Autor Wątek: Irytujący dźwięk przy prędkości 80-100 km/h  (Przeczytany 19027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline saxi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Irytujący dźwięk przy prędkości 80-100 km/h
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Czerwca 2019, 13:56:44 »
Oczywiście - Wstyd - przepraszam za błąd. Telefon mi zmienił.

Offline actio2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Czerwca 2019, 21:08:27 »
A czy jest na forum ktokolwiek nie mający w swojej Verso tej przypadłości?
Jeśli będę miał pewność, że to nie we wszystkich Verso występuje to będę męczył serwis dalej.

Offline actio2006

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Października 2020, 12:05:53 »
Dzisiaj przy okazji wizyty w salonie udało mi się odbyć jazdę porównawczą innym egzemplarzem Verso, który mieli akurat do sprzedania jako używany pozostawiony w rozliczeniu.
I okazało się, żę zachowuje się tak samo jak mój egzemplarz a nawet gorzej co pewnie wynika z przebiegu. U mnie jest ~25tys a w tym drugim ponad 150tys.
Więc wychodzi na to, że to norma w Verso, która tylko może się pogłębiać wraz z przebiegiem.

Zatem skoro nie jest to usterka a tylko cecha tego modelu to może da się wyciszyć te dźwięki poprzez zamotowanie wygłuszenia. Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? 

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lutego 2021, 07:31:22 »
Witam,

Posiadam Verso 1.8 2017r. Od początku użytkowania przeszkadza mi dziwny dźwięk .....

https://www.facebook.com/bartosz.aktowski/videos/2770188513053706/

Czy w swoich Verso też tak macie?

Tak, od niedawna mam Verso i dokładnie ten sam dźwięk. Coś jak właśnie ktoś wcześniej wspomniał, czasami słyszymy mijając ciężarówkę.

Dobrze wiedzieć, ze to po prostu ten typ tak ma.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lutego 2021, 18:32:29 »
Filmik w temacie wyjącej skrzyni biegów z naciskiem na przeczytanie komentarzy pod filmem: https://www.youtube.com/watch?v=KtciH86OQJo
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2021, 18:35:49 wysłana przez Nimrod-PW »

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Lutego 2021, 19:34:22 »
Dzięki za wpis, trochę wnosi, dźwięk jest podobny aczkolwiek nie pojawia sie tak nagle i nie ginie tak szybko. Wszystko dużo płynniej i delikatniej. Na razie polatam z tym, zobaczymy co dalej.

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lutego 2021, 22:34:29 »

Witam,

Posiadam Verso 1.8 2017r. Od początku użytkowania przeszkadza mi dziwny dźwięk .....

https://www.facebook.com/bartosz.aktowski/videos/2770188513053706/

Czy w swoich Verso też tak macie?

Tak, od niedawna mam Verso i dokładnie ten sam dźwięk. Coś jak właśnie ktoś wcześniej wspomniał, czasami słyszymy mijając ciężarówkę.

Dobrze wiedzieć, ze to po prostu ten typ tak ma.

No nie wiem czy ten typa tak ma, na pewno mój egzemplarz tak nie ma i nigdy nie miał, a lada chwila stuknie mu okrągłe 100 tys. km przebiegu.

Offline Sekator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lutego 2023, 15:39:36 »
Odkopię i podzielę się spostrzeżeniami.

Kupiłem auto z około 60k nalotu i jak pisałem, było takie wycie słyszalne jak czasami w ciężarówkach. Miałem coś z tym robić ale że poza tym wszystko OK to zostawiłem jak jest, no może poza wymianą oleju w skrzyni - oczywiście na oryginał.

Minęło 2 lata i ponad 50k km, większość autostrady no ale jest. Dźwięk niemalże zanikł całkowicie... Bardzo sporadycznie coś tam niby jest ale trzeba się wsłuchać i dopasować prędkość.

Moja teoria jest taka, że to przez używanie zbyt wysokich biegów... Ciśnięcie od 80km/h na 6 biegu i ogólnie kierowanie się tymi magicznymi strzałkami sugerującymi zmianę biegu. Chwilę mi zajęło zanim wyczułem silnik (1.8), ale 6 nie wrzucam poniżej 100-110, piątka też około 75-80... Spalanie średnie z 2 lat to 7.3L/100km.

Auto ogólnie bezproblemowe, robić serwisy, lać dobry olej i jeździć.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2023, 22:00:08 »
Potwierdzam to co napisane powyżej. Jazda na wysokich biegach z niskimi prędkościami i przyspieszanie (obciążanie skrzyni - przełożeń) z wysokich biegów przy niskiej prędkości wykańcza tą skrzynię. Po drugie należy bezwzględnie jeździć na słuch (obroty silnika), a nie na wskazania komputera odnośnie zmiany biegu. Jestem świeżo po naprawie wyjącej skrzyni, koszt łączny z demontażem skrzyni wymianą min. wałka zdawczego oczywiście świeży olej zamknął się w kwocie 3400zł.

Offline Culler

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Stycznia 2024, 12:33:07 »
Potwierdzam to co napisane powyżej. Jazda na wysokich biegach z niskimi prędkościami i przyspieszanie (obciążanie skrzyni - przełożeń) z wysokich biegów przy niskiej prędkości wykańcza tą skrzynię. Po drugie należy bezwzględnie jeździć na słuch (obroty silnika), a nie na wskazania komputera odnośnie zmiany biegu. Jestem świeżo po naprawie wyjącej skrzyni, koszt łączny z demontażem skrzyni wymianą min. wałka zdawczego oczywiście świeży olej zamknął się w kwocie 3400zł.
Jestem świeżo po naprawie wyjącej skrzyni, koszt łączny z demontażem skrzyni wymianą min. wałka zdawczego oczywiście świeży olej zamknął się w kwocie 3400zł.

A możesz podpowiedzieć / polecić warsztat w którym zrobili skrzynię? Pomogło? U mnie podobny problem. Ponoć jakiś wadliwy wałek był w skrzyniach.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Maja 2025, 20:34:05 »
Mam od nowości verso 1.8 2017 z ręczną skrzynią i coś takiego czasem słyszę tylko na jedynce przy ruszaniu przy większym obciążeniu (pod górkę i przy załadowanym aucie). Serwis twierdzi że wszystko jest ok i tak ma być. Mam się nie przejmować to się nie przejmuję

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl