak u nas już były powszechne terminale płatnicze, we Francji wypukła karta kredytowa, ręczna maszynka do kopiowania danych karty i odręczny podpis.
O jakości internetu, przewodowego czy mobilnego, jego cenie nie wspomnę.
Technologicznie jesteśmy sporo do przodu vs stara Europa. Tylko sobie nie zdajemy z tego sprawy  :embarassed:

Offline Central

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #803 dnia: 12 Września 2020, 11:24:27 »
Jakiś taki mało światowy się poczułem.

Ale na pocieszenie widzę, że Niemcy, Izrael, Francja są daleko za nami.
Pewnie nam zazdroszczą patrząc na potęgi w płatnościach online:
Polska i Indie - tam w sektor bankowy weszły telekomy i można płacić jak się chce telefonami, które na dodatek rozdają.
;)

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #804 dnia: 12 Września 2020, 13:37:40 »
Cytat: jputer w 08-09-2020, 20:01:39
U mnie dla odmiany w Google Maps. Janosika raczej nieużywanych, ale sprawdzałem przez chwilę i działa. Podobnych problemów nie było na Mapach, ale ich też ich nie używam. To ucinanie komunikatów działa tak że nie słychać już 2 -3 ostatnich liter z ostatniego słowa. Pozostałe aplikacje a przede wszystkim Spotify działa ok. Podjąłem już decyzję i zwracam carlinkita 2.0. Będę używał połączenia na kablu z końcówką magnetyczną i czekam na jakieś lepsze rozwiązania w tym temacie. Jeżeli działanie carlinkita jest to takie irytujące a szczególnie czas uruchamiania i jednak lekki spadek rozdzielczości ekranu w porównaniu z kablem to dziękuję.

u mnie różnica w czasie uruchomienia między połączeniem kablem a za pomocą carlinkit to około 15-20 sek na korzyść kabla. i w zasadzie na razie to jedyna różnica. ale pojeżdże jeszcze trochę i zobaczę jak się sprawuje.
co do cplay2air to - na podstawie filmikow z youtube'a - nie pracuje on lepiej od carlinkit.

Po tygodniowym użytkowaniu carlinkit 2.0 nie zauważyłem u mnie by ucinało ostatnie litery z komunikatów.  A do dłuższego uruchamiania już się przyzwyczaiłem.

Offline pablo06

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #805 dnia: 12 Września 2020, 17:13:31 »
Aktualizacja z użyciem 3 USB wykonana pomyślnie.
Działa zarówno CarPlay jak i Android Auto.

Jednak przycisk aktywacji mikrofonu na kierownicy przy włączonym AA nie aktywuje asystenta Google, tylko po staremu system Toyoty.
Jakieś pomysły?

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #806 dnia: 12 Września 2020, 17:14:08 »
Aktualizacja z użyciem 3 USB wykonana pomyślnie.
Działa zarówno CarPlay jak i Android Auto.

Jednak przycisk aktywacji mikrofonu na kierownicy przy włączonym AA nie aktywuje asystenta Google, tylko po staremu system Toyoty.
Jakieś pomysły?
Przytrzymaj przycisk.

Offline pablo06

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #807 dnia: 12 Września 2020, 17:17:36 »
Dzięki, sprobuję.
Jak długo przytrzymywać(orientacyjnie ile sekund)?

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #808 dnia: 12 Września 2020, 17:19:17 »
Dzięki, sprobuję.
Jak długo przytrzymywać(orientacyjnie ile sekund)?
Parę. Policz do 3 :)

Offline Central

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #809 dnia: 12 Września 2020, 19:44:35 »
Ehh... soft zaktualizowałem wczoraj, dzisiaj dzięki Arden zainstalowałem AA.
Podłączyłem i ekran i nie ożył feerią barw... cały czas tak jak było... nie wyświetla ekranu telefonu.

Może są jednak obostrzenia jakieś - mam wersję Active - bez Navi - mniejszy ekranik i nie dla mnie 21-szy wiek :(
Albo wspomniany na forum (info z Niemiec) problem z mikrofonem.
Produkcja jesień 2019.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2020, 19:52:48 wysłana przez Central »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl