Autor Wątek: Apple Car Play - 2019  (Przeczytany 442761 razy)

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #1320 dnia: 16 Grudnia 2023, 22:10:35 »

Czy ktoś używa sterownika do bramy wjazdowej bądź garażowej, którym dałoby się sterować w APC i jednocześnie nie zakłócałoby to używania standardowych pilotów?
Na rynku jest obecny chyba tylko jeden albo dwoch producententow ktorzy maja fajna integracje. Shelly i Mesoss. Tworza dedykowane ikony w apple caplay.

Ja uzywam smart life i aplikacje na apple watch. Skrot dziala swietnie. Nie musze pamietac o podlaczeniu carplay, lub przelaczeniu jak jest podpieta zona. Po prostu otwieram bramy zegarkiem.
Dzięki za info. O shelly coś tam słyszałem. Zegarka nie noszę od ponad 20 lat i chyba by mi przeszkadzał. Temat do przemyślenia
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2023, 22:12:36 wysłana przez Roe »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1321 dnia: 16 Grudnia 2023, 22:31:57 »
Czy ktoś używa sterownika do bramy wjazdowej bądź garażowej, którym dałoby się sterować w APC i jednocześnie nie zakłócałoby to używania standardowych pilotów?
Na rynku jest obecny chyba tylko jeden albo dwoch producententow ktorzy maja fajna integracje. Shelly i Mesoss. Tworza dedykowane ikony w apple caplay.

Ja uzywam smart life i aplikacje na apple watch. Skrot dziala swietnie. Nie musze pamietac o podlaczeniu carplay, lub przelaczeniu jak jest podpieta zona. Po prostu otwieram bramy zegarkiem.
A próbowałeś z geolokalizacją? Ma to sens?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1322 dnia: 17 Grudnia 2023, 07:48:48 »

A próbowałeś z geolokalizacją? Ma to sens?
Dla mnie nie ma. Jedyna geolokalizacja jest dobra zeby wyswietlic przycisk na carplayu.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1323 dnia: 17 Grudnia 2023, 09:16:25 »
Ja mam większość automatyki ma somfy w którym za wiele podziałać się nie da.
Chociaż od niedawna można tworzyć skróty na ekranie telefonu ale nie mam pojęcia jak je przenieść na ekran Car Play?
Do geolokalizacji mam mieszane uczucia, wiem, że i tak wszyscy nas śledzą, ale zgadzanie się na to z pełną świadomością nie bardzo mi „leży”

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Apple Car Play - 2019
« Odpowiedź #1324 dnia: 17 Grudnia 2023, 10:51:24 »
Ja mam większość automatyki ma somfy w którym za wiele podziałać się nie da.
Chociaż od niedawna można tworzyć skróty na ekranie telefonu ale nie mam pojęcia jak je przenieść na ekran Car Play?
Do geolokalizacji mam mieszane uczucia, wiem, że i tak wszyscy nas śledzą, ale zgadzanie się na to z pełną świadomością nie bardzo mi „leży”
Mozesz sie nie zgadzac. Ja nie sie zgadzalem :).

Jedynie Shelly ma przycisk na ekranie carplay. Szukalem jak przeniesc cos ze Smart Life ale nie znalazlem.

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #1325 dnia: 16 Kwietnia 2024, 07:56:54 »
Aktualnie po dołożeniu modułu navi mam:
DCU: 17TDT1EU-CA32 v.1413
MEU: 17TMT2EU-FA00 v.1560

AA śmiga, fabryczna navi śmiga, ale jest problem z automatycznym połączeniem samochodu przez wifi do hotspota. Navi zaktualizowałem z 1530 do 1560 ale to nie pomogło. Widzę natomiast, że jest możliwość update 17TMT2EU-FA00 do 17TMT2EU-FA10 tyle, że opis jest do pełnej procedury dołożenia AA. Ja natomiast chciałbym jedynie zaktualizować MEU z FA00 do FA10. Czy jest to możliwe i jak to zrobić by nie uwalić sobie sprzętu? 

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #1326 dnia: 16 Kwietnia 2024, 09:52:34 »
Poszło, nieaktualne :-)

Offline point

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #1327 dnia: 08 Maja 2024, 11:51:31 »
Mam pytanie, u mnie jest identyfikator modelu DCU 17TDT1EU-DA02  i chciałem zaktualizować do wyższej wersji oprogramowania, tak aby był carplay, to w salonie powiedziano, że istnieje ryzyko uszkodzenia stacji w stosunku 50/50 podczas aktualizacji, dlatego się jeszcze nie zdecydowałem. Czy mieliście z tym jakieś problemy? Czy ktoś ma aktualizację wyższą, tak aby po kolei przejść aktualizacji, a nie od razu do najnowszej?
Mam Audio 1000 w aktualizacji oprogramowania

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1328 dnia: 08 Maja 2024, 12:08:24 »
salonie powiedziano, że istnieje ryzyko uszkodzenia stacji

Zmień stację albo zrób w innym warsztacie, tudzież samemu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1329 dnia: 08 Maja 2024, 12:20:13 »
...coraz ciekawiej w tych ASO
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline point

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #1330 dnia: 09 Maja 2024, 13:14:34 »
Zmień stację albo zrób w innym warsztacie, tudzież samemu

samemu mógłbym to zrobić , tylko zapytałem właśnie o pliki instalacyjne najlepiej po kolei, aby nie były z dużym przeskokiem, to wtedy może aktualizacja się nie 'wyłoży'
bo na stronie toyoty nie mogę nigdzie znaleźć

Offline Afellay

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla 2019
« Odpowiedź #1331 dnia: 20 Maja 2024, 14:37:35 »
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w aktualizacji. Posiadam Corollę z 2019 roku z nawigacją.
DCU: 17TDT2EU-DA02
MEU: 17TMT2EU-FA00.
 Po wykonaniu aktualizacji pojawił się błąd 001. Zastosowałem metodę wymiany w usb3, plik oprogramowania układowego.
1. sformatował 32GB Sandisk USB do FAT32 w systemie Windows;
2. załadowałem wszystkie pliki USB 3 na wyżej przygotowane USB
3. usunąłem plik "phaseup.dat" z katalogu głównego USB 3.
4. włożyłem pamięć USB do samochodu i uruchomiłem samochód
5. rozpoczęło się UPDATE i czekałem, aż niebieski ekran powie "pomyślnie"
6. wyłączyłem samochód, odłączyłem USB i uruchomiłem samochód
7. sprawdziłem w Ustawienia -> Ogólne -> Aktualizacja oprogramowania
8. nie miałem Audio 1011, ale 1020, ale sprawdziłem Informacje o modelu i dodałem notatkę z numerem modelu DCU i numerami części DCU (w moim przypadku 86140-02740).
9. włożyłem to samo USB z powrotem do komputera i z katalogu głównego przeszedłem do następujących folderów: "VehicleParameter -> DCU -> i poszukałem numeru części DCU, który zanotowałem wcześniej (więc w moim przypadku 86140-02740. Stamtąd przeszedłem w następujący sposób: DCU -> FactoryID -> i otworzyłem plik "env_pana.txt".
10. w pliku env_pana.txt wyszukać wiersz "VP_PANA_model_ID=" i zanotować następujący numer modelu (w moim przypadku 17TDT2EU-DA30).
11. następnie wróć do katalogu głównego USB i usuń plik odpowiadający bieżącemu numerowi modelu DCU, w moim przypadku 17TDT2EU-DA02, więc usunąłem plik 17TDT2EU-DA02_7910.kwi ALE zapamiętałem (skopiowałem do notatek/notatnika) nazwę pliku.
12. Następnie poszukałem pliku składającego się z 17TDT2EU-DA30, który w moim przypadku to 17TDT2EU-DA30_7910.kwi i zmieniłem jego nazwę na 17TDT2EU-DA02_7910.kwi.
13.   Po wykonaniu tej czynności wyłączyłem samochód, włożyłem USB, uruchomiłem samochód i pozwoliłem mu dokończyć instalację.

Zrobiłem firmware, ale zaktualizowałem tylko do
Do wersji MEU: 17TMT2EU-FA10
Wersja DCU: 17TDT2EU-DA02 pozostała niezmieniona.
Próbuję teraz włożyć usb1 - brak odpowiedzi
Próbuję włożyć usb2 - brak aktualizacji.
Wkładam usb3 - brak reakcji.
Proszę o pomoc w aktualizacji DCU
Teraz obraz wygląda następująco
DCU: 17TDT2EU-DA02
MEU: 17TMT2EU-FA10
Audio -1020
1170
Navdb_version - 2019v1
 Numer części to 86140-02720
Rozumiem, że aktualizacja, którą powinienem mieć, to DCU: 17TDT2EU-DA30, bardzo proszę o pomoc w jej zainstalowaniu.

Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa)

Offline adamsiak84

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #1332 dnia: 19 Listopada 2024, 11:38:58 »
Witam panowie. Na tą chwilę dobrnąłem do 15 strony tego wątku ale może pomożecie już teraz. Mam camry z 2020 oczywiście bez car play /AA. Dzwoniłem przed chwilą do salonu Toyota w Poznaniu i swiadczą usługę upgrade radio i bedę miał apple car. Kosztuje to 500zł. Czy jeżeli radio(fujitsu) bedzie widzieć apple cara to czy będę mógł także koszystać z tidal/spotify. Zależy mi gównie na mapach google i tidal. Obecnie iphone łaczy się z radiem po bluetooth i jakość muzyki jest koszmarna. Dzięki za pomoc/odpowiedź z góry.Pozdrawiam 

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1333 dnia: 19 Listopada 2024, 12:04:24 »
Czy jeżeli radio(fujitsu) bedzie widzieć apple cara to czy będę mógł także koszystać z tidal/spotify. Zależy mi gównie na mapach google i tidal. Obecnie iphone łaczy się z radiem po bluetooth i jakość muzyki jest koszmarna.

Nie rozumiem do końca pytania, po aktywacji funkcji CarPlay w radiu będziesz mógł korzystać z wszystkich funkcji tego rozwiązania, czyli wszystkich aplikacji które obsługują CarPlay.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1334 dnia: 19 Listopada 2024, 12:27:28 »
Mam camry z 2020 oczywiście bez car play /AA. Dzwoniłem przed chwilą do salonu Toyota w Poznaniu i swiadczą usługę upgrade radio i bedę miał apple car. Kosztuje to 500zł

I są święcie przekonani że do Camry zrobią? To podeślę im kilku Klientów z Camry z Krakowa.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl