Autor Wątek: Irytujący dźwięk przy prędkości 80-100 km/h  (Przeczytany 19043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline actio2006

• Toyot Leżący
  • *
Irytujący dźwięk przy prędkości 80-100 km/h
« dnia: 03 Czerwca 2019, 21:48:28 »
Witam,

Posiadam Verso 1.8 2017r. Od początku użytkowania przeszkadza mi dziwny dźwięk, który pojawia się w zakresie prędkości około 80-100 km/h. Najgłośniej jest to odczuwalne gdy odejmie się gaz i hamuje silnikiem. Ale słychać też bardzo wyraźnie podczas utrzymywania stałej prędkości z tego zakresu. Mniej jest odczuwalne podczas przyspieszania i ustaje po przekroczeniu około 100-105 km/h.
Dźwięk ten jest bardzo przeszkadza podczas dłuższych podróży po drogach krajowych, gdzie większośc czasu utrzumuje się prędkość właśnie z tego zakresu.

Na początku myślałem, że może to kwestia dotarcia. Ale jak po kilku miesiącach nic się nie zmieniło to zgłosiłem się do serwisu. Od razu wskazali na skrzynię i ją wymienili (przy przebiego 6,5 tys km). Jednak nic to nie dało.
Po następnych kilku miesiącach (przebieg 14 tys km) zgłosiłem to ponownie ale już do innego serwisu aby mieć opinię z innego źródła. Panowie po krótkich ogłedzinach na podnośniku wskazali na łożysko koła i zdziwili się, że poprzednio wymieniono mi skrzynię.
Jednak i tym razem to nic nie dało. Szukali dalej ale nic nie znaleźli.

Być może "ten typ tak ma". Wiem, że Verso nie jest super wyciszone ale dziwne jest, że dźwiek pojawia się tylko w zakresie 80-100 km/h. I najgorsze jest to, że jego częstotliwość jest strasznie irytująca.

Zamieszczam link do filmu, który nagrałem dla zobrazowania problemu. Przepraszam za jakość ale nagrywałem go sam zwykłym telefonem. Najlepiej słychać to od 0:20, potem od 0:40 i następnie od 1:10.

https://www.facebook.com/bartosz.aktowski/videos/2770188513053706/

Czy w swoich Verso też tak macie?

Offline Kriford

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Irytujący dźwięk przy prędkości 80-100 km/h
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2019, 20:41:05 »
Witam

mam podobnie , przy nowym sprzęgle też jest ten dźwięk. Na razie nie zwracałem na niego uwagi ale spróbuje też poobserwować. Wydaje mi się że pochodzi z przekładni biegów ale nie jestem ekspertem. Wydaje mi się że czasami tak słychać czasami nie. Naturalnie jeśli poprawnie słyszałem ten dźwięk u Ciebie na filmiku.

Pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2019, 21:36:32 »
Zmieniłeś opony?

Offline actio2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2019, 10:24:45 »
@Kriford
Mi też wydaje się, że dźwięk pochodzi ze skrzyni. Ale nie jest to kwestia konkretnego biegu. Tak samo jest na biegu 4,5 i 6. Na 3 ciężko stwierdzić bo przy tej prędkości na 3 biegu dźwięk silnika jest na pierwszym planie.

@mechu
Opony zmieniałem tylko sezonowo na zimowe. I na zimowych problem również występuje. Oczywiście jest to mniej dokuczające bo opony zimowe trochę zagłuszają ten dźwięk. Letnie mam fabryczne Michelin Primacy 3 (215/55r17).

Offline actio2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwca 2019, 10:35:00 »
@all

Będę wdzięczny jeśli podzielicie się swoimi spostrzeżeniami. Jeśli też tak macie to dam sobie spokuj i nie będę już męczył serwisu bo wymienią mi pół samochodu i nie wiadomo czy poskładają to wszystko potem dobrze  :-)

Offline T.Wojtek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C. Cross PE
Irytujący dźwięk przy prędkości 80-100 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Czerwca 2019, 15:24:01 »
Dźwięk, ale i drgania na kierownicy, w dosyć wąskim zakresie prędkości, w najróżniejszych samochodach, to zawsze były u mnie ząbkowane opony. No ale tu to chyba za małe przebiegi, chyba że zbieżność była bardzo źle ustawiona od razu.

Tapatalked

Offline actio2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2019, 13:36:37 »
Dźwięk na pewno pochodzi z komory silnika. W obu serwisach stwierdzili to na podnośniku, gdzie szum opon był wyeliminowany.

Offline Kriford

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2019, 23:57:59 »
Witam

więc po obserwacjach mam podobny efekt do Ciebie. W szczególności na jedynce i po puszczeniu gazu od 100 km/h. Więc myślę że to normalne że taki dźwięk tam jest. Pewnie są to elementy koła zębatego - łożyska które działają pod obciążeniem w oleju który jest  pod jakimś ciśnieniem . Wcześniej miałem Citroena i nie miałem takich dźwięków, spotkałem się z tym głównie w dużych maszynach i ciężarówce. Ciężko będzie znaleźć winowajce tych odgłosów, dopóki coś nie poleci ale myślę że wszystko jest w porządku, dlatego wymiana skrzyni biegów, sprzęgła ( jak u mnie) nic nie da.

Pozdrawiam

Offline Leszek79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2019, 18:35:37 »
Cześć
U mnie też tak jest a mam Verso 1.8 z 2016.
Ale mam też inny dzwięk przy zmianie biegow na b.wysokich obrotach ok 5k rpm i na luzie kiedy wcisne pedal sprzegla na wysokich obrotach. Slychac wtedy takie charczenie " zwalniajacego lozyska". Auto bylo w serwisie 2 tyg stalo ogladali je fachwcy z fabryki skrzyń biegów i ostatecznie odpisali że to normalne. Chciałbym Cię poprosić żebyś u siebie sprawdził czy też tak masz. U mnie to było od nowości. Silnik musi być rozgrzany. Pod tym linkiem możesz posłuchać
https://youtu.be/LC_QR62bjrA
Pozdr
Leszek

Offline actio2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2019, 22:54:50 »
@Leszek79

Też tak mam. Kilka razy zdarzyło mi się to usłyszeć. Ale to mi nie przszkadza bo nie często zmieniam biegi tak wysoko.

Offline pawel120682

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwca 2019, 11:28:17 »
Mam verso z 2013 1.6 vvti i mam podobny dźwięk. W momencie pojawienia się tego dźwięku wciskam sprzęgło i dźwięk ustaje. Łożysko na wałku głównym, miałem tak w poprzednim aucie. Po wymianie i przejechaniu 5000 tyś dźwięk już słabiej ale był znów słyszalny.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwca 2019, 15:32:51 »
przejechaniu 5000 tyś
To bardzo dużo kilometrów: 5000 tys. km = 5 000 000 km.
A nie czasem 5 tys. km, zamiast tak byle jak...?
No wiem, wiem - zaraz ktoś się obrazi :)

Offline actio2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Czerwca 2019, 16:35:52 »
@pawel120682

Napisałeś "miałem tak w poprzednim aucie" - jakie to auto?

@all
Czy jak wymieniali mi w serwisie skrzynię to zawierało się w tym łożysko główne czy może to jest część, którą wymienia się osobno?

Offline saxi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Czerwca 2019, 21:19:22 »
Prawda jest taka. Toyota wyprodukowała bubel. Takiej skrzyni biegów nie powinno się montować nawet do Tarpana. Najgorsze jest to że nie słyszałem o żadnej akcji serwisowej, czy chociasz o sposobie wyeliminowania usterki. Wstyt. To moja pierwsza i ostatnia toyota. Pozdrawiam.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Czerwca 2019, 21:59:52 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl